Gelezen in november

Wat gaat het jaar toch snel. Het is gewoon al december! Hoe kan dat nou toch weer? Het jaar vliegt echt voorbij. En ook qua boeken gaat het razendsnel, want hoewel ik het idee had dat ik weinig had gelezen afgelopen maand las ik toch negen boeken uit. Ook een paar dunnertjes, maar toch.

Gelezen in november 2105 - recensie boekenblogDept. of Speculation – Jenny Offill
De manier waarop dit boek geschreven is zal wellicht even wennen zijn voor veel mensen. Maar ik vond het heel fijn. Het gaat over een vrouw die in een razend tempo, door middel van korte fragmentjes, haar huwelijk beschrijft. Hoe ze elkaar ontmoeten, verliefd worden, een kind krijgen en hoe haar leven uit haar vingers lijkt te glippen. Flarden van gedachtes en gesprekken wisselen elkaar in hoog tempo af. Leest als een trein. Ik vond het erg goed.

Zustermoord – Tess Gerritsen
Weer verder met de Rizzoli & Isles serie. Ik vond dit misschien nog wel het beste boek tot nu toe. Je leert in Zustermoord beide dames wat beter persoonlijk kennen, wat er voor zorgt dat je nog meer betrokken raakt bij hun avonturen.

Perfect Day en andere popverhalen – Joost Zwagerman
Ik ben gek op mooi muziekverhalen. Toen ik deze van Joost Zwagerman in de bibliotheek zag liggen, besloot ik ‘m gelijk mee te nemen. Maar hoewel Zwagerman prachtig schrijft viel het boek me toch tegen. Ik hou van muziekverhalen waarbij sfeer wordt beschreven, of die een persoonlijk verhaal belichten. Zwagerman analyseert vooral en dat gaat mij snel vervelen. Ik heb dan ook slechts een paar verhalen gelezen over artiesten die me interesseren en de rest heb ik overgeslagen.

Gelezen in november 2105 - recensie boekenblogNederland leest de mooiste korte verhalen- Gekozen door A.L. Snijders
Afgelopen zomer had Volkskrant Magazine al een paar weken korte verhalen, dat was al heel fijn. Ook Nederland Leest stond dit jaar in het teken van korte verhalen. Voor iedere provincie is een aparte editie, met een aantal regionale verhalen. Drie van de vier regionale verhalen uit de Zuid-Holland editie spelen zich af in mijn eigen woonplaats Leiden, twee ervan (van Jan Wolkers en Abdelkader Benali) zelfs vlak bij mij om de hoek. Dat geeft toch een bijzonder tintje aan het lezen, als je leest over plaatsen waar je bijna dagelijks komt.

Maar ook de andere verhalen in de bundel zijn verrassend en heel divers, van Nescio tot Maartje Wortel en Sanneke van Hassel tot Heere Heeresma. Niet alles sprak me evenveel aan, maar het is leuk om kennis te maken met zoveel verschillende schrijvers en stijlen. Mijn favoriete verhaal was Gedroogde plasbloem van A.H.J. Dautzenberg. Echt heel geestig. Ik ga proberen in de toekomst nog eens wat van hem te lezen.

Pogingen iets van het leven te maken – Hendrik Groen
Hendrik Groen charmeert, ontroert en tovert regelmatig een flinke lach op je gezicht, maar laat bovenal zien dat we mensen die een dagje ouder zijn echt niet hoeven af te schrijven.
Lees mijn volledige recensie van Pogingen iets van het leven te maken van Hendrik Groen

De shining – Stephen King
Dit is misschien wel het meest bekende boek van King. Of in ieder geval de meest bekende verfilming. Ik had het tot nu toe nooit gelezen (en ook de film niet gezien), maar allemachtig, wat een boek! Echt geniaal. Zo meeslepend en doodeng. Geen wonder dat het zo’n klassieker is. Mocht je nog nooit iets van Stephen King hebben gelezen (zouden die mensen er zijn?), begin dan maar gewoon met deze.

Gelezen in november 2105 - recensie boekenblogInstructions for a Heatwave – Maggie O’Farrell
Op het boekenfestijn nam ik een paar jaar terug voor het eerst een boek van O’Farrell mee. En ik was gelijk verkocht. Ik hou van haar schrijfstijl, heel simpel, mooie verhalen over families en geheimen met altijd een vleugje Ierland. Zo ook dit boek, dat draait om de familie Riordan. Pa en ma zijn gepensioneerd, de volwassenen kinderen het huis uit en de onderlinge verhoudingen zijn ingewikkeld. Pa verdwijnt op een dag zomaar en de volwassen kinderen komen naar huis om moeder bij te staan. Dan blijken er een hoop zaken te zijn waar in de familie nooit over gepraat is.

Piece of Kate – Emily Lichthart
Eind november maakte ik een stedentripje naar Berlijn (dikke aanrader, Berlijn is een geweldige stad) dus ik had zin om iets luchtigs te lezen, omdat ik maar af en toe tijd zou hebben voor een paar pagina’s. Piece of Kate leent zich daar uitstekend voor. Het is een lekker vlot en luchtig verhaal. Wel begon ik me halverwege een beetje te ergeren aan de ongeloofwaardige verhaallijn. Dus zeker geen topper, maar een prima wegleesboek voor tussendoor.

Verdwijn – Tess Gerritsen
Snel maar weer door met een boek van Tess Gerritsen, die vallen (tot nu toe) nooit tegen. En ook Verdwijn vond ik weer uitstekend. Hierin wordt Rizzoli slachtoffer van een gijzeling in het ziekenhuis terwijl ze op het punt staat te bevallen. Spanning alom dus.

Inmiddels ben ik al weer in een paar fijne boeken bezig. Dus ik hoef me in december zeker niet te vervelen. De recensies lezen jullie uiteraard weer hier op MirandaLeest.nl

Ook nieuwsgierig geworden naar deze boeken? Of een van deze boeken komende feestdagen cadeau doen? Je bestelt ze eenvoudig via onderstaande links op Bol.com

4 gedachten over “Gelezen in november”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.