Rock & Read – Boekentips voor muziekliefhebbers (Fictie)

Rock and Read logo, muziekboeken op MirandaLeest

Veel van de boeken (fictie) over muziek die ik het allermooist vind, gaan in wezen ook over vriendschap. Want muziek en vriendschap zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

The Thrill of it all - Joseph o'connor recensie De nacht is jongDe nacht is jong – Joseph O’Connor
Een schitterende roman over vriendschap. Rob en Fran leren elkaar kennen op school en dat is de start van een bijzondere relatie. Maar zodra ze met vrienden een band beginnen betekent dat het begin van het einde. Niet alleen voor de band, maar ook voor de vriendschap.
Lees mijn recensie van De nacht is jong (The Thrill of it All) van Joseph O’Connor

Shotgun Lovesongs - Nickolas Butler recensieShotgun lovesongs – Nickolas Butler
Mijn favoriete boek van vorig jaar. Muziek speelt maar een kleine rol eigenlijk, een van de vrienden waar het boek over gaat is succesvol muzikant en het is dan ook zijn debuutalbum. Shotgun Lovesongs, waar de titel van het boek naar verwijst. Ook in Shotgun Lovesongs draait het weer vooral om vriendschap, wanneer ben je eigenlijk nog vrienden met elkaar en wanneer ben je echt volledig uit elkaar gegroeid?

Toen ik onlangs de zomerbrochure van uitgeverij Ambo|Anthos doornam werd ik heel blij, want ik zag een nieuwe titel van Nickolas Butler, Terugkeer naar Little Wing. Maar bij nadere bestudering bleek dat het boek opnieuw, met een andere titel dus, wordt uitgebracht in juli. Voor mij niet nodig, want ik vind dat Shotgun Lovesongs een uitstekende titel is, de nieuwe titel klinkt mij iets te veel als een streekroman. Maar wat maakt het uit, Shotgun Lovesongs of Terugkeer naar Little Wing, gewoon lezen dit schitterende boek.
Lees mijn recensie van Shotgun Lovesongs van Nickolas Butler

High Fidelity - Nick Hornby recensieHigh Fidelity – Nick Hornby
Laat ik eerlijk bekennen dat ik High Fidelity nog nooit gelezen heb. Ik heb alleen de (overigens, tamelijk briljante) film gezien. Maar ik ben wel een fan van Nick Hornby en las veel van zijn andere boek (31 Songs las ik wel, en is ook zeker een aanrader voor muziekliefhebbers), dus ik durf er mijn hand voor in het vuur te steken dat het boek ook zeer de moeite waard is.

High Fidelity gaat over Rob, eigenaar van een slechtlopende platenzaak. Muziek is zijn lust en zijn leven, maar in relaties is ‘ie minder goed. Hij is ook fan van het maken van lijstjes, van meest memorable break-ups tot de beste openingtracks van platen tot de top-5 van muziekmisdaden die Stevie Wonder in de jaren tachtig en negentig pleegde. Nadat zijn vriendin Laura hem verlaat probeert hij weer grip op zijn leven te krijgen. Boordevol muziekliefde en heerlijke Engelse humor.

Bouwpakket van een meisje - Caitlin MoranBouwpakket van een meisje – Caitlin Moran
Muziek in romans lijkt wel een beetje een mannenzaak. Gelukkig is daar nog Caitlin Moran. Die in haar eerste roman eigenlijk voor een groot deel haar eigen jeugd als inspiratie neemt. Grof, soms een beetje flauw en met veel referenties naar populaire cultuur.

Johanna groeit in de jaren tachtig op in een eenvoudig arbeidersgezin en probeert zichzelf opnieuw uit te vinden als Dolly Wilde en in die gedaante komt ze ook bij een muziektijdschrift te werken. Maar na een poosje komt ze erachter dat je voordoen als iemand anders dodelijk vermoeiend is.
Mijn recensie van Bouwpakket van een meisje van Caitlin Moran

Een van deze boeken lezen? Via onderstaande links kun je ze direct bestellen bij Bol.com (en ontvangt MirandaLeest een kleine commissie). Als eerste steeds de Nederlandse editie en daarna de Engelse.

Een gedachte over “Rock & Read – Boekentips voor muziekliefhebbers (Fictie)”

  1. Ik ga deze blogpost onthouden voor als ik nog ‘ns een boek zoek voor een moderne muziekliefhebber!

    Zelf ken ik geloof ik alleen maar romans waarin klassieke muziek een rol speelt, zoals ‘Contrapunt’ van Anna Enquist, ‘Art. 285b’ van Christiaan Weijts en werk van Willem G. van Maanen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.