Recensie: Een beestachtig verbond/Fataal verlangen – Liz Brouwer

Een dubbelrecensie deze keer. Ik las namelijk twee boeken uit de Suze van Baarle reeks van Liz Brouwer.

Over de boeken
Een beestachtig verbond en Fataal verlangen van Liz Brouwer
Een beestachtig verbond
In het Entrepotdok wordt het lijk van meubelmaker en ontwerper Bernd van Trigt gevonden. Hij is op bizarre wijze om het leven gebracht.
Er lijkt een overeenkomst te zijn met een onopgeloste moord uit het verleden. Rechercheur Suze van Baarle en haar team worstelen zich door de meest uiteenlopende sporen heen die uiteindelijk allemaal met elkaar verbonden zijn; middeleeuwse dierenverhalen, verraad in de tweede wereldoorlog, een schooltuintjescomplex en een verzorgingstehuis. Aan de tragische ontknoping blijkt uiteindelijk niets menselijks vreemd te zijn.

Fataal verlangen
In de Beethovenstraat in Amsterdam wordt het ontzielde lichaam van een juwelier gevonden. Dit is nog maar het begin van een reeks noodlottige voorvallen rond het juweliersbedrijf van de gebroeders Van der Greep. De betrokkenheid van een pastoor en Oost-Europese connecties, dwingen Suze van Baarle en haar team om op diplomatieke wijze te werk te gaan. Gebeurtenissen uit het verleden brengen langzaam maar zeker de ontluisterende waarheid van het heden aan het licht

Wat zegt MirandaLeest?
Ik moet eerlijk zeggen dat ik nog nooit had gehoord van Liz Brouwer. Maar toen ik benaderd werd door de uitgeverij en een paar pagina’s mocht lezen werd ik gelijk enthousiast. En dat enthousiasme was terecht, want ik las beide boeken in sneltreinvaart (lees: een dag of 4) uit.

Rechercheur Suze van Baarle speelt de hoofdrol, zij probeert met haar team ernstige misdrijven op te lossen. Daarnaast probeert ze ook een goede balans te vinden tussen haar carrière en haar gezin, werkende moeders zullen haar constante schuldgevoel zeker herkennen.

Maar hoofdzakelijk draait het om de spannende zaken die Suze en haar team moeten oplossen. Hoewel die af en toe behoorlijk gruwelijk zijn, zorgt de balans tussen akelige details en bijzondere invalshoeken van het verhaal voor een gezonde dosis spanning waardoor de vaart er goed in blijft. Een van die invalshoeken in Een beestachtig verbond is dat het fabel Van den vos Reynaerde in het verhaal verweven wordt. Mooi gevonden.

Liz Brouwer doet wat mij betreft niet onder voor andere Nederlandse schrijvers van spannende boeken (denk Simone van der Vlugt en Saskia Noort). Eigenlijk kan ik maar een klein minpuntje verzinnen, en dat zijn de covers, die doen me nogal denken aan schoolboeken, waardoor ik ze misschien in de winkel niet zo snel op zou pakken. Maar laten liggen zou zonde zijn, want de verhalen zitten gewoon goed in elkaar en zorgen voor uren leesplezier.

Ik verheug me in ieder geval alvast op het volgende deel (dat als het goed is begin 2015 verschijnt).

Titel: Een beestachtig verbond/Fataal verlangen
Auteur: Liz Brouwer
Uitgeverij: Uitgeverij H&G
ISBN: 9789081348263/9789081348270
MirandaLeest zegt: Zeer veelbelovende detectiveserie, spannende zaken met originele wendingen. 

Nieuwsgierig geworden? De boeken van Liz Brouwer kun je bestellen bij Bol.com. Bestel je via onderstaande link dan ontvangt MirandaLeest een kleine commissie.
[bol_product_links block_id=”bol_546f0b6609d05_selected-products” products=”9200000022383161,9200000028207682″ name=”blog” sub_id=”lizbrouwer” link_color=”F3A703″ subtitle_color=”333333″ pricetype_color=”333333″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”05BFB0″ background_color=”FFFFFF” border_color=”AAAAAA” width=”640″ cols=”2″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”0″ admin_preview=”1″]

2 gedachten over “Recensie: Een beestachtig verbond/Fataal verlangen – Liz Brouwer”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.