I Like Big Books…

Al sinds ik in 2014 begon met mijn blog is het motto van MirandaLeest

I Like Big Books, and I Cannot Lie

En daar is ook niets aan gelogen, want ik deins echt niet terug voor een dikke pil meer of minder. De afgelopen tijd las ik toevallig twee boeken die zelfs mijn liefde voor dikke boeken op de proef stelden. Het leek me leuk om dat met jullie te delen.

Het Achtste leven (voor Brilka) - Nino Haratischwili

Het achtste leven (voor Brilka) – Nino Haratischwili
Bijna 1.300 pagina’s telt dit boek over de zes generaties van een familie uit Georgië. Een goede vriendin van me was lyrisch over het boek. En ook veel bloggers waren zeer enthousiast. Toen Inge van Ingeleest.nl vorig jaar een set boeken won en besloot die met mij te delen, was ik dan ook erg verheugd dat Het achtste leven daarbij zat en dat ik die van Inge kreeg. Mijn zomervakantie in september leek me een uitstekend moment om in het boek te beginnen. Maar die bleek toch al snel gevuld, dus het kwam er niet van. Dan de kerstvakantie maar. Ik begon in het boek en begreep al snel alle enthousiaste verhalen.

Een prachtige familiegeschiedenis, zo meeslepend geschreven. Maar ook een boek waar ik steeds wel even de tijd voor moet nemen om er weer in te komen. Dus hier en daar even een kwartiertje lezen is er niet bij. Dit is echt zo’n boek waar je een paar flinke leessessies voor nodig hebt. En na een pagina of 1.000 had ik ook even behoefte aan wat anders. Dus heeft het boek een paar week ongelezen naast mijn bed gelegen. Dit weekend ben ik weer verder gegaan, en hij gaat zeker uit. Maar wellicht dat mijn grens toch bij zo’n 1.000 pagina’s ligt.

Hoorspel het Bureau J.J. Voskuil

Het Bureau – J.J. Voskuil
Al jarenlang heb ik de zeven delen van Het Bureau van J.J. Voskuil in de kast staan, bij elkaar ruim 1.500 pagina’s. En al een paar keer heb ik een begin gemaakt met lezen. Maar ik kwam er niet doorheen. Dat er een hoorspel van deze serie was gemaakt wist ik ook al een tijdje, maar door mijn leeservaringen was ik toch een beetje terughoudend om daarmee te beginnen. Er zijn tenslotte 475 afleveringen, van gemiddeld 14 minuten. Dus dat is toch al gauw 110 uur luisterplezier.

Toen ik in november helemaal bij was met mijn podcasts en dus weer op zoek was naar iets nieuws, besloot ik toch maar een poging te wagen. En jongens, wat is dit hoorspel mieters! Geweldig acteerwerk. Zo is Krijn ter Braak geweldig als Maarten Koning, de Nicolien Koning van Yvonne van den Hurk is lekker hysterisch, Joop Keesmaat is heerlijk venijnig als Dr. Beerta en de Bart Asjes van Jacob Derwig is gekmakend principieel. Maar eigenlijk zijn alle rollen heel goed uitgewerkt. Het is echt een genot om de afleveringen te luisteren, veel humoristischer dan de boeken. Ik gebruik mijn reistijd van en naar werk (1,5 tot 2 uur per dag) om te luisteren en ik vlieg door de afleveringen heen. Inmiddels ben ik bij aflevering 309 en stiekem baal ik al een beetje dat ik straks alle afleveringen geluisterd zal hebben. Voor mij werkt in dit geval de vorm van een hoorspel dus een stuk beter dan het boek en ik ben blij dat ik het hoorspel toch nog een kans heb gegeven.

Luister het hoorspel van Het Bureau van J.J. Voskuil
De eerste 287 afleveringen van het hoorspel van het Bureau vind je onder andere in iTunes of via de site van de NTR. De overige afleveringen zijn helaas niet beschikbaar via de podcast. Maar even zoeken via Google en je hebt ze vrij snel gevonden.

Lezen jullie graag dikke boeken? Of zijn er dikke pillen waar jullie echt niet doorheen kwamen? Of waar je juist enorm van hebt genoten? Laat het weten.

Ook wel zin in een uitdaging? Via onderstaande links bestel je Het achtste leven (voor Brilka) op Bol.com, MirandaLeest krijgt dan een kleine commissie.

Vergelijkbare berichten

Eén reactie

  1. Ik ben altijd een beetje bang voor dikke boeken. Tot de 500 pagina’s gaat prima, maar daarboven vind ik toch wel echt te veel. Dan ben ik weer toe aan een nieuw verhaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.