|

Een kennismaking met Mofibo

Mofibo is een nieuwe app voor het lezen van e-boeken en het luisteren naar luisterboeken. Ik had er nog nooit van gehoord, maar na een berichtje van Biebmiepje op Twitter werd ik nieuwsgierig en besloot de app uit te proberen.

Wat is Mofibo

Mofibo is een dienst voor het lezen van e-boeken en het luisteren van luisterboeken. Het model kun je een beetje vergelijk met Netflix, je kunt eerst een maand gratis proberen, daarna betaal je € 12,99 per maand*. Tijdens je abonnementsperiode kun je onbeperkt lezen en luisteren. Je kiest dus zelf je titels, in tegenstelling tot bijvoorbeeld een dienst als Elly’s Choice, waar de keuze voor je gemaakt wordt. Lezen en luisteren kan alleen via de app en deze is beschikbaar voor iPhone, iPad en Android-tablets en -telefoons.

Aanmelden bij Mofibo

Mofibo is nog in de beta fase, dus om je aan te melden moet je eerst een code aanvragen op de website van Mofibo. Na ontvangst van de code en het downloaden van de app kun je direct aan de slag.

De app gebruiken

Omdat ik op een telefoon lezen niets vind, heb ik alleen de iPad-app geprobeerd. Het downloaden gaat heel eenvoudig en nadat je bent ingelogd heb je toegang tot het gehele assortiment. De homepage is een soort virtuele etalage waar een aantal boeken uitgelicht worden door middel van mooie, aansprekende banners. Ook een top-10, andere populaire titels en de meest recent toegevoegde titels kun je in één oogopslag vinden. De opzet is erg te vergelijken met de iTunes store. Wat mij betreft heel helder en overzichtelijk.

Wat nog niet helemaal werkt is de “toon meer” linkjes boven iedere categorie. Kijk ik bijvoorbeeld bij populaire titels, dan zie ik daar negen titels op de homepage staan. Als ik op “toon meer” klik verwacht ik dan ook niet weer dezelfde negen titels te zien. Je klikt eigenlijk voor niets. Klein slordigheidje.

Recensie Mofibo: de homepage
De homepage van Mofibo. Bovenin de boeken waar je op dat moment in bezig bent.

Wanneer je bezig bent in een of meerdere boeken zie je deze bovenin op de homepage van de app staan. Door middel van een percentage wordt aangegeven hoe ver je bent in het boek. Wil je verder in een boek, dan klik je het aan en je kunt gelijk verder waar je gebleven was. Je kunt maximaal drie boeken tegelijk lezen (of luisteren). Heb je meerdere interessante titels gezien, dan kun je ze opslaan, waardoor ze in je boekenkast komen te staan bij je profiel. Zo kun je ze makkelijk weer vinden als je toe bent aan een nieuwe titel.

Recensie Mofibo: profiel pagina
De profielpagina

Via het “zoeken” icoontje onderin de app kun je zoeken op titel of auteur, maar kun je ook bladeren door de diverse rubrieken zoals misdaad en spanning, romans, enzovoorts.

Recensie Mofibo: zoeken en categorieën
Klik je op het zoeken icoontje dan kun je je keuze maken tussen Nederlands en Engels en kun je ook zoeken op titel of auteur.

Wanneer je een categorie kiest, kun je daar verder selecteren op e-boeken (die e-books genoemd worden in de app, waarom eigenlijk?) of luisterboeken en je krijgt dan alle boeken uit deze categorie te zien. Ook hier is weer goed naar de iTunes store gekeken, want een aantal boeken worden extra uitgelicht door een banner en er zijn subcategorieën zoals bij romans “gezien bij DWDD”, “Nicolo Ammaniti collectie” etc.

Recensie Mofibo: categorie
Kies je een bepaald genre dan krijg je weer een mooie pagina met weer een overzicht van de nieuwe en uitgelichte boeken.

