|

Boekenweek dag 5 – Bill Bryson

Van 8 tot en met 16 maart is het Boekenweek. Het thema dit jaar is ‘Ondertussen ergens anders’. In het kader van de Boekenweek verschijnt er dagelijks een blog op MirandaLeest. (Klik op onderstaand logo voor meer informatie over de Boekenweek).

Boekenweek 2014

Boeken herlezen doe ik zelden. Het komt er gewoon niet van. Er zijn te veel nieuwe boeken die anders ongelezen blijven. Bovendien horen bepaalde boeken zo bij een bepaalde levensfase dat ze ongetwijfeld ernstig zouden tegenvallen bij herlezing (een paar jaar terug een poging gedaan Catcher in the Rye te herlezen, en hoewel ik er tijdens de Engelse les op school enorm van heb genoten kwam ik nu niet eens tot de helft).

Auteur Bill Bryson
Auteur Bill Bryson, beeld van Cambridge News

Voor Bill Bryson maak ik echter een uitzondering. Van hem herlees ik ieder jaar wel een paar boeken. Mijn eerste kennismaking met Bryson was A Short History of Nearly Everything, waarin hij op een toegankelijke en vermakelijke manier uitlegt hoe de wereld (en alles wat daarna kwam) ontstond. Niet direct een onderwerp waar ik vaak over lees, des te knapper dat ik het boek binnen een mum van tijd uit had. Bill Bryson weet de informatie niet alleen toegankelijk te maken, maar vooral begrijpelijk.

The Lost Continent, A Short History of Nearly Everything en Notes from a Big Country van Bill BrysonMaar echt fan van Bill Bryson werd ik pas toen ik zijn reisboeken ging lezen. Met name The Lost Continent en Notes from a Big Country (ook wel I’m a Stranger Here Myself), zijn boeken over Amerika, blijf ik herlezen. En dan het liefst de luisterboekversies, als het even kan door hemzelf voorgelezen. Bryson heeft een heerlijk gevoel voor humor, ik zit dan ook regelmatig hardlop te lachen als ik een boek van Bryson lees.

Bryson, zelf een Amerikaan, maar al jaren woonachtig in Engeland, kijkt met de blik van een buitenstaander naar de gekke fratsen van de Amerikanen. Hij verwondert zich erover, maar tegelijkertijd heeft hij het er ook prima naar zijn zin. Amerika is mijn favoriete vakantieland, ik hou ervan, ik hou van Amerikanen, Amerikaanse gewoonten, maar tegelijk begrijp ik ze af en toe totaal niet.

Bryson’s verhaal over hoe hij wanhopig probeert wandelend van de ene naar de andere winkel te komen is me meer dan eens (als niet autorijder) overkomen. Ze gaan er in Amerika nou eenmaal van uit dat je die 50 meter liever met je auto aflegt. Dus aan zoiets als een trottoir is gewoon niet gedacht.

Welke schrijver of welk boek kun jij keer op keer herlezen?

Lees ook mijn andere Boekenweek 2014 blogs:
Dag 1: Tattered Cover boekhandel in Denver.
Dag 2: Mijn boekenweek aankopen
Dag 3: Souvenirs in de boekenkast
Dag 4: They Draw and Travel

Nieuwsgierig geworden naar Bill Bryson? Mijn favoriete boeken van Bill Bryson (aan te schaffen via bol.com):

Nederlands

[bol_product_links block_id=”bol_52f1346c12a4f_selected-products” products=”1001004010930053,1001004000017902,1001004010930066″ name=”blog” sub_id=”billbryson_nl” link_color=”F3A703″ subtitle_color=”333333″ pricetype_color=”333333″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”05BFB0″ background_color=”FFFFFF” border_color=”AAAAAA” width=”640″ cols=”3″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”0″ admin_preview=”1″]

Zelf lees ik ze het liefst in het engels:

[bol_product_links block_id=”bol_52f12fb0b7bca_selected-products” products=”1001004002077249,1001004001350474,1001004001054128″ name=”blog” sub_id=”billbryson” link_color=”F3A703″ subtitle_color=”333333″ pricetype_color=”333333″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”05BFB0″ background_color=”FFFFFF” border_color=”AAAAAA” width=”640″ cols=”3″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”0″ admin_preview=”1″]

Vergelijkbare berichten

4 reacties

 1. Wat is jouw lievelingsboek van Bill Bryson? Ik heb nog nooit wat van hem gelezen, maar het lijkt me wel erg leuk! Welk boek raad jij aan :)?

  1. Denk dan toch Notes from a Big Country (in het Nederlands onder verschillende titels uitgekomen, maar met de titel sterren en strepen de enige versie die leverbaar is, op bol.com iig). Daarin keert hij na ruim 20 jaar in Engeland te hebben gewoond terug naar de VS, met zijn gezin. En kijk hij eigenlijk een beetje als een buitenstaander naar zijn eigen vaderland. Enorm geestig geschreven.
   Maar A short history of nearly everything (een kleine geschiedenis van bijna alles) is ook erg de moeite waard, maar een iets pittiger onderwerp (het onstaan van het heelal).

   Ben benieuwd wat je er van vindt.

 2. Oke leuk bedankt voor je reactie!! Ga k zeker lezen, ben namelijk echt gek van de vs.
  Ik vind je blog ontzettend leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.