Elly’s Choice

Elly's Choice
Grote opgewondenheid de afgelopen dagen in boekenland vanwege de lancering van Elly’s Choice, een nieuwe dienst waarbij je voor een vast bedrag per maand toegang krijgt tot 10 e-boeken. Een Spotify voor boeken werd het al genoemd, maar dat is het dus niet helemaal. Want bij Spotify heb je voor een bepaald bedrag onbeperkt toegang tot alle muziek van Spotify, bij Elly’s Choice (niet echt een hele sexy naam trouwens) worden 10 titels geselecteerd, keuze is er niet. Die selectie wordt gemaakt uit het aanbod van uitgeverijen Dutch Media en VBK. Iedere selectie bevat 10 boeken, de boeken zijn minstens vijf maanden geleden uitgekomen en bestaan uit vijf boeken van topauteurs en vijf boeken van minder bekende schrijvers.

Mijn eerste indruk
Ik ben, als lezer, enthousiast. Zeg nou zelf, 130 e-boeken voor € 35,88* dat is toch geen geld? Het enige probleem dat ik in eerste instantie kon bedenken was “Waar haal ik de tijd vandaan om al deze boeken daadwerkelijk te lezen?”. In de selecties voor deze en komende maand zie ik al wel wat boeken die me aanspreken, maar ook zitten er een aantal boeken in die ik al heb gelezen of die me minder aanspraken. Maar toch, zeg dat ik gemiddeld 1 van de aangeboden boeken lees, dan is het voor dit (introductie?) tarief al geslaagd, want je betaalt dat slechts € 2,76 per e-boek. En dat is niet veel. Bovendien lees je ook nog eens helemaal legaal. Want daar is het Elly’s Choice natuurlijk om te doen. een makkelijke en betaalbare manier om legaal e-boeken te lezen.

Wel denk ik dat de site nog wat essentiële informatie mist. Het aanmelden en uitleg over het concept is op zich helder. Maar  contactgegevens? Of uitleg over hoe je je abonnement weer opzegt? Blijft het boek jouw eigendom of kun je het maar beperkte tijd lezen (via twittercontact met een medewerker van VBK kwam ik erachter dat het boek echt je eigendom wordt). Wat voor bestandsformaat is het e-boek (Dat is dus e-pub, een keuze voor een ander formaat heb ik nog niet gevonden). Nergens te vinden. Zelfs niet nadat je je hebt aangemeld. Dat is nogal slordig voor een site waar je als klant met geld over de brug moet komen.

Elly's Choice downloadpagina
Het downloaden (via FireFox) ging bij mij verder zonder problemen. Zoals gezegd is de download alleen beschikbaar in e-pub formaat (maar dat zie je dus pas nadat je je al hebt aangemeld). De boeken mag je zo te zien maximaal 3x downloaden.

Elly's Choice watermerk

Met mijn e-reader (Kobo Glo) moet ik nog even testen, maar de boeken zijn eenvoudig te lezen op de iPad. Zowel in iBooks (de standaard leesapp van Apple) als Kobo Reader opent het boek eenvoudig en kun je direct beginnen met lezen. Het boek wordt tijdens het downloaden voorzien van een persoonlijk watermerk. Op het technische aspect heb ik dus niets op te merken.

Zo op het eerste gezicht ben ik dus best enthousiast. Wel vraag ik me af of ik, na dit eerste jaar, nog lid zou blijven als het in deze vorm blijft bestaan. Je bent tenslotte gebonden aan het aanbod van deze uitgeverijen en bovendien aan een selectie die voor je gemaakt wordt (zoals vele andere moest ik een beetje denken aan het ECI boek van de maand, maar daar had je tenminste nog de kans om iets van je eigen gading te kiezen voordat het boek van de maand op je deurmat plofte). Ik hoop dan ook dat er zich snel meer uitgeverijen aansluiten bij dit initiatief en dat de mogelijkheden verder uitgebreid worden (hoger maandbedrag met vrije keuze bijvoorbeeld). En dat de Nederlandse markt groot genoeg blijkt voor dit concept. Ook zou ik graag meer recente boeken zien, als de nieuwe Nicci French of Saskia Noort uitkomt ga ik daar echt geen vijf maanden op wachten. En waar is de non-fictie?  Benieuwd ben ik ook naar het effect op het koopgedrag, want als ik vermoed dat een bepaald boek binnenkort bij Elly’s Choice wordt aangeboden, en ik hoef het niet persé direct te lezen, waarom zou ik het dan nog in de winkel kopen? De tijd zal het leren.

