| | |

Recensie: Bouwpakket van een meisje – Caitlin Moran

Bouwpakket van een meisje - Caitlin Moran
Na het lezen van How to be a Woman van Caitlin Moran werd ik fan. Haar boek met columns, Moranthologie, vond ik al even geweldig. Haar schrijfstijl, humor en onderwerpen spreken me enorm aan. Dus niet gek dat ik razend nieuwsgierig was naar haar roman, Bouwpakket van een meisje.

Over het boek
Het is 1990. Johanna Morrigan, veertien, heeft zichzelf zo enorm voor gek gezet in een lokaal tv-programma dat het echt geen zin meer heeft Johanna te blijven. Ze vindt zichzelf opnieuw uit en wordt: Dolly Wilde. Snelle babbel, veel drank, een gothic look en een fulltime seksavonturier! Zij zal haar armoedige bohemien gezin redden van de ondergang, en wel door schrijfster te worden; zoals de Brönte-zusjes, maar dan zonder al dat doodgaan.

Tegen de tijd dat ze zestien is werkt ze voor een muziektijdschrift, rookt als een ketter en zuipt zich suf. Ze schrijft pornografische brieven aan popsterren en heeft alle mogelijke soorten seks met alle mogelijke types. Tussendoor maakt ze in 600 woorden gehakt van talloze bands. Maar dan realiseert ze zich dat Dolly een fataal, verborgen gebruikt heeft. En is een doos vol lp’s, een muur vol posters en een hoofd vol boeken dan wel echt genoeg om een meisje te bouwen?

Wat vond ik van het boek
In één woord: hilarisch. Vooral in de tweede helft van het boek, als het alter-ego van Johanna, Dolly Wilde, lekker op dreef is heb ik me suf gelachen. De humor is soms grof, af en toe een beetje flauw en refereert vaak aan populaire cultuur. Precies mijn soort humor. Voorbeeldje:

We hebben de slakkenfarm nieuw leven ingeblazen – afgelopen weekend hebben we een slakkenrace gehouden die bijna drie uur duurde. Lupin moest Carol Decker van T’Pau elke keer oppakken om haar weer in de juiste richting te zetten – ze kroop steeds tegen de wanden van de braadslee op, weg van de andere slakken. Ze wil duidelijk solo gaan.

Daar moet ik dus erg om lachen (T’Pau is overigens een band uit de jaren ’80, de wat oudere lezertjes kennen het nummer China in your hand misschien nog wel). Het boek heeft echter ook wel een serieuze ondertoon. Want hoewel Johanna als Dolly Wilde lekker legendarisch zit te wezen blijft ze toch vooral een onzeker, iets te dik, pubermeisje die probeert los te breken uit haar armoedige omstandigheden. En die zich gaandeweg realiseert dat zich voordoen als iemand anders eigenlijk dodelijk vermoeiend is.

Dit boek deed me qua beleving, humor en hoofdpersoon erg denken aan Het geheime dagboek van Adriaan Mole van Sue Townsend. Hoewel ik dat boek las toen ik zelf nog een puber was (al weer een tijd geleden dus) is het boek van Moran ook uitstekend leesvoer voor mensen die de pubertijd al lang voorbij zijn. Al helpt het zeker als je nog een beetje een puberaal gevoel voor humor hebt 😉

Met dank aan uitgeverij Nijgh & Van Ditmar voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

Titel: Bouwpakket van een meisje (oorspronkelijke titel: How to Build a Girl)
Auteur: Caitlin Moran
Vertaling: Petra C. Van der Eerden
Uitgeverij: Nijgh & Van Ditmar
ISBN: 9789038898933
MirandaLeest zegt: Seks, drugs humor & Rock ’n Roll

Ook zin gekregen in Caitlin Moran? Via onderstaande links kun je haar boeken rechtstreeks bestellen bij Bol.com (en als je dat doet ontvang ik ook nog een kleine commisie, win-win)
[bol_product_links block_id=”bol_53fdb3023b927_selected-products” products=”9200000026256990,9200000011552163,9200000011356165,9200000025013045,9200000000869033,9200000010685084″ name=”blog” sub_id=”caitlinmoran” link_color=”F3A703″ subtitle_color=”333333″ pricetype_color=”333333″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”05BFB0″ background_color=”FFFFFF” border_color=”AAAAAA” width=”640″ cols=”3″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”0″ admin_preview=”1″]

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.