Rock & Read – Boekentips voor muziekliefhebbers (non-fictie)

Rock and Read logo, muziekboeken op MirandaLeest

Vandaag een selectie van een aantal non-fictie boeken over muziek die ik zeer de moeite waard vind.

Drie akkoorden en de waarheid - Rob van ScheersDrie akkoorden en de waarheid – Rob van Scheers
Per toeval ontdekte ik dit boek, omdat ik een exemplaar won. Maar wat een heerlijke verhalen. In Drie akkoorden en de waarheid neemt Van Scheers je mee op een reis van de kindertijd naar de dood aan de hand van de muziek die daarbij hoort. Voor wie ook genoten heeft van dit boek, Rob Van Scheers staat in september in de Kleine Komedie met een voorstelling met dezelfde titel, ik ben er in ieder geval bij.
Lees mijn recensie van Drie akkoorden de waarheid van Rob van Scheers

The Sound of the Westcoast, The Sound of the South - Leo BlokhuisThe Sound of the Westcoast – Leo Blokhuis
The Sound of the South – Leo Blokhuis
De enige echte popprofessor van Nederland mag natuurlijk niet ontbreken in dit lijstje. Hij schreef meerdere boeken over muziek, maar deze twee zijn mijn favorieten. De ene richt zich op de singer-songwriter muziek van de westkust van Amerika en de andere op de soulmuziek uit het diepe zuiden. Beide boeken bevatten vier cd’s met een selectie van de muziek die zo typisch is voor beide delen van de VS. In de begeleidende boeken staat per track wat meer interessante informatie over de artiest, het nummer of de totstandkoming van de track. Staat garant voor heel wat uren lees- en, vooral, luisterplezier.

Een soulman in de Achterhoek - John SchoorlEen soulman in de Achterhoek – John Schoorl
Schoorl schreef nog meer fijne muziekboeken, maar Een soulman in de Achterhoek is mijn favoriet. In het boek schitterende verhalen over de triomfen en de tragiek van muzikanten in Nederland. Want Nederland is een land vol muziek. Het boek won in 2006 de Pop persprijs. Terecht, want het is een genot om de verhalen van Schoorl te lezen.

iPod therefore I am - Dylan JonesiPod, therefore I am – Dylan Jones
Zeer fascinerend boek over hoe de muziekindustrie en het luisteren naar muziek is veranderd sinds de uitvinding van Apple de markt heeft veroverd. Want zeg nou eerlijk, wie luistert er nog een heel album van voor naar achter? Of wie koopt er uberhaupt nog een heel album? Dag na dag naar de platenzaak fietsen om te kijken of het nieuwe albm van je favoriete artiest misschien al gearriveerd is, is er ook niet meer bij, met één druk op de knop staat het op je telefoon, iPod of iPad. iPod, therefore I am bevat interviews met Steve Jobs en Jonathan Ive en volledig subjectieve lijstjes en essays over wat je op je iPod moet zetten. Misschien inmiddels een klein beetje achterhaald, omdat de iPod en het luisteren van muziek via kanalen als Spotify inmiddels doodgewoon is, maar wel interessant om te lezen hoe snel de iPod eigenlijk furore heeft gemaakt.

Een van deze boeken lezen? Je bestelt ze eenvoudig via Bol.com via onderstaande links (en MirandaLeest ontvangt dan een kleine commissie)

Heb je nog goede tips voor non-fictie muziekboeken? Ik hoor ze graag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.