Verschillende schrijvers hebben zich ook al over Elly’s Choice uitgelaten. De auteurs wiens boeken worden aangeboden (o.a. Saskia Noort, Nicci French) zijn uiteraard allemaal dolenthousiast. Maar ook een aantal andere auteurs zijn ermee bezig. Sylvia Witteman kondigde op Twitter al aan dat haar column aanstaande zaterdag (in Sir Edmund van de Volkskrant) over Elly’s Choice gaat. En Kluun schreef een blogpost waarin hij Elly’s Choice uitdaagt de lat nog wat hoger te leggen.

En ik kan me goed vinden in de column van Kluun. Want het begin is er, maar wil dit echt een blijvend succes worden (waar uitgeverijen en auteurs bovendien ook nog wat verdienen) dan moet er nog wel wat gebeuren.

Wat vind jij van dit initiatief? Heb je je al aangemeld?

* Je betaalt 2,99 per maand, indien je je voor 30 september aanmeldt krijg je een maand gratis.

 

6 gedachten over “Elly’s Choice”

 1. Ik vind het een superleuk initiatief maar zie voor nu nog even af van deelname om de simpele reden die jijzelf ook al geeft, waar vind ik de tijd om alle boeken te lezen? Ik zit tot begin november vol met recensie-boeken (en een aantal van de bibliotheek), dus ik schuif het voor nu door tot eind van het jaar.

  Ik hoop ook dat dit slechts de eerste opzet is, dat er meer genres komen (ik vind dat er veel romans tussen staan en weinig literatuur) en dat dit echt gaat aanslaan, het is heerlijk om nu eens iets positiefs over e-books te horen.

  Enne ja inderdaad Kluun heeft een beetje gelijk, het had net zo goed van Telegraaf Vrouw kunnen komen, maar wie weet wat de toekomst nog brengt? Ik ben voor nu zeer positief!

  1. Gelukkig heb ik nog een vakantie in het vooruitzicht, dus hopelijk kan ik dan nog wat boeken van Elly’s choice lezen. Maar eigenlijk heb ik ook helemaal geen tijd voor zoveel boeken 🙂 Maar ja, nieuwsgierigheid (en hebberigheid) hebben het toch gewonnen.
   Begrijpelijk wel dat het vooral op vrouwen is gericht, die lezen nou eenmaal meer, maar om het echt een succes te maken zal de selectie van boeken toch nog wel wat gevarieerder moeten worden. Maar het begin is er.

 2. Heel rake bemerkingen maak je. Ik heb me een paar van die dingen ook al afgevraagd. De belangrijkste reden waarom ik niet inteken is omdat ik nooit de tijd ga vinden die boeken te lezen, plus ik vind de genres en zo inderdaad ook vrij beperkt.

  1. Het is ook inderdaad vooral hebberigheid waarom ik lid ben geworden 😉 Tijd vinden is nog een issue. Gelukkig ga ik bijna op vakantie, dus kan ik hopelijk wat van deze boeken lezen. het is in ieder geval leuk dat er uitgevers zaken proberen, maar het zal vooral afwachten worden hoe het zich gaat ontwikkelen.

 3. Heb het proef voor 3 maanden gedaan idd erg goedkoop en ging op vakantie, dus tij genoeg om te lezen! Nadeel is dat de genre beperkt is veel psychologische romans/trillers. Vind het zelf te weinig variatie! Jammer

 4. Wij hebben een abonnement bij Elly’s Choice en hebben daar als thriller liefhebbers, geen spijt van.

  Dat Elly de boeken voor je uitzoekt vinden wij niet erg. Zo lezen we boeken die we bij een vrije keus niet direct gekocht zouden hebben en leren andere schrijvers/genres kennen, dit levert vaak leuke verrassingen op.

  Hebben we, zelfs als gepensioneerden, tijd om al die boeken te lezen? Nee, maar dit hebben we ook al niet bij de (tweedehands)boeken die we nog steeds kopen.

  Ook al vinden wij onze trouwe Kobo Glo HD een ideale reisgenoot, de geneugten van een echt papieren boek ontzeggen wij ons niet.

  Wij zijn blij met Elly’s Choice!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.