Recensie: Het Nest – Cynthia D’Aprix Sweeney

Dit was het zomerboek waar ik me misschien wel het meest op verheugde. Want ik tipte hem al in het voorjaar. Na een bezoekje aan uitgeverij Ambo Anthos kreeg ik een hele fijne goodiebag met daarin een drukproef van Het Nest! Ik mocht het boek dus al voor verschijning lezen. Zo leuk. Omdat het boek morgen verschijnt deel ik vandaag mijn recensie met jullie.

Over Het Nest van Cynthia D’Aprix Sweeney

Recensie: Het Nest - Cynthia D'Aprix Sweeney MirandaLeest boekenblogHet Nest draait om de New Yorkse broers en zussen van de familie Plumb: Leo, Jack, Beatrice en Melody. Ze verheugen zich allemaal enorm op de veertigste verjaardag van jongste zus Melody. Niet omdat ze zin hebben in een feestje of zo’n hechte band hebben met elkaar. Nee, omdat dat het moment is dat ‘het nest’ vrijkomt. Een flinke smak geld dat door hun vader, die jaren geleden overleed, is vastgezet. Ze hebben zo allemaal hun eigen redenen om uit te kijken naar dit moment. Want ondanks dat ze uit een welgestelde familie komen is met geld omgaan niet echt hun sterkste punt.

Maar dan gooit broer Leo roet in het eten. Hij is, op papier in ieder geval, de knapste en meest succesvolle van het stel, maar heeft ook de nodige issues. Het meest recente akkefietje heeft ervoor gezorgd dat moeder Plumb, met wie niemand een goede band heeft, het grootste deel van het nest heeft aangewend om iemand af te kopen. Een paar maanden eerder heeft Leo namelijk met te veel drank op een auto ongeluk veroorzaakt. Zijn bijrijder, een leuke jongedame die niet zijn vrouw was, is daarbij ernstig gewond geraakt.

Hoewel Leo belooft dat hij het nest weer zal aanvullen leidt dat tot de nodige spanningen binnen de familie. Want vooral Melody en Jack kunnen een financiële meevaller wel gebruiken.

Mijn mening over het boek
Vooraf had ik verwacht dat dit boek een beetje The Kennedy’s meets Dynasty zou zijn. Glamour, rijkdom en een flinke dosis drama. Een soap op niveau zeg maar (want Dynasty was natuurlijk een soap op hoog niveau, haha), zo’n boek dat echt smullen is om te lezen. Eerlijk is eerlijk, het was iets minder smullen dan ik had verwacht. De familie Plumb blijkt namelijk helemaal niet zo glamoureus. Maar is een tamelijk normale familie die, net als de meeste families, de nodige problemen kent. Gelukkig is dat ook een prima uitgangspunt voor een fijn boek.

Vooral omdat Cynthia D’Aprix Sweeny (een naam die ook zo in Dynasty had gekund als je het mij vraagt) de personages heel goed uitgewerkt heeft. Als je net kennismaakt met de Plumbs heb je bij iedereen direct een bepaald beeld. Gedurende het verhaal wordt duidelijk dat er bij iedereen veel meer speelt dan je op het eerste gezicht ziet. Die schone schijn die ze voor elkaar ophouden begint stukje bij beetje af te breken. En ook als lezer zie je de personages steeds menselijk worden.

Recensie: Het Nest - Cynthia D'Aprix Sweeney MirandaLeest boekenblog

Hoewel Het Nest vooral draait om de familie Plumb zijn er ook nog een aantal andere personages die zeer goed uitpakken en die een meerwaarde geven aan het verhaal. Het verhaal van Tommy, huurder in het huis van familievriendin Stephanie, bijvoorbeeld. Dat komt omdat er een mooie link wordt gelegd met de gebeurtenissen van 9/11, die natuurlijk een enorme impact op de stad New York hebben gehad en nog altijd hebben. Een sterk en ontroerend verhaal. Maar die zijverhalen leiden nooit de aandacht af van het hoofdverhaal, maar vormen een mooie aanvulling.

Conclusie: Een boek waar ik met een hele andere verwachting aan begon. Maar zodra ik was overgeschakeld heb ik enorm genoten van deze fijne familieroman. Lekker vlot geschreven en dus ook prima voor in de vakantiekoffer.

Ook benieuwd geworden naar Het nest van Cynthia D’Aprix Sweeney? Het nest bestel je op bol.com via onderstaande links

2 gedachten over “Recensie: Het Nest – Cynthia D’Aprix Sweeney”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.