Verhalen over muziek, daar ben ik dol op. Zet Johnny Cash op de voorkant en dan heb je zeker mijn interesse. Dus ook vreemd dat ik Drie akkoorden en de waarheid van Rob van Scheers bijna compleet gemist had. Blijkbaar was het boek een poosje terug al eens getipt in De Wereld Draait Door. Maar dat kijk ik zelden. Gelukkig was daar nog een winactie van Bol.com en zo lag het boek een poosje terug ineens bij mij in de bus.
Over het boek
Een goed popliedje is als een polaroid uit het volle leven: een vaak herkenbaar verslag van een ervaring, een uitdrukking van een stemming, een maatschappelijk statement soms. In Drie akkoorden en de waarheid probeert cultuurreporter Rob van Scheers de cyclus van het leven – van geboorte tot aan de dood & beyond – te vangen in popliedjes. Hij volgt de makers van die liedjes op de voet; van Chuck Berry, Johnny Cash en Bob Dylan via Frank Zappa, Rolling Stones en Talking Heads tot aan Rufus Wainwright, Stromae en alles daartussen.
Zijn muziekverhalen kenmerken zich door een grote kennis van zaken, een rijkdom aan details en een brede blik, en zijn geschreven in een soepele, trefzekere stijl. Drie akkoorden en de waarheid is een avontuurlijke en aanstekelijke ontdekkingstocht voor iedere muziekliefhebber!
Wat vond ik van het boek
De auteur neemt ons mee door de verschillende fases van het leven en de nummers of artiesten die daar bij horen. Dat levert niet alleen mooie verhalen op van onder andere ruziënde broers (van Liam en Noel, tot de broertjes Robinson, die de wijze woorden van Duane Allman helaas toch genegeerd hebben) tot drie generaties Hanks Williams en eeb aantal boeiende interviews met onder meer Beach Boy Brian Wilson. Maar vooral heel veel fijne lijstjes, en toevallig ben ik gek op lijstjes.
Wat dacht je bijvoorbeeld van een playlist met de essentiële Johnny Cash platen (staan genoteerd!), mooie plaatjes over de tienertijd, zowel internationaal als nationaal (met een van mijn favorieten, De jacht is mooier dan de vangst van Tröckener Kecks) en een lijst met nummers over de dood. En omdat Johnny Cash nou eenmaal de rode draad van het boek is eindigt het boek ook weer met The Man in Black en het prachtige I See A Darkness (oorspronkelijk van Bonnie Prince Billy). Dat afsluitende hoofdstukje over Est Arvo Pärt vergeten we voor het gemak maar even, dat paste voor mijn gevoel helemaal niet in het boek.
En alsof al die lijstjes nog niet genoeg zijn voor uren muziekplezier staan de overige verhalen ook nog vol met tips voor goede muziekdocumentaires, films, artiesten en nummers. Van mij mag Rob van Scheers over iedere levensfase afzonderlijk nog wel een heel boek volpennen, met mooie verhalen, interviews en vooral nog veel meer muziektips. Want als je van dit boek geen zin krijgt om je hele muziekcollectie, YouTube of Spotify van voor naar achteren af te spelen dat weet ik het ook niet meer.
Maar Rob zal nog even moeten wachten met die andere boeken, want voorlopig ben ik nog even druk met alle nummers/artiesten luisteren die hij in Drie akkoorden en de waarheid genoemd heeft.
Keep on rockin’ in the free world!
Titel: Drie akkoorden en de waarheid
Auteur: Rob van Scheers
Uitgeverij: Uitgeverij de Kring
ISBN: 9789491567797
MirandaLeest zegt: Als je na het lezen van dit boek geen zin krijgt om je hele muziekbibliotheek, YouTube, Spotify (of alledrie) van voor naar achteren af te spelen dan is er weinig hoop voor je.
Ook nieuwsgierig geworden? Je kunt het boek direct bestellen bij Bol.com via onderstaande link (en dan ontvangt MirandaLeest een kleine commissie).
Wat leuk om je recensie te lezen. Ik heb dit boek net aangeschaft in de boekenweek. Kan niet wachten om hem te gaan lezen!