|

Boekenweek dag 3 – Souvenirs in de boekenkast

Van 8 tot en met 16 maart is het Boekenweek. Het thema dit jaar is ‘Ondertussen ergens anders’. In het kader van de Boekenweek verschijnt er dagelijks een blog op MirandaLeest. (Klik op onderstaand logo voor meer informatie over de Boekenweek).

Boekenweek 2014

Souvenirs van de afgelopen vakanties
Souvenirs van de afgelopen vakanties

Als ik ergens op vakantie ben geweest vind ik het leuk om een aandenken mee te nemen. Heel lang was dat een of ander toeristisch prulletje dat na verloop van tijd in een kast of in de prullenbak verdween. Maar een paar jaar geleden bedacht ik me ineens dat het wel leuk zou zijn om op mijn vakantiebestemming een boek te kopen over dat land, die regio of over iets wat typisch is voor die locatie. Van een boek doe ik nou eenmaal moeilijker afstand dan van een toeristisch prulletje.

New Orleans
Prachtige gebouwen in New Orleans. Foto: Miranda Schuchhard

In 2011 bezocht ik de zuidelijke staten van de Verenigde Staten en kocht daar Dixie Spirits, true tales of the strange & supernatural in the South. Een reis door het Zuiden aan de hand van de plaatsen die bekend zijn vanwege hekserij, spookhuizen, weerwolven of andere fenomenen. De samensteller van het boek vertelt de volksverhalen en probeert te verklaren hoe deze verhalen de wereld in zijn gekomen.

Berlijn
Waar de Berlijnse muur ooit stond. Foto: Miranda Schuchhard.

Een jaar later bezocht ik Rome (waar ik geen boek kocht, bedenk ik me nu) en Berlijn. Als je Berlijn zegt dan zeg je natuurlijk de Berlijnse muur. De verhalen over die tijd en met name over de Stasi hebben mij altijd gefascineerd. Het idee dat alles wat je doet in de gaten wordt gehouden en dat je nooit zeker weet of je beste vrienden je niet zullen verlinken als je iets afwijkends zegt moet gekmakend zijn. Ik schafte dus ook twee boeken over dit onderwerp aan. Stasiland van Anna Funder en After the Wall van Jana Hensel. Beiden beschrijven hoe het was om in die tijd te leven, maar vooral ook hoe het daarna was.

Mount Rushmore
Mount Rushmore. Foto: Miranda Schuchhard

In 2013 was het weer tijd voor de Verenigde Staten (ik wil graag alle staten een keer bezoeken, zit inmiddels op 20, dus ben aardig op weg). De reis ging dit keer naar Yellowstone en het Noordwesten. Supertoeristisch is het daar niet, maar één van de trekpleisters in die hoek is natuurlijk Mount Rushmore, ik kocht dus een boek over de totstandkoming van dit geweldige bouwwerk.

Crazy Horse Monument
Crazy Horse Monument. Foto: Miranda Schuchhard

Iets minder bekend, maar minstens net zo indrukwekkend als Mount Rushmore, is Crazy Horse. Een gigantisch monument (nog lang niet klaar overigens) in de Black Hills van South Dakota ter ere van de leider van de Dakota indianen. Daar kocht ik een boekje over de legendes van de Indianen.

Deadwood
Deadwood. Foto: Miranda Schuchhard

Ik bezocht ook het plaatsje Deadwood in South-Dakota, dat vooral bekend staat als de plek waar Wild Bill Hickok werd neergeschoten (er bestaat zelfs een tv-serie over Deadwood). Hickok was een van de vele Bad Boys die de regio teisterde tijdens de goudkoorts van de 19e eeuw. Het echte wilde westen zeg maar, ik kocht dan ook Bad Boys of the Black Hills… and some wild women, too met verhalen over de louche figureren die de streek onveilig maakten.

Voordat ik weer naar huis vertrok vermaakte ik me nog in een prachtige boekhandel in Denver, Tattered Cover (waarover ik deze week al een blog schreef). Uiteraard kon ik niet met lege handen vertrekken, ik schafte daar nog Blue Highways aan van William Least Heat-Moon, een reisverhaal van een man die door de kleine  achterafplaatsjes in Amerika reist. En tot slot scoorde ik ook nog How the States got their shapes too (deel 1 had ik al), over de manier waarop de Staten van de VS gevormd zijn. Waarom hebben sommige Staten bijvoorbeeld rare uitstulpingen die logischerwijs beter bij een andere staat kunnen horen.

Op deze manier kan ik ook nadat mijn vakantie voorbij is nog even genieten van alle indrukken die ik heb opgedaan tijdens mijn reis. En ben ik tijdens het lezen weer heel even terug op die plaatsen waar ik zo van genoten heb.

Schaf jij boeken aan op vakantie? Of heb jij juist een mooie verzameling reisgidsen van de plaatsen waar je geweest bent?

Lees ook mijn andere Boekenweek 2014 blogs:
Dag 1: Tattered Cover boekhandel in Denver.
Dag 2: Mijn boekenweek aankopen

[bol_product_links block_id=”bol_5301c724d206f_selected-products” products=”1001004011027444,1001004005857978,1001004006302036,1001004000944588,1001004011025721″ name=”blog” sub_id=”vakantieboeken” link_color=”F3A703″ subtitle_color=”333333″ pricetype_color=”333333″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”05BFB0″ background_color=”FFFFFF” border_color=”AAAAAA” width=”640″ cols=”3″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”0″ admin_preview=”1″]

Vergelijkbare berichten

2 reacties

  1. Wat een mooie site heb je en originele onderwerpen voor je blogs! Je gaat in mijn favorieten. Zelf schaf ik niet vaak boeken aan die echt iets te maken hebben met plekken waar ik ben geweest, of het moeten museumboeken zijn. Bijvoorbeeld over de DDR in het DDR-museum. Ik vind het wel leuk om in een vreemd land (en met een vreemde valuta) boeken aan te schaffen en de prijsstickers er dan op te laten, terwijl ik die er in Nederland altijd meteen af haal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.