|

Recensie: Steal Like an Artist Journal – Austin Kleon

Vanaf het moment dat ik zijn TED-talk (Steal Like an Artist) zag, ben ik fan van Austin Kleon. Zijn vorige twee boeken, Steal Like an Artist en Show Your Work vond ik enorm inspirerend. Het Steal Like an Artist journal ging dan ook direct op mijn verlanglijst. Uitgeverij Terra Lannoo stelde een digitaal recensie-exemplaar beschikbaar, waarvoor dank. Maar, een journal is er toch om in te schrijven, dus schafte ik zelf ook nog een (Engels) exemplaar aan.

Over het boek
Steal Like an Artist Journal - Austin KleonToen professioneel out-of-the-box-denker Austin Kleon gevraagd werd universiteitsstudenten op weg te zetten naar meer creativiteit, besloot hij in tien punten samen te vatten wat hij aan het begin van zijn carrière zelf had willen weten. Zijn lezing groeide uit tot de internationale bestseller Steal like an artist.

In deze gelijknamige journal geeft hij je een dagelijkse spoedcursus in creatief denken, vol inspiratie, oefeningen en suggesties om je tot een echte creatieve kleptomaan te maken.

Mijn mening over Steal Like an Artist Journal van Austin Kleon

Notebooks are a good place to have bad ideas

Dat is een van de boodschappen die Austin Kleon meegeeft in dit journal. En zo is het precies. Een journal is dé plek waar je gewoon lekker je eigen gedachten neer kan krabbelen, een beetje brainstormen op papier of gewoon je spontane invallen kunt noteren. Niemand anders hoeft het te lezen. Dus je kunt er alles in kwijt. Ook de dingen die uiteindelijk nergens toe leiden.

Maar zo’n lege, witte pagina kan soms behoorlijk intimiderend zijn. Dus staat dit Steal Like an Artist-journal vol met creatieve opdrachten en grappige oefeningen. Tien pseudoniemen voor jezelf verzinnen, tien guilty pleasures noemen (al ben ik het met Dave Grohl eens dat guilty pleasures onzin zijn), een kaart tekenen van je week en ga zo maar door. Een beetje gek of onzinnig, zo op het eerste gezicht misschien, maar een prima manier om je hoofd leeg te maken, waardoor je uiteindelijk vanzelf weer op iets uitkomt waar je mee verder kan.

Recensie Steal Like an Artist Journal - Austin Kleon
Een van mijn favoriete opdrachten uit het boek. Noteer je favoriete citaat. En herformuleer dit op vijf verschillende manieren. Natuurlijk ging ik voor het credo van Martin Bril, Je mist meer dan je meemaakt. Helemaal niet erg.

De ondertitel luidt, een notitieboek voor creatieve kleptomanen, dus is er ook veel aandacht voor opdrachten die voortborduren op waar je door geïnspireerd raakt. Een tekening maken waarbij je gebruikt maakt van onderdelen van tekeningen van anderen of een passage uit een favoriet boek achterstevoren opschrijven. Achterin het journal is ruimte voor een aantal lijstjes waar je kunt noteren welke boeken, films of muziek je in de toekomst nog wilt lezen, bekijken of beluisteren. En achterin zit ook een swipe file, waar je dingen kunt bewaren die je van andere hebt gestolen, denk aan fijne teksten, mooi beeld, etc. Zit je even zonder inspiratie dan kun je die dingen weer even bekijken. Een soort offline Pinterest zeg maar 🙂

Recensie Steal Like an Artist Journal - Austin Kleon
Ik heb nog lang niet alle opdrachten uit het boek gedaan. Maar ik voelde me al wel geïnspireerd om gelijk een eigen notitieboekje te starten (ik heb er genoeg) en deze zit nu standaard in mijn tas. Ik gebruikte de laatste tijd vooral mijn telefoon om notities te maken. Maar ik merk dat het opschrijven mijn hoofd leger maakt, waardoor ik verder kan associëren dan wanneer ik het op mijn telefoon noteer. Dit is een voorbeeldje van mijn lijstje van dingen die ik in moet pakken voor een stedentripje naar Berlijn. Ik hou nou eenmaal van lijstjes maken. Zo netjes en overzichtelijk blijft dit notitieboekje vast niet.

Kleon raadt aan dit journal overal mee naar toe te nemen en minstens één oefening per dag te doen. En dat te blijven herhalen tot het journal gevuld is. Daarna kun je gewoon verder gaan in een eigen notitieboek.

Ik hou van de aanpak van Austin Kleon, en het idee je te laten inspireren door dingen waar je van houdt en daarmee op zoek te gaan naar je eigen stijl. Wat dat betreft is dit Steal Like an Artist Journal weer een schot in de roos. Net als de vorige twee boeken van Kleon weer een absolute aanrader voor iedereen die wel wat creatieve inspratie kan gebruiken.

Meer inspiratie van Austin Kleon?
Abonneer je op de nieuwsbrief van Austin Kleon. Je ontvangt dan één keer per week een selectie van artikelen van Kleon’s eigen site, maar ook voorbeelden van journals en links naar andere interessante artikelen over creativiteit. Het is een van de weinige nieuwsbrieven die ik echt helemaal lees en waar ik me iedere week weer op verheug.

Hoe je dit journal kunt gebruiken vertelt Kleon in onderstaande video. Ik weet zeker dat je ook zin gaat krijgen om aan de slag te gaan.

Titel: Steal Like an Artist Journal
Auteur: Austin Kleon
Vertaling: Fred Hendriks
Uitgeverij: Terra Lannoo (Engelse versie: Workman Publishing)
ISBN: 9789401429856 (Engelse versie: 9780761185680)
MirandaLeest zegt: Inspiratie overload! Een aanrader voor iedereen die wat creatieve inspiratie kan gebruiken. Ook een prima cadeautip.

Hou jij een notieboek bij?

Ik kan alle boeken van Austin Kleon enorm aanraden als je op zoek bent naar inspiratie en motivatie voor een creatiever leven.

Vergelijkbare berichten

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.