| | |

Around the Rug

Een beetje op Facebook rondhangen kan soms heel nuttig zijn, want zo kwam ik er ineens achter dat uitgeverij Lebowski op zondag 5 juli Around the Rug organiseerde, voor de derde keer zelfs al. Een line-up met Thomas Acda, Joost Vandecasteele, Karin Bruers, Marten Mantel, Johan Fretz, muziek en ook nog kaas en worst klonk als een uitstekende zondagmiddagbesteding (al moet ik eerlijk toegeven, you had me at Thomas Acda).

Dus toog ik met vriendin I. naar Dog and Pony in Amsterdam. Daar kwamen we al snel ook nog blogcollega Shyama en haar man tegen. Was het gelijk al gezellig, en dan moest het programma nog beginnnen. Hieronder een plogverslag van deze middag.

Shape meets doodles at Dog and Pony Amsterdam
Locatie van Around the Rug is Dog and Pony in Amsterdam. Een ontwerpbureau, maar daarnaast exposeren ze ook kunst. De huidige expositie heet Shape meets doodles.
It really tied the room together - The Big Lebowski
It really tied the room together*
Around the Rug - Marten Mantel
Marten Mantel laat zien dat lezen vanaf de smartphone ook goed te doen is. Ben benieuwd of hij zijn boek ook op de smartphone geschreven heeft? In elk geval gaat het in ‘De Dansplaag’ (voorlopige titel) om een raar virus dat er voor zorgt dat mensen niet kunnen stoppen met dansen. Klinkt doodeng. Plus, ik heb nu de hele tijd het nummer ‘Dansplaat’ (vanaf nu dus Dansplaag) van Brainpower in mijn hoofd.
Around the Rug - Jonathan Groen
Ondertussen is er een aardig buitje losgebarsten en tikt de regen gezellig op het glazen dak. Jonathan Groen draagt voor uit zijn debuut ‘Wijk’. Poëzie met een verhaal aldus Uitgeverij Lebowski. Ik kan er in ieder geval een touw aan vastknopen, en dat wil wat zeggen, want poëzie is zeg maar niet echt mijn ding. Een aangename verrassing dus.
Around the Rug - Thomas Acda
Nog een debutant, nou ja, als schrijver dan. Thomas Acda. Eind augustus (kan ook begin september worden, met die muzikanten weet je het nooit) verschijnt zijn debuutroman ‘Onderweg met Roadie’. Een primeur voor ons vandaag, want dit is de eerste keer dat Thomas uit het boek voorleest.
Around the Rug - Thomas Acda
Het leesexemplaar van zijn boek doet hem afvragen wat je eigenlijk doet met boeken die géén leesexemplaar zijn. Vrij goede vraag eigenlijk.
Al snel wordt duidelijk dat de droge Acda-humor ook in zijn schrijfwerk aanwezig is. Maar er is ook ruimte voor ontroering. Het fragment, dat wel eens vrij autobiografisch zou kunnen zijn, maakt mij in elk geval extra nieuwsgierig naar ‘Onderweg met Roadie’.
Around the Rug - Thomas Acda
Voorlezen op blote voeten is het nieuwe zwart
Around the Rug - Channah
Tijd voor een muzikaal intermezzo. Een akoestisch en onversterkt optreden van Channah. Erg mooi.
Around the Rug
Ondanks de buien en de draaiende ventilatoren begint het tropisch warm te worden. Tijd dus voor pauze. En tijd voor leverworst.
Shape meets doodles at Dog and Pony Amsterdam
Doodles. Heel tof! Wij hadden vooral zin om ze in te kleuren. Misschien een Doodle kleurboek binnenkort?
Shape meets doodles at Dog and Pony Amsterdam
Shapes
Around the Rug
Je weet het natuurlijk nooit met het weer in Nederland. Maar aan de garderobe te zien had het merendeel van de bezoekers toch de gok genomen dat het goed weer zou blijven.
Around the Rug - Johan Fretz
Dat Johan Fretz de nodige podiumervaring heeft is direct duidelijk. Hij weet het publiek goed te boeien en leest twee fragmenten voor. Ik ben vooral benieuwd wat hij gaat doen met het verhaal over zijn reis naar Suriname, want dat fragment smaakte, wat mij betreft, zeker naar meer.
Around the Rug - Lebowski
Alleen al door de enthousiaste aankondigingen van het team van Lebowski krijg je zin om aan het lezen te slaan.
Around the Rug - Joost Vandecasteele
Ik hou van Vlamingen, Vlaamse humor en het Vlaams. Joost Vandecasteele viel dan ook erg in de smaak. Hij las voor uit zijn nog te verschijnen roman ‘Jungle’ en had al snel de lachers op zijn hand. Ik heb hem in ieder geval genoteerd en hoop vooral vurig dat er ook een luisterboek verschijnt, want zijn manier van voorlezen voegt toch echt een extra dimensie toe aan het verhaal. Of wellicht is het toch gewoon dat Vlaamse accent?

Een klein fragmentje van wat Joost Vandecasteele voorlas heb ik gefilmd. Het valt wat midden in het verhaal in, maar geeft wel een goed idee waarom een luisterboek een uitstekend idee zou zijn. Mocht de video hieronder niet zichtbaar zijn, klik hier.

Around the Rug - Lebowski
Nog meer enthousiaste aankondingingen van het Lebowski team. (En ja, ik ben inderdaad vergeten hoe deze twee heren heten, excuses, maar dat Stijn de leverworst sneed heb ik dan wel weer onthouden, prioriteiten weet je).
Around the Rug - Karin Bruers
Karin Bruers was erg verheugd dat zij na Joost Vandecasteele op mocht, want, zoals zij zelf zei “Dan denken de mensen tenminste dat ik Nederlands spreek”. Karin is namelijk een rasechte Brabantse met dito accent. Helemaal niet erg hoor, Karin.
Ik zag haar een paar jaar terug al eens bij Margriet’s theater-op-tafel, waar ze voorlas uit ‘Brigadier oversteekmoeder’. Echt hilarisch. Ook het boek heb ik later nog gelezen, met in mijn achterhoofd steeds dat lekkere Brabantse accent erbij.
Around the Rug - Karin Bruers
Vanmiddag las ze voor uit ‘Hongerzomer’, waarin ze vertelt over de zorg voor haar dementerende moeder en haar familierelaties. Dat wordt niet echt lachen, denk je dan. Maar Karin Bruers vertelt op een droogkomische manier hoe ze met de situatie omgaat. We moeten nog even wachten tot het boek verschijnt, pas komende winter, maar ik verheug me er al op (al voelt het een beetje gek om te zeggen dat je je verheugt op een boek over iemands dementerende moeder).
Around the Rug - Channah
Tot slot nog twee nummers van Channah.

Al met al dus een ontzettend leuke middag. Mocht je nou denken, goh, dat wil ook wel, zo’n leuke middag met muziek, literatuur en leverworst? Dat kan, want in augustus vindt de volgende editie van Around the Rug plaats.

*That rug really tied the room together. The Big Lebowski

Vergelijkbare berichten

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.