Boeken van cabaretiers

Steeds meer cabaretiers en theatermakers schrijven naast theaterteksten ook boeken. Een ideale manier om mijn twee grootste hobbies, lezen en naar het theater gaan, te combineren. Ik bezoek vooral veel muziek- en cabaretvoorstellingen. Dit seizoen staat in ieder geval voorstellingen van Dolf Jansen, Wim Helsen, Paul de Munnik, Claudia de Breij, Theo Maassen, Typhoon, Spinvis en Jochem Myjer op het programma. En dat is dan nog maar het topje van de ijsberg. Ik verheug me er al enorm op.

Om te vieren dat het theaterseizoen weer van start is gegaan deel ik vandaag een aantal boeken, geschreven door bekende cabaretiers.

Boeken van cabaretiers

Onderweg met Roadie – Thomas Acda
Nadat het duo Acda en de Munnik stopte kwam Thomas Acda al snel uit met zijn debuutroman Onderweg met Roadie. Die roman is geschreven met dezelfde humor en mooie teksten als die we van hem uit het theater kennen. Acda tekende overigens onlangs bij Lebowski voor zijn tweede boek. Verheug ik me nu al op.
Lees mijn volledige recensie van Onderweg met Roadie van Thomas Acda

Neem een geit – Claudia de Breij
Deze las ik toen ik de Mofibo app een tijdje uitprobeerde. In Neem een geit spreekt De Breij met een aantal wat oudere bekende Nederlanders als Hanneke Groenteman, Willeke Alberti, Paul van Vliet en Herman van Veen om advies te vragen over het leven. Want als je eenmaal volwassen bent moet je het vaak zelf maar uitzoeken, terwijl je bij veel kwesties best wat goede raad kunt gebruiken. Ik heb enorm gelachen om dit boek en het staat bovendien ook nog vol met nuttig advies voor het leven.

De Gorgels – Jochem Myjer
Oké, eerlijk is eerlijk. Deze heb ik zelf (nog) niet gelezen. Het is tenslotte een kinderboek. Maar toch mag Jochem Myjer, Leidse held, absoluut niet ontbreken in dit rijtje. De Gorgels is een fantasierijk en spannend avontuur over Gorgels, Brutelaars en een jongen met superogen. Voor de luisterboekversie haalt Myjer zijn beste imitaties uit de kast, volgens mij is dat genieten voor jong en oud. Hieronder een klein voorproefje van het boek.

Op 16 november verschijnt bij Uitgeverij Leopold De wereld van de Gorgels van Jochem Myjer, een prentenboek met tekeningen van Rick de Haas.

Boeken van cabaretiers

Als ik het niet kan, kun jij het ook – Sara Kroos
De titel is al even geestig als de inhoud. In Als ik het niet kan, kun jij het ook rekent Sara Kroos op hilarische en openhartige wijze af met de jarenlange strubbelingen rond haar gewicht. Zeer herkenbaar en de verhalen zijn echt smullen geblazen. Net als de recepten trouwens, al heb ik me daar niet aan gewaagd.
Lees mijn volledige recensie van Als ik het niet kan, kun jij het ook van Sara Kroos

De verwarde cavia – Paulien Cornelisse
Een boek over een cavia die op de afdeling communicatie van een kantoor werkt? Klinkt raar. Maar als je een kantoorbaan hebt of ooit hebt gehad dan zul je veel situaties en types herkennen. Supergeestig. Ik luister trouwens momenteel naar de (gratis!) podcast versie, voorgelezen door Cornelisse. Echt hilarisch. Je vindt de podcast van De verwarde cavia onder andere op iTunes.

Jij nog wat te klagen – Plien en Bianca
Dit boek stond volgens al voor augustus gepland, maar schijnt nu in oktober alsnog te verschijnen. Al kan ik er verder verdacht weinig informatie over vinden. Maar ik moest altijd enorm lachen om de columns die dit duo schreef in Flair. Als ik uitga van de zomercatalogus van de uitgeverij dan zijn dit ofwel de verzamelde columns uit Flair, of in ieder geval een boek in diezelfde lijn. Lijkt me een bijzonder geestig boek in elk geval.
Verschijnt 24 oktober bij Thomas Rap

Bestel boeken van cabaretiers

Via bovenstaande links kun je de genoemde boeken/artikelen direct bestellen bij Bol.com. MirandaLeest ontvangt dan een kleine commissie. Dus heel erg bedankt als je via deze link bestelt. Maar uiteraard vind je de genoemde boeken/artikelen ook bij je lokale boekhandel/winkel.

Bekijk ook mijn post Boeken van cabaretiers - deel 2

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.