| | |

Bladerboeken: Steal like an artist – Austin Kleon

Steal like an artist - Austin KleonZo nu en dan heb ik creatieve periodes, waar ik teken, scrapbook, art journals maak of op een andere manier creatief bezig ben. Helaas kan ik soms snel geïntimideerd raken door te kijken naar het werk van anderen. Het lijkt andere mensen altijd zo makkelijk af te gaan. Maar dat is natuurlijk helemaal niet (altijd) waar. Zij moeten er vaak ook gewoon hard voor werken en hebben jaren geoefend of zijn soms ontevreden over wat ze hebben gemaakt. Het boekje Steal like an Artist van Austin Kleon is wat dat betreft een enorme inspiratie. Het staat boordevol goed advies voor iedereen die zijn creatieve kant wil ontwikkelen maar die geen opleiding op dat gebied heeft gehad, de ondertitel is dan ook 10 things nobody told you about being creative. Hij geeft ook aan dat de meeste kunstenaars en creatievelingen ook maar wat doen, ze kunnen vaak ook niet precies benoemen waar hun ideeën vandaan komen. Ze zijn gewoon iedere dag creatief bezig en dan gebeurt het op een gegeven moment.

Zoals de titel van het boek al suggereert is er niets mis met je laten beïnvloeden door anderen. Zelf Pablo Picasso zei al:

Art is theft

Probeer verschillende stijlen uit die je aanspreken, kopieer dingen die je mooi vind en geef er je eigen draai aan, blijf oefenen en op die manier kom je uiteindelijk tot je eigen stijl. Zoals in mijn recensie van de Flow Special DIY ook al voorbij kwam, creatief zijn moet je gewoon doen, je moet er niet te veel bij nadenken. En vooral, volhouden. Zoals Kleon het noemt, the not-so-secret formula:

Make stuff everyday. Know you’re going to suck for a while. Fail. Get better.

En dat geldt natuurlijk voor een heleboel dingen. Het boek is dan ook beslist niet alleen voor creatievelingen, maar voor iedereen die beter wil worden in iets dat hij doet. Voor mij is het in ieder geval een fijne reminder om mezelf weer even een schop onder de kont te geven. Ik pak het boekje er dan ook regelmatig weer even bij als ik wat inspiratie of motivatie nodig heb. Sommige zaken spraken me zelfs zo enorm aan dat ik dingen aanstreepte in het boek! Ik, die normaal geschreven dus echt onder geen beding schrijft in mijn boeken.

Steal like an Artist - Austin Kleon

Dit boekje (ik zeg steeds boekje, want het is ook echt klein in omvang) leerde ik kennen doordat ik de TED-talk met dezelfde naam vertaalde. Ik ben namelijk, naast mijn werk en dit blog, ook nog bezig met de studie HBO Vertaler Engels. Dus om wat ervaring op te doen heb ik me aangemeld om TED-talks te vertalen. Op deze conferenties komen mensen uit allerlei verschillende disciplines aan het woord om in korte talks een presentatie te geven op hun vakgebied. Deze talks zijn vaak enorm inspirerend, informatief, ontroerend of humoristisch. Hieronder kun je de TED-talk Steal like an Artist van Austin Kleon bekijken (met Nederlandse ondertiteling door mij).

Inmiddels is er van Kleon nog een boek uit, Show your work. Hij ligt al klaar op mijn leesstapel. Ben erg benieuwd of dat weer zo’n inspirerend boekje is.

Tot die tijd zal ik nog regelmatig in Steal like an Artist bladeren als ik op zoek ben naar een beetje motivatie en inspiratie. En kan ik het ook van harte aanraden voor iedereen die tekent, schrijft, fotografeert, schildert of op wat voor manier dan ook creatief bezig is. Beide boekjes zijn trouwens ook enorm leuk om cadeau te geven aan iemand met creatieve aspiraties.

Van Steal like an Artist is ook een Nederlandse vertaling uit, Show your work verschijnt begin mei in het Nederlands.

[bol_product_links block_id=”bol_535794d65e8f0_selected-products” products=”1001004011782819,9200000018800223,9200000005540310,9200000026727182″ name=”blog” sub_id=”austinkleon” link_color=”F3A703″ subtitle_color=”333333″ pricetype_color=”333333″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”05BFB0″ background_color=”FFFFFF” border_color=”AAAAAA” width=”640″ cols=”3″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”0″ admin_preview=”1″]

 

Vergelijkbare berichten

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.