| |

Recensie: Bewaring – Graham Norton

Graham Norton ken je waarschijnlijk als de immer vrolijke en scherp uit de hoek komende talkshow-host van de BBC. Alle grote sterren zaten wel eens bij hem op de bank. Hoogtepunt van zijn show is altijd de Red Chair, waar het publiek een anekdote mag vertellen en ongenadig een hendel wordt overgehaald door Graham of een van zijn gasten als het verhaal niet boeiend genoeg is. Hilarisch. Ik ben vooral fan van Graham vanwege zijn Eurovisie songfestivalcommentaar (dat, en het Twittercommentaar is eigenlijk de enige reden dat ik er nog naar kijk). Geestig en een beetje vals. Zeker naarmate de avond vordert en Graham een paar wijntjes opheeft. Na een aantal autobiografische boeken werd het nu tijd voor Norton om zich ook te wagen aan fictie. Ik mocht zijn debuut Bewaring vast voor verschijning lezen van uitgeverij House of Books. Vandaag, de dag van verschijning, vertel ik jullie wat ik van het boek vond.

Recensie Bewaring - Graham Norton MirandaLeest boekenblog

Over Bewaring van Graham Norton

Duneen is een rustig dorpje, ver genoeg verwijderd van de grote steden om z’n eigen charme te hebben behouden. Onder de inwoners bevindt zich de zwaarmoedige politieagent PJ, die een eenzaam, monotoon leven leidt en van maaltijd naar maaltijd leeft. Tot nu. Wanneer er een duistere ontdekking wordt gedaan op een bouwplaats bij de oude school, worden er lang verzwegen geheimen geopenbaard en komen oude twisten boven water, en blijkt het rustige, ooit onschuldige en in zichzelf gekeerde dorpje een duistere en inhalige kant te hebben.

Mijn mening over Bewaring van Graham Norton
Laat ik eerlijk zijn, ik heb me bij dit boek echt laten verleiden door het feit dat het door Graham Norton geschreven is. Had ik alleen de flaptekst gelezen en was de auteur onbekend dan had ik het boek waarschijnlijk niet opgepakt.

Traag op gang
Toen ik begon met lezen was ik een beetje bang dat het een teleurstelling zou worden. Want het boek kwam wat traag op gang en de personages vond ik allemaal nogal erg naïef. Eenzijdig ook, vrijwel allemaal zijn ze een beetje zonderling, loners die eigenlijk nog nooit echt een relatie hebben gehad (terwijl ze toch van middelbare leeftijd zijn). Niet dat daar iets mis mee is, maar dat het zo was voor het merendeel van de karakters vond ik toch opvallend. En de setting van zo’n klein afgelegen gehucht vond ik ook wat cliché, een beetje zoals mensen uit de grote stad denken over mensen in een klein gehucht (maar dat kan ook zijn omdat ik zelf uit de stad kom). Niet direct een veelbelovende start dus.

Vlotte pen
Maar gelukkig zorgde de vlotte pen van Norton er na een tijdje toch voor dat ik lekker in het verhaal kwam. En uiteindelijk past dat wat lagere tempo ook wel bij het verhaal, want het gaat niet om een zaak met spectaculaire details of de meest ingenieuze onderzoekstechnieken. Dus niet op iedere pagina een plotwending of nieuwe verdachte, maar de details over wat er gebeurd is worden langzaam maar zeker onthuld.

En juist daarom, en de fijne schrijfstijl van Norton, blijf je toch geboeid doorlezen. Ik had het boek dan ook in een middag en avond uit omdat ik tijdens het lezen steeds nieuwsgieriger werd naar hoe het allemaal precies zat. En ook de personages, die ik in eerste instantie een beetje eendimensioneel vond, begon ik steeds sympathieker en menselijker te vinden. Met dit boek bewijst Graham Norton overigens ook dat hij die (soms een beetje) valse humor (waar ik enorm van hou trouwens) helemaal niet nodig heeft, want hoewel zijn schrijfstijl niet loodzwaar is, is het zeker geen humoristisch boek.

Murder mystery
Bewaring van Graham Norton was dus voor mij een boek waar ik even in moest komen, maar wat ik uiteindelijk met zeer veel plezier gelezen heb. Slow reading en een aanrader voor iedereen die van typisch Engelse murder mysteries houdt.

Boeken van Graham Norton bestellen

Via bovenstaande links kun je de genoemde boeken/artikelen direct bestellen bij Bol.com. MirandaLeest ontvangt dan een kleine commissie. Dus heel erg bedankt als je via deze link bestelt. Maar uiteraard vind je de genoemde boeken/artikelen ook bij je lokale boekhandel/winkel.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.