Recensie: Steeds beter – Gretchen Rubin

Een van mijn favoriete quotes is

Als je blijft doen wat je altijd hebt gedaan
Krijg je wat je altijd hebt gekregen

De eerste keer dat ik deze quote zag dacht ik gelijk, ja precies, zo is het. Wil je iets veranderen in je leven, dan moet je dus andere keuzes maken. Logisch. Maar vaak zit je zo vast in bepaalde patronen dat het uitermate lastig is om te veranderen. Precies dat is het uitgangspunt van Gretchen Rubin in Steeds beter.

Steeds beter - Gretchen Rubin recensieOver het boek
Gewoonten vormen het onzichtbare raamwerk van ons bestaan. Over sommige denken we niet eens meer na, terwijl andere ons soms veel moeite kosten om vol te houden. Steeds beter leert je hoe je je gewoonten kunt leren begrijpen en indien nodig aan kunt passen. In haar persoonlijke zoektocht test Gretchen Rubin haar theorieën over goede en slechte gewoonten op zichzelf en haar omgeving. Of je nu meer wilt slapen, een project wilt afronden, gezonder wilt gaan leven, of nu echt wilt stoppen met te vaak naar je mobieltje staren: goede gewoonten kunnen je helpen. Steeds beter geeft je de handvatten om direct zelf aan de slag te gaan.

Mijn mening over het boek
Rubin probeert in dit boek te achterhalen hoe je nu het beste je gewoontes kunt veranderen. En wat blijkt, er is eigenlijk niet één manier die voor iedereen werkt. Iedereen is namelijk anders. Helemaal niet zo’n wereldschokkend inzicht natuurlijk, maar toch even een goede reminder voor iedereen die gefrustreerd raakt als dat wonderdieet, opruimregime, etc, etc voor hen toch niet blijkt te werken.

Voor een ochtendmens is het misschien een prima idee om iedere ochtend een uurtje eerder op te staan om te gaan wandelen en zo een nieuwe gewoonte om meer te bewegen te creeëren. Een nachtmens zal het misschien één keer voor elkaar krijgen, maar daarna het nieuwe regime weer snel laten voor wat het is, want is ’s ochtends gewoon niet vooruit te branden. Dus in plaats van gefrustreerd te raken als een bepaalde methode niet werkt kun je beter kijken naar welke methode wél bij jou past en vooral ook eerst bedenken welk type je bent.

Rubin is zelf het type dat gewoon doet wat ze zich voorneemt, de volhouders noemt ze dit type mens zelf. Dat kan snel irritant worden, zeker als je zelf absoluut niet zo’n type bent, maar gelukkig realiseert Rubin zich dat ze deel uitmaakt van een select gezelschap. En dat wat voor haar logisch is (je neemt je voor om iets te doen, dus je doet het) niet voor iedereen zo makkelijk is. Daarom onderscheidt ze naast de volhouders, nog drie types.

De plichtsgetrouwen, mensen die geen probleem hebben om iets te doen als ze het voor een ander doen of er een deadline is, maar in een afspraak met zichzelf niet zo streng zijn; vragers, willen alleen iets doen als voor hen duidelijk is wat de reden is en rebellen, die alleen iets doen als ze het zelf willen en recalcitrant worden wanneer iets moet. Wil je iets veranderen, dan is het goed om je te realiseren wat voor type je bent. Een plichtsgetrouwe die meer aan beweging wil doen is er misschien bij gebaat wekelijks met een vriendin af te spreken, want wil een afspraak met iemand anders niet zo snel afzeggen. Terwijl ze het geen probleem vinden om af te haken als ze zich heeft voorgenomen om alleen naar de sportschool te gaan.

Rubin laat in Steeds Beter verschillende theorieën over persoonlijkheid voorbij komen en toetst op diverse manieren hoe inzicht hierin kan bijdragen aan het vormen van nieuwe gewoontes. Het boek heeft een lekker tempo, waardoor het nergens te droog wordt en door de vele voorbeelden wordt het ook vooral een boek dat goede inzichten kan geven in hoe je in het leven staat (en hoe je dát vervolgens kunt gebruiken om nieuwe gewoontes te vormen).

Ga je na het lezen van Steeds beter je nieuwe gewoontes altijd volhouden? Zeker niet, het is tenslotte geen wondermethode. Maar je krijgt wel voldoende tips en suggesties om jezelf beter te leren kennen en dat kan er zeker voor zorgen dat je je valkuilen eerder herkent en beter beslagen ten ijs komt wanneer je een nieuwe gewoonte wil creeëren.

Extra tip: Hou je van podcasts? Luister dan ook zeker naar de Happier with Gretchen Rubin podcast, die Rubin maakt samen met haar zus, Elizabeth Craft. De afleveringen duren zo’n 20-25 minuten en zitten boordevol tips en inspiratie voor meer geluk en betere gewoontes. En dat zijn vaak hele kleine dingen, die je makkelijk in je leven kunt toepassen of waardoor je op een andere manier gaat kijken naar alledaagse dingen. Grappig is dat Gretchen en haar zus op veel gebieden hele andere types zijn, Elizabeth noemt haar zus ook haar “hapiness bully”, dat zorgt voor een leuke dynamiek.

Titel: Steeds beter
Oorspronkelijke titel: Better Than Before
Auteur: Gretchen Rubin
Vertaling: Fanneke Cnossen
Uitgeverij: Lev. Boeken
ISBN: 9789400506121
MirandaLeest zegt: Inspirerend boek dat volop tips geeft die je kunnen helpen nieuwe gewoontes vol te houden.

Meer lezen van Gretchen Rubin? Je kunt Steeds beter en The Hapiness Project via onderstaande links bestellen op Bol.com

Een gedachte over “Recensie: Steeds beter – Gretchen Rubin”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.