|

Recensie: Disclaimer – Renée Knight

Het zal je maar gebeuren, je zit nietsvermoedend een boek te lezen en de details beginnen je ineens wel heel bekend voor te komen. En al snel weet je het zeker. Dit boek gaat over jou! Klinkt als een enorm goed uitgangspunt voor een literaire thriller toch? Voor mij dan ook reden om een recensie-exemplaar aan te vragen bij Uitgeverij Ambo Anthos.

Disclaimer - Renee KnightOver het boek
De achtendertigjarige Catherine is diep geschokt wanneer ze in een populaire thriller de gedetailleerde beschrijving van een aangrijpende gebeurtenis van twintig jaar eerder uit haar eigen leven tegenkomt; een gebeurtenis die ze altijd heeft verzwegen en die ze heeft proberen te verdringen. Wanhopig leest ze verder, tot ze uiteindelijk vol afschuw haar eigen dood beschreven ziet. Wat is er destijds gebeurd en wie wil haar, nu, kapotmaken?

Mijn mening over het boek
Knight heeft met dit verhaal een prima plot voor een boek te pakken. En terwijl Catherine, de hoofdpersoon van het boek, zich afvraagt wie het boek toch geschreven kan hebben, word je als lezer vooral steeds nieuwgierig naar het grote geheim. Toen dat toch eenmaal gebeurde was ik in eerste instantie een beetje teleurgesteld. Was dat het nou? Zo enorm cliché. Maar dat gevoel houdt niet lang aan, want we komen hoe langer hoe meer te weten over wat er zoveel jaar geleden écht gebeurde.

Het verhaal van Catherine wordt afgewisseld met het verhaal van de auteur van het verhaal. In eerste instantie staan zij lijnrecht tegenover elkaar en probeert de auteur het leven van Catherine te verzieken. Maar Catherine laat het er niet bij zitten, zij wil vooral voorkomen dat haar man en haar zoon ontdekken wat er in haar verleden is gebeurt. Zelfs als die op een gegeven ogenblik weten dat het Catherine’s verhaal is komt ze nog niet met de gehele waarheid over de brug.

Een echte thriller zou ik het niet willen noemen, daarvoor zitten er iets te weinig echt bloedstollende elementen in. Maar het boek leest heerlijk vlot weg en heeft uiteindelijk toch een verrassend einde omdat er meer kanten aan het verhaal blijken te zitten dan de geheimzinnige auteur had kunnen vermoeden. Uitstekend boek om mee te nemen op vakantie, of lekker in een weekendje in eigen tuin/terras uit te lezen (zoals ik deed).

Titel: Disclaimer (update: in 2016 is dit boek opnieuw verschenen onder de titel Het boek over jou)
Auteur: Renée Knight
Vertaling: Ambo | Anthos uitgevers, Amsterdam en Marion Drolsbach
Uitgeverij: Ambo | Anthos
ISBN: 9789026329456
MirandaLeest zegt: Fascinerend verhaal over wat geheimen met een mens kunnen doen. En hoe er altijd twee kanten aan een verhaal zitten.

Ook genieten van Disclaimer? Via onderstaande links je kun het boek direct bestellen bij Bol.com (en ontvangt MirandaLeest een kleine commissie)

Vergelijkbare berichten

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.