Recensie: Gouden jaren – Annegreet van Bergen

Voor de club van echte lezers mocht ik in juli al Gouden jaren van Annegreet van Bergen lezen. Een fascinerend portret van de ontwikkelingen in Nederland sinds de Tweede Wereldoorlog.

Over het boek
Gouden jaren - Annegreet van BergenGouden jaren vertelt het verhaal van de ongekende naoorlogse groei die ons leven op alle fronten heeft veranderd. De wekelijkse teil werd een dagelijkse douche, het papieren loonzakje een digitale bankrekening en de boterham met tevredenheid een broodje gezond. Vertrouwde beroepen verdwenen, nieuwe deden hun intrede. Wie had er in de jaren vijftig al gehoord van mondhygiëniste of activiteitenbegeleider?
Gouden jaren staat vol met herkenbare anekdotes, scherpe observaties en schitterende foto’s. Het laat zien hoe compleet anders ons leven er een halve eeuw geleden uitzag en dat we rijker zijn geworden dan we ooit voor mogelijk hadden gehouden.

Mijn mening over het boek
Als ik me soms al verbaas over de kinderen die vandaag de dag een iPad bedienen of ze nooit anders hebben gedaan (en dat hebben ze natuurlijk ook niet), dan kun je je voorstellen hoe de generatie van mijn ouders en mijn grootouders soms alle technologie niet meer kunnen bijbenen. Hoe kan dat ook anders als je opgegroeid bent zonder tv (met een beetje geluk had er iemand in de straat een tv waar je af en toe mocht meekijken), computers en internet. En dan heb ik het alleen nog maar over technologie, ook op het gebied van onderwijs, gezondheidszorg, werk en nog veel meer is er zoveel veranderd in Nederland in de afgelopen 60 jaar.

De economische achtergrond van Annegreet van Bergen is duidelijk merkbaar uit de toon van het boek, maar doordat de feiten en statistieken worden afgewisseld met anekdotes, persoonlijke herinneringen (van zowel de schrijfster als anderen) en foto’s is het een genot om het boek te lezen. In verschillende hoofdstukken wordt stilgestaan bij de ontwikkelingen op een bepaald gebied. Zo wordt stil gestaan bij onder andere voedsel, huisvesting, huishouden, kleding, onderwijs, communicatie en gezondheidszorg.

Tijdens het lezen moest ik vaak denken aan mijn oma, de moeder van mijn vader. Zij is nu 95 en had dus 60 jaar geleden ongeveer mijn leeftijd. Waar ik nu werk, studeer, blog en verder vooral heel veel leuke dingen voor mezelf doe, zonder al te veel zorgen, was zij op die leeftijd al moeder van drie zoons. Bovendien was zij al op jonge leeftijd van school gegaan omdat haar eigen moeder overleed. Zij werd als oudste dochter geacht thuis voor het huishouden en de rest van het gezin te zorgen. Dat kun je je nu niet meer voorstellen, maar destijds was dat heel normaal. In het hoofdstuk over onderwijs wordt dan ook een citaat van Midas Dekkers uit zijn boek De Larf aangehaald, waar hij zegt:

Een modern kind is een luxeartikel, net als een troetelvarken. Moest een kind vroeger werken, op het land, in de huisindustrie, of in de mijnen, tegenwoordig leveren kinderen evenveel op als een mank paard.

Annegreet van Bergen zet in Gouden jaren alle ontwikkelingen mooi op een rijtje en het is fascinerend om te zien hoeveel er veranderd is de afgelopen zestig jaar, en vooral ook hoe snel we al weer gewend zijn aan al deze zaken. Tegenwoordig zijn we overal en altijd bereikbaar met onze mobiele telefoons. Vroeger moest je hopen dat je ergens een telefooncel tegenkwam, wilde je het thuisfront laten weten dat je vertraging had. En dat werkte natuurlijk ook alleen als het thuisfront zelf telefoon had. Want in 1955 bijvoorbeeld had slechts 15% van de mensen telefoonaansluiting.

Voor de generatie van mijn (groot)ouders zal dit boek een feest der herkenning zijn. Voor de wat jongere generatie een zeer interessante en vermakelijke manier om wat meer te weten te komen over het dagelijks leven van onze ouders en grootouders. En om eens wat vaker stil te staan bij de dagelijkse gemakken die wij als vanzelfsprekend beschouwen.

Titel: Gouden jaren
Auteur: Annegreet van Bergen
Uitgeverij: Atlas Contact
ISBN: 9789045023540
MirandaLeest zegt: Mooi tijdsbeeld van de afgelopen zestig jaar. Niet alleen voor de generatie die het bewust heeft meegemaakt, maar zeker ook voor de jongere generatie.

16 reacties

  1. Pingback: Jaaroverzicht 2014: Mijn favoriete boeken (non-fictie) | MirandaLeest

  2. Pingback: Jaaroverzicht 2014: Meest gelezen op MirandaLeest | MirandaLeest

  3. Pingback: Het beste van 2015: Non-fictie | MirandaLeest - boekenblog

  4. Pingback: Gelezen in februari 2016 | MirandaLeest - boekenblog

  5. Pingback: Recensie: Wonderjaren – Pam van der Veen en Albert Wiglema | MirandaLeest - boekenblog

Geef een antwoord

Required fields are marked *.


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.