| |

Recensie: Het oog van de orkaan – Edwin Winkels

In 2011 bezocht ik het zuiden van de Verenigde Staten. Een bijzonder gebied, want er hangt een hele andere sfeer dan in andere delen van Amerika. Een plek ook met een roerige geschiedenis door vele natuurrampen, de Amerikaanse burgeroorlog en de slavernij. Maar waar je tevens geweldig lekker kunt eten en je op iedere hoek van de straat muziek hoort. Genoeg inspiratie voor een mooi verhaal. Dat moet ook journalist en schrijver Edwin Winkels gedacht hebben.

Over Het oog van de orkaan van Edwin Winkels

Recensie Het oog van de orkaan- Edwin WinkelsIn Het oog van de orkaan worden we meegenomen met verschillende generaties van de familie Serpas. Te beginnen met Isidro Serpas, die in 1774 met zijn ouders vanuit Tenerife naar de Verenigde Staten is gekomen. Tot aan Catarina die in 1965 15 jaar oud is. De familie strijkt neer op een klein afgelegen eiland, Delacroix, in the middle of nowhere in het diepe Zuiden van de VS, Louisiana om precies te zijn. Het leven in het dorp is zwaar. Ver weg van de bewoonde wereld. De bewoners, isleños genoemd, verdienen door de jaren heen de kost met visserij, de jacht en de bonthandel. Zo ook de familie Serpas en haar afstammelingen.

Ze proberen zich staande te houden, maar krijgen in de loop van de tijd te maken met de nodige rampspoed. Zware orkanen, de Spaanse Griepepidemie, overstromingen en een pelsjagersoorlog zijn maar een paar van de dingen waar ze mee te maken krijgen. En ook op het persoonlijke vlak worden ze niet gespaard. Een zwaar bestaan dus. Een enkeling probeert zijn geluk te beproeven in de grote stad New Orleans. Maar voor de meesten blijft Delacroix de plek waar ze voor altijd mee verbonden zullen zijn. Tot de zwaarste orkaan ooit zich meldt.

Mijn mening over Het oog van de orkaan van Edwin Winkels

Je merkt duidelijk dat Edwin Winkels een journalistieke achtergrond heeft. Want het verhaal leest op sommige momenten bijna als een journalistiek verslag. Gelukkig bleek dat al snel geen enkel bezwaar te zijn. Na een paar hoofdstukken werd ik al zo meegesleept in het verhaal dat ik moeite had om het boek weg te leggen.

Juist die uitvoerige beschrijvingen zorgen ervoor dat je een heel goed beeld kunt vormen van het broeierige landschap, het isolement waarin de isleños leven en de ontberingen die ze moeten ondergaan. En in combinatie met de persoonlijke verhalen van de familie Serpas ontstaat een mooi beeld van hoe een afgelegen plaats zich lang afzijdig kan houden van wat er in de rest van de wereld gebeurt, maar dat verandering uiteindelijk onvermijdelijk is.

Het oog van de orkaan doet me een beetje denken aan de boeken van Edward Rutherfurd over onder andere New York, Londen en Parijs. Beiden mengen historische feiten op zeer boeiende manier met een fictieve familiegeschiedenis. Een combinatie die uitstekend werkt en die ik in dit geval extra geslaagd vind omdat het juist gaat om een gebied dat wat minder bekend is dan steden als New York, Londen en Parijs zijn.

Wil je op een leuke manier wat meer te weten komen over het zuiden van de VS of ga je binnenkort een keer die kant op? Dan moet je Het oog van de orkaan zeker lezen.

Details Het oog van de orkaan van Edwin Winkels
Titel: Het oog van de orkaan
Auteur: Edwin Winkels
Uitgeverij: Uitgeverij Brandt
ISBN: 9789492037343
MirandaLeest zegt: Meeslepende roman van historische feiten een fictieve persoonlijke geschiedenis die het diepe Zuiden van de VS tot leven laat komen.

Edwin Winkels over Het oog van de orkaan

Coming soon
Edwin Winkels bracht onlangs ook een boek uit over Johan Cruijff. Johan Cruijff in Barcelona. De mythe van de verlosser. Een persoonlijk relaas van de 28 jaar die ze beiden in Barcelona woonden en de gesprekken die ze voerden. Van dit boek verschijnt binnenkort een gastrecensie op MirandaLeest.

Benieuwd geworden naar Het oog van de orkaan van Edwin Winkels? Bestel via onderstaande links direct op Bol.com (MirandaLeest ontvangt een kleine commissie).

Vergelijkbare berichten

3 reacties

    1. Dank je. Ik probeer het een beetje af te wisselen. Lees zelf ook een combinatie van bekende en minder bekende boeken, dus daarom extra leuk om daar aandacht aan te besteden op mijn blog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.