Recensie: Pogingen iets van het leven te maken – Hendrik Groen

Als je Uitgeverij Meulenhoff volgt op sociale media kun je niet gemist hebben dat ze een charme-offensief zijn begonnen om de leukste bejaarde van Nederland aan de NS-publieksprijs te helpen. Ik las al zoveel positieve recensies bij andere boekbloggers en in de media over Pogingen iets van het leven te maken van Hendrik Groen, dat ik inmiddels toch wel heel benieuwd was. Gelukkig was de uitgeverij zo vriendelijk om een recensie-exemplaar ter beschikking te stellen. En ik werd niet teleurgesteld.

Over het boek
Recensie Pogingen iets van het leven te maken Hendrik GroenHendrik Groen mag dan oud zijn, hij is nog lang niet dood en niet van plan zich eronder te laten krijgen. Toegegeven: zijn dagelijkse wandelingen worden steeds korter omdat de benen niet meer willen en hij moet regelmatig naar de huisarts. Technisch gesproken is hij bejaard. Maar waarom zou het leven dan alleen nog maar moeten bestaan uit koffiedrinken achter de geraniums en wachten op het einde?

In korte, ogenschijnlijk luchtige, maar vooral openhartige dagboekfragmenten laat Hendrik Groen je een jaar lang meeleven met alle ups en downs van het leven in een verzorgingshuis in Amsterdam-Noord. Op de laatste dag van het jaar zal het nog moeilijk zijn om afscheid nemen van dit charmante personage…

Mijn mening over het boek
Hendrik Groen is geen doorsnee bejaarde. Hij is een beetje rebels, heeft nog geen zin om achter de geraniums te kruipen en houdt wel van een beetje actie. Ondanks alle kwaaltjes, regeltjes van het verzorgingstehuis en de soms toeslaande eenzaamheid besluit Hendrik er het beste van te maken. Hij besluit een dagboek bij te houden zodat hij eens ongecensureerd zijn mening kan geven over het leven in zijn verzorgingstehuis in Amsterdam-Noord. En niet te vergeten, over de bewoners en het personeel.

Samen met een paar andere bewoners richt hij de Oud-maar-niet-dood (Omanido) club op. Ze organiseren regelmatig een uitje, maar het wordt vooral een hechte vriendenclub die lief en leed met elkaar deelt. Hendrik spaart niemand in zijn dagboek, ook zichzelf niet, maar weet alles met zoveel humor en emotie te beschrijven dat je onherroepelijk gecharmeerd raakt van hem. Wat mij vooral ontroerde is de band die er ontstaat tussen de vrienden van Omanido. Het valt niet mee om op die leeftijd nog zo positief in het leven te staan als alles pijn doet, iedereen die je lief hebt gehad al overleden is en je weet dat het einde nabij is. Vooral de scenes met vriendin Grietje, die in de beginfase van Alzheimer’s zit en dat heel goed weet, zorgden bij mij regelmatig voor kippenvel.

Maar een triest of zielig boek is Pogingen iets van het leven te maken zeker niet. Hendrik Groen charmeert, ontroert en tovert regelmatig een flinke lach op je gezicht, maar laat bovenal zien dat we mensen die een dagje ouder zijn echt niet hoeven af te serveren.

Stem op Hendrik Groen
Pogingen iets van het leven te maken - Hendrik Groen RecensieHendrik Groen is dus een gevaarlijke outsider voor de NS Publieksprijs. Wil jij dat de leukste bejaarde van Nederland met de hoofdprijs naar huis gaat? Stemmen op de NS Publieksprijs kan nog tot en met woensdag 18 november. Kies dan op het stemformulier voor “Jouw eigen keuze” en vul daar de titel (Pogingen iets van het leven te maken) en auteur (Hendrik Groen) in.

Dan maak je niet alleen Hendrik blij, maar maak je ook nog kans op een jaar lang gratis boeken (jammer alleen dat ik er al met die prijs vandoor ga :-)), een jaar lang gratis reizen met de NS en andere mooie prijzen. Dus grijp je kans!

Titel: Pogingen iets van het leven te maken. Het geheime dagboek van Hendrik Groen, 83 1/4 jaar.
Auteur: Hendrik Groen
Uitgeverij: Meulenhoff
ISBN: 9789029089975
MirandaLeest zegt: Hendrik groen chermeert, ontroert en laat met een flinke dosis humor zien dat oudjes nog niet afgeschreven hoeven te worden.

Meer Hendrik Groen? In januari verschijnt Zolang er leven is, een nieuw dagboek van Hendrik Groen. Maar ook Pogingen om iets van het leven te maken en de Hendrik Groen verjaardagskalander kun je via onderstaande links bestellen bij Bol.com

Via bovenstaande links kun je de genoemde boeken/artikelen direct bestellen bij Bol.com. MirandaLeest ontvangt dan een kleine commissie. Dus heel erg bedankt als je via deze link bestelt. Maar uiteraard vind je de genoemde boeken/artikelen ook bij je lokale boekhandel/winkel.

Vergelijkbare berichten

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.