| | |

De voorjaarscollectie van Uitgeverij De Harmonie

Uitgeverij de Harmonie presenteert de voorjaarscatalogus in de Kleine Komedie

Weet je nog vroeger, toen tegen de feestdagen die dikke brochures van de speelgoedwinkels op de mat ploften? En je vervolgens enthousiast begon aan te strepen wat je allemaal zou willen krijgen? Dat is een beetje het gevoel dat boekenliefhebbers krijgen wanneer de nieuwe brochures van uitgeverijen uitkomen. Vol met de boeken die binnenkort verschijnen. Smullen dus. Uitgeverij De Harmonie doet daar nog een schepje bovenop, door de voorjaarscatalogus te presenteren in het theater. Met name gericht op pers en de boekhandel, maar ook de “gewone” man (m/v) kan de voorstelling bezoeken. Zo belandden vriendin I. en ik voor het tweede jaar op rij (mijn verslag van 2014 lees je hier) in de Kleine Komedie in Amsterdam voor een avondje literair genieten.

Uitgeverij de Harmonie presenteert de voorjaarscatalogus in de Kleine Komedie

Uitgever Jaco Groot opende de avond. Natuurlijk werd er even stil gestaan bij de aanslag op Charlie Hebdo vorige week, uitgeverij De Harmonie geeft tenslotte ook de nodige stripauteurs uit. Maar het moest toch vooral een avond worden waar het vrije woord gevierd werd, dat is helemaal gelukt. Een aantal persoonlijke hoogtepunten uit het uitgebreide programma van de avond:

De snor maakt de man
Arjen van Lith deed op droogkomische wijze verslag van zijn besluit zijn snor te laten staan. Dertig dagen lang hield hij een dagboek bij van zijn reis naar mannelijkheid. Dag 8 zorgde in ieder geval voor een flinke som aan “snorgerelateerde” uitgaven. Erg grappig en ik ben erg benieuwd hoe het experiment is afgelopen (ik kan wel vast verklappen dat Arjen inmiddels weer snorloos door het leven gaat, de puike garderobe, ongetwijfeld op dag 8 aangeschaft, is gebleven).

Knuffelbos
Vlaamse humor is vaak tamelijk absurd. Denk aan Kamagurka of Wim Helsen. Ik hou er wel van. Een ander goed voorbeeld is de Vlaamse tekenaar Jeroom, die met zijn dieren uit het Knuffelbos al wekelijks zijn opwachting maakt in tijdschrift Humo. Het Knuffelbos is hilarisch én ontroerend, fijnzinnig én afgrijselijk, kindvriendelijk én tegelijkertijd toch strafbaar. Binnenkort ook op Comedy Central te zien. Het filmpje dat wij vast mochten bekijken was in ieder geval veelbelovend. Wie zich de Happy Tree Friends van MTV nog kan herinneren, heeft een beetje een idee wat hij kan verwachten, maar dan op z’n Vlaams. Superschattige diertjes die de meest gruwelijke avonturen beleven. Niet voor iedereen, maar ik vond het hilarisch.

Het jasje van David Bowie
Een van de eregasten was het jasje van David Bowie. Je leest het goed, het jásje van David Bowie. En dat hadden we dan weer te danken aan dichteres en journaliste Elly de Waard, die op het podium van de Kleine Komedie uit de doeken deed hoe dat jasje in haar bezit was gekomen. Kort gezegd, het was eigenlijk allemaal de schuld van Henk van der Meyden. Een troost, David kan het jasje zo terug krijgen, als hij het vriendelijk zou vragen aan Elly. Helaas ontbreekt van het bijbehorende boek (Het jasje van David Bowie) elk spoor in de voorjaarsbrochure. Jammer, want ik ben ook erg benieuwd naar de andere muziekverhalen. Gelukkig kunnen we het jasje zelf nog bewonderen op Twitter (met dank aan deze tweet van Reintje Gianotten).

Voor minder dan 366 dagen doen we het niet
Afsluiters waren Ronald Snijders en zijn kompaan Fedor van Eldijk (van onder ander De Alfabetweter), die een paar voorbeelden gaven uit hun in 2016 te verschijnen schrikkelkalender. Ik denk dat we enorm boffen dat 2016 een dag extra heeft, want de voorbeelden van 3 januari, 21 april en 28 april smaken zeker naar meer.

Verder werd er ook nog volop gedicht, getekend en voorgelezen door onder andere (presentator van de avond) Erik van Muiswinkel, Hennie Vrienten, Juliën Holtrigter, Hanco Kolk, Peter de Wit, Peter van Straaten, Pépé Smit, Roel Venderbosch, Micha Wertheim en Cristina Garcia Martin. Bij vertrek ontvingen we ook nog een goodiebag met onder andere het boek Mijn Snor van Arjen van Lith en de Zeurkalender 2015 van Peter van Straaten. Al met al weer een enorm geslaagde avond, ik kan niet wachten op de volgende brochure (en bijbehorende theateravond).

Een aantal boeken die voorbij kwamen tijdens deze avond zijn al uit. En zijn, onder andere, bij Bol.com verkrijgbaar. Direct bestellen kan via onderstaande links, MirandaLeest ontvangt dan een kleine commissie.
[bol_product_links block_id=”bol__selected-products” products=”9200000033383670,9200000022857646,9200000015314307″ name=”blog” sub_id=”harmonie2015″ link_color=”F3A703″ subtitle_color=”333333″ pricetype_color=”333333″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”05BFB0″ background_color=”FFFFFF” border_color=”AAAAAA” width=”640″ cols=”3″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”0″ admin_preview=”1″]

Vergelijkbare berichten

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.