| |

Recensie: Op zoek naar George – Kim Heijdenrijk

Wie zegt dat een boeiende biografie persé over een bekend iemand moet gaan? Kim Heijdenrijk bewijst met Op zoek naar George dat het verhaal van een doodnormaal Haags jochie minstens even fascinerend kan zijn.

Door haar verhuizing raakt ze geïnteresseerd in het weeshuis dat vroeger in haar straat stond. Op Marktplaats vindt ze een ansichtkaart van het weeshuis, met daarop een boodschap van de jonge George Krul. Geïntrigeerd door zijn vraag “nou wou ik weten waar moeder was” besluit ze op zoek te gaan naar wie hij was, in wat voor tijd hij opgroeide en wat er uiteindelijk van hem terecht is gekomen.

Recensie Op zoek naar George - Kim Heijdenrijk
Bestel je het boek op de site van Kim Heijdenrijk dan krijg je het op deze mooie manier thuisgestuurd. Dat is nog eens leuke post!

En dat heeft geleid tot een prachtig boek. Al snel werd ik ook geraakt door het verhaal van de jonge George, die opgroeit in armoedige omstandigheden en van familielid naar weeshuis naar pleeggezin wordt gebracht en iedere keer als hij zich net een beetje thuis begint te voelen weer weggestuurd wordt. Daarna volgen we George in zijn volwassen leven en geeft Heijdenrijk ons een idee van hoe de laatste jaren van zijn leven moeten zijn geweest.

Persoonlijk verhaal verweven met geschiedenis

Wat me zo goed is bevallen aan Op zoek naar George is dat het persoonlijke verhaal zo mooi verweven is met de geschiedenis. Hierdoor wordt niet alleen George Krul tot leven gebracht, maar krijg je ook een glimp in de geschiedenis en komen droge feiten die je uit de geschiedenisboeken kent ineens helemaal tot leven. Duidelijk is dat Kim Heijdenrijk zeer gedegen onderzoek heeft gedaan. Natuurlijk heeft ze, zeker in het persoonlijke verhaal over George, grotendeels zelf invulling gegeven aan de gedachten en gevoelens van George. Maar door zowel zijn goede als minder fijne kanten te belichten is een mooi evenwichtig verhaal ontstaan en heb je echt het idee dat je George goed leert kennen.

Zeer geslaagd boek wat mij betreft, vooral de jonge jaren en laatste jaren van George zijn door Heijdenrijk erg mooi in beeld gebracht. Op zoek naar George leest als het ware als een extra lange aflevering van Verborgen Verleden. En bewijst ook vooral dat ieders leven voer kan zijn voor een mooi boek.

Benieuwd geworden naar George Krul? Bestel het boek op de site van auteur Kim Heijdenrijk, of via onderstaande links direct bij bol.com (dan helaas zonder Haagse Hopjes)

p.s: binnenkort nog een post over mijn blogpauze en plannen voor de toekomst!

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.