Jaaroverzicht 2014: Mijn favoriete boeken (fictie)

Dat spectaculaire jaaroverzicht dat ik jullie had beloofd bleek toch iets tijdrovender dan gedacht. Dus dat is een leuk idee voor een andere keer 🙂 Daarom de komende dagen een paar simpele posts met mijn hoogtepunten van 2014. Te beginnen met mijn favoriete boeken van het afgelopen jaar.

Ik blijf het lastig vinden om favorieten te kiezen, want morgen kan ik er wel weer heel anders over denken. Gelukkig heb ik heel netjes bijgehouden op GoodReads wat ik dit jaar gelezen heb, dus was ik plan gewoon een lijstje samen te stellen op basis van de boeken die ik vijf sterren heb gegeven. Maar wat blijkt, als ik nog even mijn gelezen boeken van 2014 bekijk dan zijn er toch een paar boeken die ik minder sterren gaf, maar die ik ook wel heel fijn vond.

En wat dan direct opvalt is dat ik van de zes boeken die ik in 2014 vijf sterren gaf (en dat waren dus niet persé boeken die ik in 2014 uitkwamen) slechts van één een recensie schreef op MirandaLeest. Nou ja zeg. Maar goed, bij deze, mijn favoriete fictieboeken van 2014.
Jaaroverzicht 2014 - favoriete boeken fictie

1. Shotgun Lovesongs – Nickolas Butler
De absolute, onbetwiste nummer 1 van 2014 wat mij betreft. Een countrysong in boekvorm, een heerlijk verhaal over liefde, vriendschap en muziek. Ik verhuisde het liefst direct nog naar Wisconsin.
Mijn recensie van Shotgun Lovesongs lees je hier

2. The Rosie Project (Het Rosie project) – Graeme Simsion
Vorig jaar al een grote hit onder lezers, maar ik las hem pas dit jaar tijdens mijn eat, sleep, read, repeat-vakantie op Lanzarote. Je kan niet anders dan van Don gaan houden tijdens het lezen. Humoristisch, origineel en ontroerend.

3. 11/22/63 – Stephen King
Ik was vergeten wat een geweldige schrijver Stephen King was. Het laatste dat ik echt van hem las was The Green Mile (die serie met die losse boekjes). Maar dit boek bewijst maar weer eens dat King de onbetwiste nummer 1 is op het gebied van spanning. De herontdekking van het jaar (voor mij).

4. The Dead Ground (Barre grond) – Claire McGowan
De ene literaire thriller is de andere niet. Ik lees ze graag, maar er is ook veel middelmatigheid onder de literaire thrillers. Maar die van Claire McGowan vallen daar zeker niet onder. Wat zijn die gruwelijk spannend zeg.

5. Bastaardsuiker – Arjen Lubach
Eerlijk gezegd kende ik Arjen Lubach helemaal niet als schrijver, maar sjonge jonge, wat zonde, want schrijven kan hij absoluut. Ik las Bastaardsuiker vliegensvlug uit en werd meegesleept in dit mooie, ontroerende verhaal.

6. Kom naar huis – Julie Kibler
Ik moest even nadenken over waarom ik dit boek ook alweer zo mooi vond. Maar tijdens het lezen heeft het wel enorme indruk gemaakt. Voor liefhebbers van The Help van Kathryn Stockett.

Verder genoot ik ook nog enorm van (in willekeurige volgorde) de Suze van Baarle-reeks van Liz Brouwer, Butcher’s Crossing van John Williams, Paaz van Myrthe van der Meer en The Luminaries van Eleanor Catton.

Wat is jouw favoriete boek van 2014 (hoeft dus niet persé in 2014 uitgekomen te zijn)?

Een van mijn favorieten lezen? Bestellen kan via Bol.com (en MirandaLeest ontvangt dan een kleine commissie)
[bol_product_links block_id=”bol__selected-products” products=”9200000025876642,9200000016123356,1001004011255387,9200000021355364,9200000010017475,9200000011255067″ name=”blog” sub_id=”fictie2014″ link_color=”F3A703″ subtitle_color=”333333″ pricetype_color=”333333″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”05BFB0″ background_color=”FFFFFF” border_color=”AAAAAA” width=”640″ cols=”3″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”0″ admin_preview=”1″]

3 gedachten over “Jaaroverzicht 2014: Mijn favoriete boeken (fictie)”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.