Boekenweek dag 7 – Ik lees Nederlands

Van 8 tot en met 16 maart is het Boekenweek. Het thema dit jaar is ‘Ondertussen ergens anders’. In het kader van de Boekenweek verschijnt er dagelijks een blog op MirandaLeest. (Klik op onderstaand logo voor meer informatie over de Boekenweek).

Boekenweek 2014

De Boekenweek zit er al weer bijna op. En er is weer flink aandacht besteed aan heel veel mooie boeken. Ook, of misschien wel, vooral, boeken van Nederlandse bodem. Want hoewel de uitdrukking “Wat je van ver haalt is lekker” voor veel dingen opgaat, zijn er genoeg prachtige boeken van eigen bodem die zeer de moeite waard zijn.

De uitdaging Ik Lees Nederlands was ik al op een aantal boekenblogs tegengekomen. Na een berichtje van medeblogger Inge, die de uitdaging dit jaar organiseert, besloot ik me ook aan te melden. Doe je mee aan de uitdaging, dan kies je ervoor om een bepaald aantal Nederlandse (of Vlaamse) boeken te lezen in 2014. En dan geen vertaalde boeken, maar van oorsprong Nederlandstalig. Op GoodReads had ik al een uitdaging aangemaakt om dit jaar 100 boeken te lezen. Doorgaans is ongeveer een derde van de boeken die ik lees Engelstalig. Blijven er zo’n 65 over. Omdat ik toch ook altijd nog wel een aardig deel vertaalde boeken lees heb ik besloten om dan ten minste 35 boeken van Nederlandse bodem te lezen dit jaar. Ik ben al aardig op weg.

Een selectie van de boeken die ik tot nu toe las voor Ik lees Nederlands

Tot nu toe las ik dit jaar al de volgende Nederlandse boeken:
Het zwijgen van Maria Zachea – Judith Koelemeijer
Bezoedeld – Linda Fontijn
Geluksblind – Marian Mudder
Bastaardsuiker – Arjen Lubach
De kraamhulp – Esther Verhoef
Een mooie jonge vrouw – Tommy Wieringa (het boekenweekgeschenk)
Miss yellow hair, hello – Iris Hannema (ondanks de Engelse titel toch echt een Nederlands boek)
De zon schijnt – Martin Bril

Nog 27 te gaan. Of eigenlijk 26, want ik ben al weer aan een boek van Nederlandse bodem begonnen.

Verder zag ik dat er binnenkort een nieuw boek van Herman Koch verschijnt, die ik dan in het kader van deze uitdaging natuurlijk zonder aarzelen kan aanschaffen.

Doe jij ook mee met Ik lees Nederlands? Welke boeken van Nederlandse b0dem moet ik zeker nog lezen dit jaar?

Lees ook mijn andere Boekenweek 2014 blogs:
Dag 1: Tattered Cover boekhandel in Denver.
Dag 2: Mijn boekenweek aankopen
Dag 3: Souvenirs in de boekenkast
Dag 4: They Draw and Travel
Dag 5: Bill Bryson
Dag 6: Bladerboeken: All the Buildings in New York

 

Vergelijkbare berichten

8 reacties

 1. Ha ik doe ook mee, achteraf gezien met veels te weinig boeken (15) en volgens mij moet ik er nog maar een lezen.

  Mijn aanraders voor jou: De dag dat ik doodging van Tanja Bongers en De man van je leven van Arthur Japin 🙂

  1. Bedankt voor de tips. Die van Arthur Japin klinkt mooi. Die andere is zo op het eerste gezicht (even snel gekeken op bol) niet helemaal mijn ding, maar mocht ik ‘m een keer bij de bieb tegenkomen geef ik ‘m een kans.

 2. Ik heb vorig jaar wel meegedaan aan de Ik Lees Nederlands-uitdaging, maar ik lees ongemerkt al vrij veel Nederlands, waardoor het niet meer echt een uitdaging was.

  Wat vond je van ‘Het zwijgen van Maria Zachea’? Ik vind zelf ‘Hemelvaart’ echt een prachtig boek, een aanrader 🙂

  1. Ik vond ‘Het zwijgen van Maria Zachea’ erg mooi, maar hou ook wel van dat soort familiegeschiedenissen. Over Hemelvaart heb ik veel gelezen, ben ik ook erg nieuwsgierig naar. Is een inderdaad nog een mooie voor de uitdaging.

 3. Ha,

  Nog een mooie NL tip is Parnassia van Josha Zwaan. Heb ik vorig jaar gelezen en in het kader van de Boekenweek heb ik mijzelf haar volgende boek Zeevonk cadeau gedaan. Verder vond ik Bad boy van Abdelkader Benali ook erg goed en ben ik nog heel benieuwd naar Dogma van Anne Eekhout (debutant).

  Veel lees plezier!

  Joska

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.