| |

Recensie: Johan Cruijff in Barcelona – Edwin Winkels

Het afgelopen jaar overleden er al veel grote namen; David Bowie, Prince, Muhammad Ali en voetballegende Johan Cruijff. En zoals dat gaat verschijnen er dan al snel stapels boeken over de overledene. Een van die boeken is Johan Cruijff in Barcelona van Edwin Winkels. Ik las onlangs met heel veel plezier zijn roman Het oog van de orkaan, maar met voetbalboeken (of boeken over voetballers) heb ik wat minder.

Gelukkig heb ik goede vriendin Ilona Oerlemans. We kennen elkaar al ruim twintig jaar en delen veel hobby’s en liefhebberijen. Maar er is één hobby van haar waar ik weinig mee kan. En dat is voetbal. Of liever gezegd, Ajax. Want Ilona komt al van kleins af aan bij de club en is een fanatiek supporter. En ook groot bewonderaar van Johan Cruijff. Op Altijd Ajax blogt ze regelmatig over haar clubliefde. De ideale kandidaat dus om Johan Cruijff in Barcelona van Edwin Winkels te recenseren. Tijd dus voor de eerste gastrecensie op MirandaLeest.

Recensie: Johan Cruijff in Barcelona – Edwin Winkels

‘Het was alsof de wereld even stilstond’ is een uitdrukking die ik eigenlijk liever niet gebruik. Simpelweg omdat-ie al zó vaak wordt gebruikt, dat-ie per keer aan kracht lijkt te verliezen. Maar toch was het precies wat er voor mijn gevoel gebeurde op 24 maart 2016, de dag waarop mijn grote held Johan Cruijff overleed. En ook weer niet; de wereld stond stil en draaide tegelijkertijd op volle kracht door. Want op die dag, op dat moment, leek het wel alsof iederéén met Cruijff bezig was. Redacties van tv-programma’s waren druk in de weer om Cruijff de laatste eer te bewijzen, bij Ajax én FC Barcelona werd met man en macht gewerkt aan een onvergetelijk in memoriam en op krantenredacties werden de mooiste verhalen en foto’s verzameld in speciale bijlages. Bijlages die ik stuk voor stuk bewaarde, maar… Tot op de dag van vandaag nog niet heb kunnen inkijken. Te confronterend, de wond is nog te groot.

Recensie Johan Cruijff in Barcelona - Edwin WinkelsHet eerste wat ik sinds zijn overlijden las over Cruijff was Johan Cruijff in Barcelona van Edwin Winkels. Ondertitel: De mythe van de verlosser. In puntige hoofdstukjes met al net zulke puntige kopjes – Zakkenrollers, Onzin, Kauwgom, Druifluis, Louis van Gaal en Vellenkip I én II, om er maar een paar te noemen – neemt Winkels je mee door het leven dat Cruijff als trainer van Barcelona leidde. Met hier een daar een uitstapje terug in de tijd, toen Cruijff er als speler actief was. En uiteraard komt ook zijn laatste levensfase aan bod, waarbij de eerlijkheid mij gebiedt te zeggen dat ik dat deel niet helemáál zonder vochtige oogjes kon lezen…

Bijzonder aan dit boek is dat de Barcelonese levens van Winkels en Cruijff parallel lopen. Dat wil zeggen: toen Johan Cruijff in 1988 trainer werd van FC Barcelona emigreerde Winkels naar de Catalaanse stad om daar zijn journalistieke werk voort te zetten. Mooi om vanuit dat perspectief, door een journalist die destijds in Cruijffs directe nabijheid verkeerde, nog eens te lezen hoe het hem in Spanje is vergaan. Ik zeg ‘nog eens’, omdat ik als doorgewinterde Cruijff-fan de meeste verhalen al weleens had gelezen of gehoord. Maar dat neemt niet weg dat het een leuk naslagwerkje is. Zeer prettig geschreven bovendien.

Recensie Johan Cruijff in Barcelona - Edwin Winkels
Foto van de herdenking van Johan Cruijff in de Amsterdam Arena. © Ilona

Het is vandaag exact drie maanden na Cruijffs dood. Natuurlijk is de wereld niet wezenlijk veranderd. Maar voor mijn gevoel wél. Het voelt anders zonder Cruijff. Gelukkig hebben we de vele foto’s, fragmenten en boeken van en over hem nog. En Johan Cruijff in Barcelona is wat mij betreft zéker een waardevolle aanvulling op die collectie.

Details Johan Cruijff in Barcelona van Edwin Winkels
Titel: Johan Cruijff in Barcelona
Auteur: Edwin Winkels
Uitgeverij: Uitgeverij Brandt
ISBN: 9789492037398

Ilona, enorm bedankt voor de mooie recensie.

Via onderstaande links kun je de boeken van Edwin Winkels direct bij Bol.com bestellen.

* En even voor de duidelijkheid, ik heb dus niets met voetbal. Dus aub geen gezeur als je aanhanger bent van een andere voetbalclub. Ik ben nergens voor, en nergens tegen 🙂

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.