Recensie: Beter dan fictie

Maand van de geschiedenisOktober staat in het teken van de Maand van de Geschiedenis. Dit jaar is het thema Vriend & Vijand. Er vinden allerlei activiteiten plaats zoals lezingen, festivals, theater, muziek en nog veel meer. Ook wordt de Libris Geschiedenis Prijs deze maand uitgereikt.

Hoewel ik geschiedenis op school best een leuk vak vond, werd ik er nooit echt door gegrepen. Na mijn middelbare school besteedde ik er dan ook nauwelijks meer aandacht aan. Maar in de afgelopen jaren ben ik opnieuw geïnteresseerd geraakt. Door televisie; mooie programma’s van enthousiaste mensen als bijvoorbeeld Boudewijn Buch, boeiende documentaires op de BBC en door het lezen van auteurs als Bill Bryson, Hilary Mantel, Edward Rutherford en anderen. Toen ik de aankondiging van de bundel Beter dan fictie las was ik direct geïnteresseerd. Een poosje terug al ontving ik een exemplaar van uitgeverij Omniboek (Kok) en de Maand van de Geschiedenis lijkt mij een uitstekend moment om dit boek te recenseren.

Over het boek
Beter dan fictieTe mooi om waar te zijn, dat zijn de markante geschiedenisverhalen in deze bundel. Binnen- en buitenlandse historici van naam schrijven over de (levens)geschiedenissen die hen het meest fascineren, variërend van koning David tot keizer Nero en van Adela van Hamaland tot Maria de’ Medici, de koningin van Frankrijk. De auteurs hebben elk hun eigen invalshoek gekozen voor het navertellen van deze onvergetelijke verhalen. Maar ze blijven trouw aan de werkelijke geschiedenissen, want die zijn -jawel – beter dan fictie.

Mijn recensie
De bundel bevat 12 zeer uiteenlopende verhalen. Niet alleen qua onderwerpen, maar ook qua schrijfstijl. Vooral de verhalen aan het begin van de bundel (die min of meer chronologisch is opgezet) spraken mij daarom wat minder aan. En bij die vroegere periode lijkt ook een wat stijvere schrijfstijl te horen, waardoor die verhalen, wat mij betreft, ook wat lastiger te lezen waren.  Desondanks zijn de korte verhalen toch een prima manier om iets meer te weten te komen over een onderwerp waar ik me normaal niet zo snel in zou verdiepen, dat is dan wel weer het leuke van zo’n bundel.

De tweede helft van het boek beviel me gelukkig een stuk beter. De schrijfstijl (ieder verhaal is door een andere auteur geschreven) lijkt wat losser te worden, of wellicht lijkt dat maar zo omdat de onderwerpen me gewoon iets meer aanspreken. Vooral de persoonlijke geschiedenissen van figuren als Maria de’Medici en de Oostenrijkse kroonprins Rudolf lezen bijna als een soap. Lekkere verhalen vol saillante details. Want geschiedenis mag ook best een beetje amusant zijn op z’n tijd.

De bundel sluit af met een erg mooi persoonlijk verhaal van Rudolf Vrba over Auschwitz-Birkenau. Doordat dit verhaal vanuit de hoofdpersoon zelf wordt verteld is het extra aangrijpend en heeft het wel een hele andere toon dan de rest van de verhalen in deze verzameling.

Al met al een erg vermakelijke bundel. Een prima manier om wat meer te weten te komen over zeer verschillende figuren uit de wereldgeschiedenis.

Tip voor geschiedenisliefhebbers
Stuff you missed in history class podcastLuister je wel eens podcasts? Dan is Stuff You Missed in History Class een aanrader. In afleveringen van gemiddeld een half uurtje komen zeer afwisselende onderwerpen aan bod. Van de Amerikaanse burgeroorlog tot het Engelse koningshuis, van gruwelijke moordzaken tot belangwekkende figuren uit de wereldgeschiedenis. Alles komt aan bod. Je kunt je abonneren op de podcast, dan krijg je automatisch iedere week de nieuwe aflevering, maar ben je alleen geïnteresseerd in bepaalde onderwerpen, dan kun je ook alleen die betreffende podcasts luisteren. Maar hoewel niet alle onderwerpen me altijd direct aanspreken ben ik vaak toch verrast, dus het is zeker de moeite waard om eens te beluisteren.

Titel: Beter dan fictie
Auteur: Diversen
Uitgeverij: Omniboek
ISBN: 9789401903257
MirandaLeest zegt: Leuke bundel met zeer afwisselende geschiedenisverhalen.

[bol_product_links block_id=”bol_5431292acdce6_selected-products” products=”9200000026145508″ name=”blog” sub_id=”beterdanfictie” link_color=”F3A703″ subtitle_color=”333333″ pricetype_color=”333333″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”05BFB0″ background_color=”FFFFFF” border_color=”AAAAAA” width=”640″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”0″ admin_preview=”1″]

2 gedachten over “Recensie: Beter dan fictie”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.