| |

Boeken van cabaretiers – deel 2

In 2016 combineerde ik al eens twee van mijn hobby’s, lezen en cabaretvoorstellingen bezoeken, in een blog. Daarin deelde ik een lijstje met boeken van cabaretiers. Zelfs na al die jaren is dit nog steeds een van de best bezochte blogs op MirandaLeest. Hoog tijd dus voor een deel 2, want de schrijvende cabaretiers hebben niet stilgezeten de afgelopen jaren.

De binnenstebuitentrui – Plien en Bianca

Bij deze titel moet ik gelijk denken aan die keer dat een collega mij vroeg ik mijn blouse misschien per ongeluk binnenstebuiten aanhad. Ik antwoordde vol vertrouwen dat ‘dit zo hoort bij deze blouse’, om er vervolgens eind van de dag achter te komen dat ik inderdaad mijn blouse de hele dag binnenstebuiten aan had gehad, oeps. Deze bundel over allerlei dagelijkse ongemakken is dus misschien wel gemaakt voor mij. En Plien en Bianca vind ik ook types die regelmatig in dit soort situaties verzeild raken en dat smakelijk weten te vertellen. Dit boekje lijkt me ook bij uitstek geschikt als cadeautje voor het warhoofd in jouw omgeving.

Niemand houdt zijn hart zo vast als ik – Hans Dorrestijn

De titel van dit boek is typisch Hans Dorrestijn. Want als je zijn werk een beetje kent weet je dat hij niet bepaald overloopt van optimisme en vertrouwen in zichzelf en de mensheid. In dit boek zijn nieuwe verhalen, gedichten, fabels en liedjes bijeengebracht. Voor iedereen die zich net als Dorrestijn niet helemaal thuisvoelt in deze eeuw en alle ontwikkelingen niet meer altijd kan bijbenen. Met zelfs een speciaal bejaardenblokje. Typischer Dorrestijn wordt het volgens mij niet.

Als we wisten wat we deden, heette het geen onderzoek – Dolf Jansen en Jim Jansen

Als de ene broer (Jim) wetenschapsjournalist is en de andere cabaretier (Dolf) dan heb je een goede combi te pakken. In Als we wisten wat we deden, heette het geen onderzoek gaat Jim Jansen in gesprek met wetenschappers zoals Ionica Smeets, Erik Scherder en Robbert Dijkgraaf over actuele onderwerpen zoals het klimaat en AI (kunstmatige intelligentie). Dolf Jansen schreef columns over ‘ongeveer hetzelfde’.

Infarct – Viggo Waas en Peter Heerschop

In 2021 kreeg cabaretier Viggo Waas een ernstig herseninfarct. In dit boek vertelt hij over dit proces van ‘zichzelf weer worden’. Zijn beste vriend Peter Heerschop schrijft over hoe hij dit proces als vriend ervaart. Ik las het eind 2023 en vond het erg ontroerend. Vooral de stukken van Peter over hoe hij zijn beste vriend ziet worstelen en wat dat met hem doet kwamen echt binnen. Ik zag Viggo eind 2021 tijdens een Bram Vermeulen tribute. En moet zeggen dat ik toen wel even moest slikken omdat dat een van de eerste keren was dat hij weer op het toneel stond. Gelukkig gaat het steeds beter met hem en treedt hij inmiddels weer volop op (samen met Peter Heerschop).

Mooie boel – Kees Torn

Ik ging altijd met heel veel plezier naar de voorstellingen van Kees Torn. Zo spitsvondig als hij was met taal in zijn shows was echt geweldig. Een van mijn favoriete scenes van hem is ‘Het laatste woord’, waarbij hij op geniale wijze Nederlandse en Engelse woorden combineert. Lastig uit te leggen, kijk zelf maar even op YouTube. Zoals gezegd is hij helaas niet meer in de theaters te zien. Maar in Mooie boel is een selectie van teksten uit zijn negen shows samengevoegd. Dus daar moeten we het voorlopig maar mee doen.

Beslisbos – Katinka Polderman

De beslisboss des vaderlands, Katinka Polderman, maakt al een poosje wekelijks een beslisboom voor De Volkskrant. Op die manier kun je makkelijk het antwoord vinden op prangende vragen als “Is het een plant of gewoon een saai mens”, “Waar zijn we eigenlijk” en nog veel meer. In Beslisbos zijn de beste 150 beslisbomen uitgelicht. Voor iedereen die wel een beetje meer duidelijkheid in zijn of haar leven kan gebruiken.

Boeken van cabaretiers kopen

Via bovenstaande links kun je de genoemde boeken/artikelen direct bestellen bij Bol.com. MirandaLeest ontvangt dan een kleine commissie. Dus heel erg bedankt als je via deze link bestelt. Maar uiteraard vind je de genoemde boeken/artikelen ook bij je lokale boekhandel/winkel.

Lees ook mijn post Boeken van cabaretiers - deel 1

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.