|

Bezoekje aan uitgeverij Ambo Anthos

Samen met een aantal andere bloggers werd ik uitgenodigd om een middagje te komen kijken bij Uitgeverij Ambo Anthos. Superleuk. In een ver verleden rondde ik de opleiding Boekhandel en Uitgeverij van de Hogeschool van Amsterdam af. Dus in theorie zou ik precies moeten weten hoe het er allemaal aan toegaat op een uitgeverij. Maar na mijn afstuderen werkte ik jammer genoeg nog nooit bij een uitgeverij van boeken. Dus hoog tijd om eens in de praktijk te gaan bekijken hoe het er daar aan toegaat. En tegen een middagje tussen de boeken zitten zeg ik natuurlijk sowieso niet zo snel nee.

Gelukkig heb ik een flexibele werkgever, dus kon ik maandagmiddag naar Amsterdam afreizen. In aantekeningen maken ben ik nooit zo goed, dus ik kies voor een verslag in plogvorm.

MirandaLeest boekenblog op bezoek bij Uitgeverij Ambo Anthos
De uitgeverij zit in een prachtig pand op de Herengracht in Amsterdam. Ik arriveerde als laatste en kon direct bij de rest aanschuiven voor een kopje thee en wat lekkers. En nadat we even gezellig hadden zitten kletsen was het tijd voor het officiële programma. Een aantal medewerkers van de uitgeverij zouden ons iets gaan vertellen over wat er allemaal komt kijken bij het uitgeven van een boek.
MirandaLeest boekenblog op bezoek bij Uitgeverij Ambo Anthos
Om te beginnen moet er natuurlijk een boek zijn. Die kunnen natuurlijk van Nederlandse auteurs komen. Maar Ambo Anthos geeft ook veel vertaalde boeken uit. Een acquirerend redacteur buitenland kwam vertellen hoe zoiets in zijn werk gaat. Als de redacteur enthousiast is over een titel is het eerst zaak om iedereen binnen de uitgeverij ook mee te krijgen. En dan kan het onderhandelen met de agent beginnen. Vervolgens is het vooral hopen dat je bod in de smaak valt en dat andere Nederlandse uitgeverijen geen interesse hebben of een lager bod hebben gedaan.
MirandaLeest boekenblog op bezoek bij Uitgeverij Ambo Anthos
Een boek waar Ambo Anthos al eind 2014, net voor de feestdagen, de rechten voor verwierf is Het Nest van Cynthia D’Aprix Sweeney. Ik hoopte vooraf al dat dit boek aan bod zou komen, want hij was me al opgevallen in de zomeraanbieding. En zo zie je ook wat een enorm proces het nog is om een boek uit te geven, want het verschijnt pas deze zomer. Pas 1,5 jaar nadat de rechten zijn gekocht. Hier zie je links het Amerikaanse omslag en in de brochure het Nederlandse omslag. Ze lijken hetzelfde, maar er zijn een paar kleine details aangepast om hem toch net even wat aantrekkelijk te maken voor de Nederlandse markt. Ik vind hem erg mooi in elk geval.
MirandaLeest boekenblog op bezoek bij Uitgeverij Ambo Anthos
Dan zijn de rechten aangekocht. Maar dan ligt het boek uiteraard nog niet in de winkel. In het geval van een buitenlands boek moet er een goede vertaling komen. De bureauredacteuren zoeken een passende vertaler. Wanneer de vertaling klaar is moet het boek geredigeerd worden. Alle taalfoutjes worden eruit gehaald, eventueel worden er feiten gecheckt, inhoudsopgaven gemaakt en ga zo maar door.
MirandaLeest boekenblog op bezoek bij Uitgeverij Ambo Anthos
Hier zeker geen papierloos kantoor. Want dat redigeren gaat toch echt een stuk lekkerder van papier. In deze kast liggen alle manuscripten die in behandeling zijn bij de bureauredacteuren.
MirandaLeest boekenblog op bezoek bij Uitgeverij Ambo Anthos
Een van de eyecatchers in de ruimte waar we werden ontvangen waren twee enorme boekenkasten met gesigneerde exemplaren van boeken die bij Ambo Anthos zijn verschenen. Een zeer fraaie verzameling.
MirandaLeest boekenblog op bezoek bij Uitgeverij Ambo Anthos
Dan is het binnenwerk van het boek gereed. Maar wil jouw boek nog een beetje opvallen in de boekhandel moet het er natuurlijk ook goed uitzien. Niet alleen het lettertype, soort papier en formaat van het boek, maar ook het omslag worden door de afdeling productie bepaald. We kregen een aantal versies van het omslag van een boek van Ruud Gullit (dat in september verschijnt) te zien. Het eerste ontwerp (eerlijk gezegd mijn favoriet) verschilt behoorlijk van het uiteindelijke ontwerp dat Sanne hier laat zien.
MirandaLeest boekenblog op bezoek bij Uitgeverij Ambo Anthos
Om nog meer op te vallen in de boekhandel regelt de afdeling productie ook nog een hoop ander materiaal. Van displays die je vaak bij de kassa ziet, tot t-shirts, buikbandjes (je weet wel, die strookjes om een boek die altijd zo onhandig naar beneden glijden tijdens het lezen), cadeauverpakkingen en koeltasjes. En passant bleek ook nog dat de stickers die vaak op boeken zitten (prijsstickers, maar ook Gezien in DWDD-stickers) nogal wat losmaken aan tafel. Het is iets waar de afdeling productie zich ook mee bezig houdt. Dus mocht je je daar ook altijd aan storen, er wordt aan gewerkt.
MirandaLeest boekenblog op bezoek bij Uitgeverij Ambo Anthos
Tot slot vertellen Kanta en Marije, die de middag organiseerden, nog iets over de marketingafdeling. Want als het boek er dan eenmaal is dan wil je natuurlijk ook graag aandacht voor het boek. Ook zijn ze bij Ambo Anthos altijd in voor nieuwe ideeën en zijn ze benieuwd naar onze ideeën en ervaringen. Gelukkig is dat aan deze groep wel besteed, we kletsen heel wat af. Ruim voorbij de afgesproken tijd komt er dan een einde aan deze inspirerende middag.
MirandaLeest boekenblog op bezoek bij Uitgeverij Ambo Anthos
Bij vertrek kregen we allemaal nog een hele fijne goodiebag mee. Met de dwarsligger van Disclaimer van Renee Knight (ik schreef er vorig jaar al een recensie over). Het boek Frank en Wij van Julia Claiborne Johnson, een roman voor liefhebbers van het Rosie Project en Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht. Maar waar ik echt superblij mee was, was de drukproef van Het Nest. Het liefst zou ik er direct in beginnen, want ik ben heel benieuwd of het zo’n lekker boek is als ik denk, maar er liggen nog wat andere (ook fijne) boeken op me te wachten. Maar jullie zien de recensie van Het Nest absoluut nog voorbij komen op MirandaLeest.
MirandaLeest boekenblog op bezoek bij Uitgeverij Ambo Anthos
Voor de deur van de uitgeverij trouwens nog een voorbeeld van hoe je een boek ook kunt promoten. Want deze gigantische drijvende billboard ligt in de gracht. Het zal dus niemand ontgaan dat op 5 juli het nieuwe boek van Saskia Noort uitkomt.