Het assortiment van Mofibo

Wat ik prettig vind is dat je zowel Nederlandse als Engelse titels kunt lezen en luisteren via de app. Omdat ik zelf beide talen veel lees is het lekker dat dit allemaal in één en dezelfde app kan. Helaas is het assortiment op dit moment nog vrij beperkt. Vooral veel titels van Overamstel Uitgevers. Gelukkig hebben die zeer sterke titels, dus je kunt er zeker wel een tijdje mee vooruit. Toch hoop ik dat ook veel andere uitgevers hun boeken via Mofibo zullen gaan aanbieden, zodat er meer keuze en variatie in het aanbod komt.

Lezen in de app van Mofibo

Recensie Mofibo: afwijkend formaat
Van XL naar S van Mieke Kosters heeft een afwijkend formaat en er wordt rechts een stukje afgesneden.

Ondanks dat het aanbod nog wat beperkt is heb ik genoeg van mijn gading gevonden om de dienst uit te proberen. Ik begon met Van XL naar S van Mieke Kosters, een boek waar ik al benieuwd naar was (in het kader van goede voornemens). Dit boek heeft kennelijk een afwijkend formaat, en de app kan daar nog niet helemaal goed mee overweg. Als ik het open in de iPad-app wordt er zowel aan de rechterkant als aan de onderkant een stuk van de pagina afgesneden, dat afgesneden stukje van onderin wordt vervolgens als extra pagina geplakt achter iedere reguliere pagina. Bij een boek als dit, waar je vooral doorheen bladert, niet heel dramatisch, maar het lijkt me niet de bedoeling. Gelukkig ging het met Neem een geit van Claudia de Breij wel goed. Het lezen daarvan was een fluitje van een cent (en een ontzettend geestig boek ook nog eens).

Natuurlijk was ik ook benieuwd naar de luisterboeken. Ik koos voor Daring Greatly van Brene Brown. Net als in de Podcast- of Muziek-app op de iPhone en iPad kun je de leessnelheid aan passen. Ook is er een snooze functie, waarbij je kan instellen dat het luisterboek na 10, 30 of 60 minuten automatisch stopt. Vind ik echt onmisbaar, want ik luister graag voor het slapen gaan nog even een luisterboek, dus vind het is handig dat ik dan gewoon in slaap kan vallen (gebeurt ook bij ontzettend interessante boeken trouwens, haha) en dat het boek dan niet eindeloos doorgaat. Ook offline lezen is mogelijk. Geschikt voor als je onderweg bent en geen internetverbinding hebt.

Allemaal heel plezierig. Toch heeft Mofibo één heel groot nadeel wat mij betreft. Je kunt de boeken niet op je e-reader lezen. Ik begrijp dat dat te maken heeft met rechten en dat het niet eenvoudig is om dat goed te regelen (hoewel het volgens mij met boeken via de Bibliotheek wel kan). Lezen van een tablet is best te doen, maar dan echt bij wijze van uitzondering wat mij betreft. Het lezen op de e-reader is veel prettiger en rustiger voor je ogen.

Conclusie

Een goed concept met potentie. De app is overzichtelijk, gebruiksvriendelijk en oogt lekker fris en helder. Functioneel is er ook weinig mis mee. Het assortiment is mij nog wat te beperkt op dit moment. Het grootste nadeel (voor mij) blijft echter dat je de boeken niet op je e-reader kunt lezen. Voor mij dus voorlopig nog even geen abonnement. Maar ik ga de app zeker in de gaten houden.

Kennen jullie Mofibo al? Wat zijn jullie ervaringen?

* t/m 28 februari 2016 € 9,99 per maand.

Vergelijkbare berichten

4 reacties

  1. Ik kende het concept nog niet, maar ik denk dat het inderdaad veel potentie heeft. Als je vaak luisterboeken of e-booken koopt, is het heel aantrekkelijk om een abonnement te hebben.

  2. Ik wil mijn proefabonnement opzeggen omdat ik toch liever echte boeken lees.
    Echter ik vind niet waar en hoe ik dit kan doen.

    M vr gr

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.