Ondertussen

Het is een enorm cliché, maar toch, de tijd vliegt echt voorbij. Zo erg dat ik per ongeluk helemaal geen blogs plaatste deze week. Ik las gelukkig wel flink wat af en er staan ook een paar recensies in de steigers, maar jullie moeten nog even geduld hebben. Daarom vandaag wat lekkere literatuursnacks, ik deel weer een aantal opvallende artikelen en nieuwtjes met jullie.

Vast een fijn weekend!

Nobelprijs voor de Literatuur voor Bob Dylan
MirandaLeest boekenblog - Bob Dylan Nobelprijs voor de Literatuur
Ik geloof niet dat er ooit zoveel consternatie is geweest over een Nobelprijswinnaar voor de literatuur. Want Bob Dylan is een muzikant, geen schrijver. Dat hij al jaren de meest prachtige songteksten schrijft dat wordt door sommigen niet als literatuur gezien. Ikzelf vind het te gek dat Dylan heeft gewonnen. Want hoewel ik niet persé onwijs Dylan-fan ben (althans, wel van zijn nummers, maar minder van zijn stem) kunnen songteksten mij vaak veel harder raken en blijven ze me veel beter bij dan mooie passages uit boeken. En of je het dan literatuur noemt of niet, dat maakt niet zo veel uit. Dat het iets raakt bij mensen, daar gaat het om. En sowieso is het wel eens fijn dat er iemand wint waar mensen  van gehoord hebben (want zeg eens eerlijk, kun jij meer dan één recente winnaar noemen? Ik niet). De discussie die naar aanleiding van dit nieuw is losgebarsten, over wat nou wel of geen literatuur is, is bovendien ook zeer amusant. Dus drie hoeraatjes voor Bob!

Dylan zelf doet er overigens nog steeds het zwijgen toe. Er stond kennelijk kort een verwijzing naar de Nobelprijs op zijn website, maar die is inmiddels weer verwijderd (ik zie Bob al zitten achter zijn WordPress site ‘Nee, toch maar niet’ haha). Het blijft dus nog even afwachten of His Royal Bobness in december de prijs daadwerkelijk komt ophalen in Zweden.

Bob’s Secret
En gewoon voor de fun, Bob Dylan is waarschijnlijk de enige Nobelprijswinnaar OOIT die in een Victoria’s Secret figureerde. Dat durf ik zonder verder onderzoek wel te stellen. Ja echt, Flavorwire vertelt waarom hij alleen daarom al de Nobelprijs zou moeten hebben gewonnen, want, zeggen zij:

one person’s bra commercial is the next person’s experimental novella

En zo is het ook maar weer 🙂

Literair licht

MirandaLeest boekenblog - Literary CandlesWe moeten er toch echt aan geloven, de herfst is in volle gang. Het wordt steeds vroeger donker, binnenkort gaat de klok weer een uurtje terug en de verwarming kan onderhand weer aan. Lekker met een boek op de bank (dat kan uiteraard het hele jaar door), een beetje extra sfeer met een paar kaarsjes. Gezelligheid. Deze literaire kaarsen van Callie Meany nemen je mee naar, bijvoorbeeld, 221B Baker Street waar het blijkbaar ruikt naar zwarte bessen en leren boeken. En met de geur van Engelse tuinen en klimop waan je je direct op Pemberley.

André van Duin wordt Hendrik Groen
Iets om naar uit te kijken, de bestseller Pogingen iets van het leven te maken van Hendrik Groen wordt een tv-serie! Omroep MAX (wie anders) gaat een serie maken met André van Duin in de hoofdrol en andere rollen voor Kees Hulst en Olga Zuiderhoek. Martin van Waardenberg gaat het script schrijven en de verfilming komt in handen van Tim Oliehoek. Een uitzenddatum is helaas nog niet bekend, maar ik ga zeker kijken.

Trailer Little Big Lies
Schrijfster Liane Moriarty is met stip gestegen op mijn lijstje met favoriete schrijvers. Na Het geheim van mijn man was ook Grote kleine leugens weer een topboek. Haar karakters zijn zo enorm goed geschreven. Echt perfect geschikt voor een film of tv-serie. Gelukkig vonden ze dat bij HBO ook, want zij maken momenteel opnames voor de serie Little Big Lies. Naast Witherspoon spelen ook Nicole Kidman en Shailene Woodley hoofdrollen in Big Little Lies. Dit lijkt me een heerlijke serie om tegen die tijd fijn te bingewatchen.

Lachen!
Een beetje humor in een boek kan nooit kwaad. De boeken waar ik het meest van geniet zijn meestal ook boeken waar wat te lachen valt. Bij Slate houden ze er ook van. Naar aanleiding van de verschijning van Today Will Be Different van Maria Semple (van Waar is Bernadette?) vroegen ze naar haar 3 favoriete grappige boeken van nog levende schrijvers. Die auteurs mochten vervolgens ook weer hun favoriet noemen net zo lang tot Slate 30 schrijvers had gesproken die samen tot een lijst van 82 boeken kwamen. Ik kende ze nog lang niet allemaal, dus mijn leeslijstje is nog weer langer geworden. Mocht je zin hebben in een boek met een dosis humor dan is het dus de moeite waard om het lijstje even te bestuderen.

Een gedachte over “Ondertussen”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.