Ik vond het een enorm gezellige en inspirerende middag. Ik wil graag Marije en Kanta van Uitgeverij Ambo Anthos enorm bedanken voor de hartelijke ontvangst en voor het organiseren. En de medebloggers (Judith van de Boekblogger, Eveline van Books & Stories, Connie van Connie’s boekenblog en Inge van IngeLeest) natuurlijk voor de gezelligheid. Want er is weinig leuker dan lekker over boeken en lezen kletsen met andere liefhebbers.

p.s: Eveline van Books & Stories schreef op haar blog ook een leuk verslag over de middag.
p.s2: En ook Connie heeft geblogd over de middag bij Ambo Anthos.

Zelf ook benieuwd naar de boeken van Ambo Anthos die ik heb genoemd? Je kunt ze via onderstaande links bestellen bij Bol.com
[bol_product_links block_id=”bol_5773df1e45f6a_selected-products” products=”9200000057065450,9200000057065411,9200000057065560,9200000040491641,9200000059203155″ name=”blog” sub_id=”middagamboanthos” link_color=”F3A703″ subtitle_color=”333333″ pricetype_color=”333333″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”05BFB0″ background_color=”FFFFFF” border_color=”AAAAAA” width=”640″ cols=”3″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”0″ admin_preview=”1″]

 

Vergelijkbare berichten

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.