|

Recensie: Onderweg met Roadie – Thomas Acda

Een droom die uitkomt, ik mag op tour met Thomas Acda! Of nou ja, zoiets, op blogtour met Onderweg met Roadie, het romandebuut van Acda. Ook supertof. Want wie mijn blog volgt, weet dat ik groot fan ben van Acda en de Munnik. Dat ze ermee gingen stoppen vond ik dan ook eeuwig zonde, maar toen vervolgens bekend werd dat Thomas Acda een boek zou gaan schrijven werd ik al weer wat vrolijker, eindelijk een legitieme reden om aandacht aan hem te besteden op mijn blog! Na een voorproefje op Around the Rug werd ik nog nieuwsgieriger naar het boek. Of mijn verwachtingen zijn waargemaakt lees je in deze recensie.

Over het boek
Recensie Onderweg met Roadie - Thomas AcdaHij was de helft van het beroemdste popduo dat Nederland ooit gekend heeft. Maar na de breuk met zijn collega Bob loopt de verteller van dit sprankelende verhaal met zijn ziel onder de arm, en verliest hij zich in drank en drugs. Als een vriendin hem vraagt haar hond naar Los Angeles te brengen, is dat dé kans op een uitweg.
De roadtrip door Amerika wordt een avontuur waarin hij terugblikt op mislukte relaties, het succes en het einde van de samenwerking met Bob, zijn gevecht tegen de kilo’s en vooral het gevecht tegen zichzelf.

Onderweg met Roadie is een met veel vaart en humor geschreven roman over vriendschap, muziek, de dood maar vooral ook de kunst van leven.

Mijn mening over het boek
Dat Thomas Acda een geboren verhalenverteller is mag geen verrassing zijn, dat is tenslotte wat hij al jaren, niet geheel onverdienstelijk, doet. In Onderweg met Roadie laat hij zien dat zijn verhalen niet alleen geschikt zijn voor liedjes en theaterprogramma’s, maar in geschreven vorm ook prima tot hun recht komen. In een stijl die we van Acda gewend zijn, dus vol geestige beschouwingen, knappe zinnen en ontroerende momenten, worden de onderwerpen liefde, vriendschap en dood in rap tempo onder handen genomen.

Jim heet Croce. Jim Croce. Ik verzin het niet. Als ik elke naam zou mogen verzinnen, zou ik toch echt wel met een betere naam komen.

Dit is zo één van die knappe zinnen die ik wel een paar keer herlezen heb, gewoon omdat ik het zo mooi gevonden vond. Je hoort het Thomas Acda zo zeggen (waar blijft dat luisterboek trouwens?).

Recensie: onderweg met Roadie - Thomas Acda (blogtour)
Schrijf je als helft van een onlangs gestopt beroemd popduo (als zijn het natuurlijk eigenlijk cabaretiers, laten we dat niet vergeten) een boek over de helft van een onlangs gestopt beroemd popduo, dan werpt de vraag zich natuurlijk op het autobiografisch is. Acda claimt van niet, maar toch roept een groot deel van het verhaal een gevoel van herkenning op. Wellicht niet eens met het leven van Thomas Acda, maar zeker met zijn liedjes. Want ik legde tijdens het lezen meerdere keren een link met liedjes uit het oeuvre van Acda en de Munnik, sommige zinnen in het boek zijn zelfs rechtstreeks teksten uit een lied. Maar ja, als je zulke fijne dingen schrijft, dan zou je wel gek zijn om die niet nog eens ergens te herhalen.

Is het boek dan alleen maar interessant voor Acda en de Munnik liefhebbers? Zeker niet. Onderweg met Roadie is een vlotte roman, vol humor en ontroering en is zeker een aanrader voor iedereen die dol is op mooie verhalen.

Zijn mijn verwachtingen waargemaakt? Grotendeels. Het einde kon me iets minder bekoren (al was het maar omdat ik daags erna ineens droomde over Nick, van Simon), dat waren me iets te veel losse flodders zonder al te veel samenhang. Maar al met al heb ik enorm genoten van het boek. Meermaals moest ik hardop lachen, ik was soms ontroerd en sommige zinnen las ik met liefde nog een keertje, gewoon, omdat ze zo mooi gevonden waren. Wat mij betreft kan Thomas Acda vast beginnen aan het schrijven van zijn tweede boek, ik ga het zeker weer lezen.

Tip! Hou zeker ook mijn blog en Facebook pagina in de gaten, want later deze week maak je bij MirandaLeest kans op een exemplaar van Onderweg met Roadie van Thomas Acda.

Meer Onderweg met Roadie
Vorige week was Thomas Acda zelf op tour om zijn boek te presenteren in diverse boekhandels. Hieronder een kleine impressie van de boektour.

Nog meer filmpjes van de boektour vind je op het YouTube-kanaal van Uitgeverij Lebowski. Meer informatie over Onderweg met Roadie van Thomas Acda vind je op de site van Uitgeverij Lebowski. Of blijf op de hoogte via de Onderweg met Roadie Facebook pagina. Wie er nog meer meedoen aan de blogtour kun je terugvinden op de blogtour pagina van Uitgeverij Lebowski.

Titel: Onderweg met Roadie
Auteur: Thomas Acda
Uitgeverij: Lebowski
ISBN: 9789048827930
MirandaLeest zegt: Thomas Acda in boekvorm is precies wat je ervan zou verwachten. Vlot geschreven, geestig, hier en daar ontroerend en vol prachtzinnen over liefde, vriendschap en de dood.

Benieuwd naar Onderweg met Roadie? Via onderstaande link bestel je het boek direct bij Bol.com

Vergelijkbare berichten

7 reacties

  1. Ik heb het ook gelezen, althans ik heb een dappere poging gedaan. Het zijn allemaal rare zinnen die volgestopt zitten met ‘kijk eens hoeveel grappen ik in 1 zin kan stoppen’. Maar het is zo onsamenhangend dat het nergens echt ontroerd, of goed word. Wat een belabberd boek. Ik zou het niemand aanraden. Geen boeken meer schrijven Acda, je kan het niet.

  2. Ik vind Onderweg met Roadie een aardig eerste boek van Thomas Acda… Het is ook geschikt voor leerlingen die gaan beginnen met het lezen van boeken voor volwassenen. Tja waar blijft het luisterboek? Een luisterboek erbij zou Onderweg met Roadie nog toegankelijker maken 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.