| |

Boekenweek dag 8 – Recensie boekenweekgeschenk

Van 8 tot en met 16 maart is het Boekenweek. Het thema dit jaar is ‘Ondertussen ergens anders’. In het kader van de Boekenweek verschijnt er dagelijks een blog op MirandaLeest. (Klik op onderstaand logo voor meer informatie over de Boekenweek).

Boekenweek 2014

Het boekenweekgeschenk. Ik heb er een haat-liefde verhouding mee. Ik zorg ieder jaar dat ik tijdens de boekenweek wat boeken aanschaf, zodat ik het geschenk ontvang. Want zonder boekenweekgeschenk is de boekenweek voor mij niet compleet. Van de afgelopen jaren heb ik zeker tien, misschien wel meer, geschenken in huis. Maar al met al heb ik er misschien 3 of 4 gelezen. Waarvan die van Kees van Kooten van vorig jaar me nog het meest bijstaat. Niet alleen omdat het nog relatief kort geleden was, maar vooral omdat ik een liefhebber van Van Kooten’s werk ben.

Maar ja, als je boekenblogger bent en je je voorneemt tijdens de Boekenweek iedere dag een blog te plaatsen dan begin je toch maar aan het boekenweekgeschenk.

Boekenweekgeschenk 2014: Tommy Wieringa - Een mooie jonge vrouw

En, ik moet zeggen, het geschenk viel niet tegen. Van Wieringa las ik een paar jaar geleden wel Joe Speedboot. Daar genoot ik van, maar de eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik me er weinig van herinner en dat ik ook niet direct andere boeken van Wieringa heb aangeschaft. Gelukkig was er nu het boekenweekgeschenk, Een mooie jonge vrouw.

Een man van in de veertig begint een verhouding met een mooie jonge vrouw. Zij betekent een overwinning op de tijd, maar zijn ouderdom en verval kan hij er niet mee afwenden. In dit liefdesverhaal stelt Tommy Wieringa de vraag wat pijn is en of je kunt doordringen tot de pijn van een ander als je deze niet eerst zelf hebt gevoeld.

Edward is een gevierd wetenschapper en ontmoet op z’n 42e de mooie Ruth. Ze vallen voor elkaar en Edward droomt al snel van samen oud worden. Probleem is alleen dat Edward dat al is, en in plaats van dat zij hem jong houdt, maakt hij haar vroeg oud.

Zij had zich aan zijn leeftijd aangepast, in plaats van aan zijn karakter. Ja, zo was het gegaan: zij werd ouder door hem en hij werd nog ouder dan hij al was door haar.

Het leeftijdsverschil gaat ze steeds meer parten spelen. Vooral Edward ziet steeds meer beren op de weg. Hij probeert er nog wel wat van te maken, maar als Ruth ook nog zwanger wordt, raken ze toch steeds meer van elkaar verwijderd. Als hun baby dan ook nog een echte huilbaby blijkt te zijn wordt Ruth steeds afstandelijker. Edward’s reactie is om een affaire te beginnen met een aantrekkelijke collega, want

het bezit van een mooie jonge vrouw was alleen te verdragen door een nog jongere minnares te nemen.

Het is een duidelijk verhaal met een kop en een staart. De plotwendingen zijn niet wereldschokkend, dat kan ook nauwelijks in zo’n dun boekje, maar Wieringa’s schrijfstijl is prettig en goed leesbaar. Ik had het boekje dan ook in een mum van tijd uit. Misschien de boekenweekgeschenken van de afgelopen jaren ook nog maar een kansje geven dan.

Oh, en niet vergeten. Op vertoon van het geschenk kun je op zondag 16 maart gratis met de trein reizen.

Titel: Een mooie jonge vrouw
Auteur: Tommy Wieringa
Uitgeverij: Bezige Bij (in opdracht van het CPNB)
ISBN: 9789059652347
MirandaLeest zegt: voor literatuurliefhebbers met weinig tijd

Lees jij het boekenweekgeschenk altijd? Wat vond je van het geschenk van dit jaar?

Lees ook mijn andere Boekenweek 2014 blogs:
Dag 1: Tattered Cover boekhandel in Denver.
Dag 2: Mijn boekenweek aankopen
Dag 3: Souvenirs in de boekenkast
Dag 4: They Draw and Travel
Dag 5: Bill Bryson
Dag 6: All the Buildings in New York
Dag 7: Ik lees Nederlands

Vergelijkbare berichten

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.