Recensie en blogbom: Lieveling – Kim van Kooten

Toen ik begon in dit boek, een week of twee terug op een vrijdag aan het eind van de middag, was ik van plan om een klein half uurtje te lezen. Maar eenmaal begonnen kon ik het niet wegleggen. Het moest uit. Vandaag deel ik mijn recensie van Lieveling van Kim van Kooten. En ik ben niet de enige, want Uitgeverij Lebowski organiseert vandaag een blogbom rondom dit boek.

Mijn recensie van Lieveling van Kim Van Kooten

Recensie Lieveling - Kim van Kooten

Het verhaal wordt verteld uit het oogpunt van Puck, die op vijfjarige leeftijd met haar moeder bij ‘ome Meneer’ gaat wonen. Ze wordt overladen met cadeautjes en aandacht, maar al snel wordt duidelijk dat ‘ome Meneer’ meer interesse heeft in Puck dan in Puck’s moeder. Door de wat naïeve kinderlijke vertelstijl krijg je een goed idee hoe gerafinneerd kindermisbruikers te werk gaan. Een kind van vijf weet tenslotte niet wat normaal is, en als er niemand ingrijpt, zoals in Lieveling, kan zoiets jaren doorgaan.

Een loodzwaar onderwerp, maar toch leest het boek heel vlot weg. Dat komt door de luchtige toon die Van Kooten gebruikt. Het boek is regelmatig zelfs behoorlijk humoristisch. Dat maakt het contrast met het pijnlijke onderwerp des te groter. Aangrijpend is het zeker, want je krijgt echt een kijkje in het hoofd van een kind dat misbruikt is, en kunt je des te beter voorstellen dat iemand daar zijn hele leven last van blijft houden.

Sommige types in het boek zijn wel een beetje overdreven, zoals de familie van Pucks moeder. De familieleden zijn jarenlang niet betrokken, maar zodra het misbruik bekend is scharen ze zich als een soort mafiafamilie om haar heen en sturen gelijk een knokploeg op ‘ome Meneer’ af. Niet omdat ze nou zo begaan zijn met Puck of haar moeder, maar vooral om een financieel slaatje te slaan uit de hele situatie. Bij dit deel van het verhaal dacht ik gelijk, dit lijkt wel een filmscene, want het is heel beeldend geschreven, je ziet deze figuren gelijk voor je (een soort mix tussen een Rotterdamse familie Flodder en The Sopranos stel ik me zo voor). Het zal vast te maken hebben met de achtergrond van Kim Van Kooten, want zij is al jaren scenarioschrijfster (van o.a. het geweldige Alles is Liefde).

Sowieso komen de volwassenen er niet echt best vanaf in dit boek. Er is niemand die ingrijpt of zelfs maar lijkt te zien wat er gaande is, vooral de mensen dichtbij Puck lijken helemaal niets in de gaten te hebben. Of te willen hebben. Triest genoeg is dat natuurlijk ook hoe het soms gaat. Aan de andere kant, als je al vanaf je vijfde misbruikt wordt zul je ook niet al te veel vertrouwen hebben in volwassenen. En niet gauw iemand in vertrouwen nemen. Uiteindelijk is het een leraar waarbij Puck haar hart uitstort en zorgt dat het misbruik aan het licht komt.

Lieveling is gebaseerd op het leven van Pauline Barendregt, een goede vriendin van Van Kooten. Onduidelijk is wat fictie is en wat werkelijk op de beschreven manier gebeurd is. Veel maakt dat ook niet uit, want het heeft sowieso geleid tot een boek dat vlot wegleest, maar desalniettemin keihard binnenkomt.

Over Lieveling van Kim Van Kooten

Recensie Lieveling - Kim van KootenPuck is vijf jaar en woont met haar moeder in een achterstandswijk in Rotterdam. Op een dag verhuizen ze naar een kapitale villa in Zwijndrecht, waar de nieuwe man van haar moeder woont. Het lijkt een sprookje: de man – die door Puck ‘ome Meneer’ wordt genoemd – ontfermt zich over het meisje. Ome Meneer overlaadt haar met cadeaus, wast drie keer per week Pucks haren en samen maken ze lange tochten in zijn grote auto.

Puck is zijn lieveling.
Het is hun geheim.
Maar soms worden geheimen te groot om
te bewaren en willen ze gevonden worden.

In Lieveling – gebaseerd op het verhaal van Pauline Barendregt – geeft Kim van Kooten een stem aan het meisje Puck, en weet ze dankzij haar lichtvoetige, maar haarscherpe toon het onvoorstelbare voorstelbaar te maken. Ze laat met dit boek licht schijnen op een donker thema en weet een heftig verhaal met humor te vertellen – een prestatie van formaat.

Meer over informatie Lieveling van Kim Van Kooten op de site van Uitgeverij Lebowski

Details van Lieveling van Kim van Kooten

Titel: Lieveling
Auteur: Kim Van Kooten
Uitgeverij: Lebowski
ISBN: 9789048830244
MirandaLeest zegt: Laat je niet op het verkeerde been zetten door de luchtige toon, dit boek komt keihard binnen.

4 gedachten over “Recensie en blogbom: Lieveling – Kim van Kooten”

  1. Ik ben onder de indruk van het verhaal en het werk van van Van Kooten.
    Erg heftig en pijnlijk.
    Het enige waar ik een beetje tegenaan loop, is hoe het boek eindigt. Ik weet niet hoe ik het moet interpreteren :-\

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.