Recensie: Rivka – Femmetje de Wind

Altijd leuk als auteurs je zelf benaderen met de vraag of je hun boek wil lezen. Nadat mijn blog besproken werd in de rubriek Klant in Beeld op MijnDomein werd ik benaderd door auteur Femmetje De Wind met de vraag of ik haar roman Rivka wilde lezen. Het boek las ik al snel uit, maar ik vond nu pas de tijd voor het schrijven van een recensie.

Mijn recensie van Rivka van Femmetje De Wind

Ik moet iets bekennen. Ik ben de laatste jaren een beetje verzadigd wat betreft romans die over de Tweede Wereldoorlog gaan. Hoewel er natuurlijk nooit mag worden vergeten wat voor verschrikkingen er hebben plaatsgevonden, heb ik al zoveel aangrijpende boeken hierover gelezen dat ik boeken die nadrukkelijk over dit onderwerp gaan niet zo snel meer oppak.

Dat Rivka van Femmetje de Wind wordt aangeprezen als “aangrijpende debuutroman over de gevolgen van een oorlogsverleden” is dan ook een reden dat ik het boek, hoewel ik er al regelmatig over gelezen had, nog niet direct op mijn verlanglijstje had staan. Zonde. Want het boek is zoveel meer dan dat. Het is vooral een boeiende en ontroerende familiegeschiedenis. En vooral ook een moderne aanvoelende roman, waarin de oorlog weliswaar een rol speelt, maar die vooral draait om de verhoudingen binnen de familie. En over de gevolgen die dat heeft voor de relaties die Rivka, een jonge en succesvolle vrouw, aangaat.

Het verhaal wisselt in het begin tussen het verhaal van Rivka’s vader Isaac in de Tweede Wereldoorlog en de ontwikkeling van Rivka, in het gezin van haar vader, van kind naar jonge vrouw. Langzaam maar zeker schuift de focus meer naar Rivka’s verhaal en over hoe zij in het leven staat. Wat ik prettig vond aan het deel over Isaac is dat het meer gaat over wat de oorlog met hem heeft gedaan, dan over de oorlog zelf. Iedereen kan zich daar (de oorlog dus) tenslotte wel iets bij voorstellen, maar op hoeveel manieren het nog je leven lang impact kan hebben op jezelf en je geliefden, wordt op deze manier des te duidelijker.

Rivka van Femmetje de Wind is wat mij betreft absoluut een aanrader. Een indrukwekkende familiegeschiedenis, vlot geschreven en die ondanks het onderwerp dat een rode draad vormt, de Tweede Wereldoorlog, toch modern aanvoelt.

Over het boek
Recensie Rivka - Femmetje de Wind op MirandaLeest boekenblogRivka Cohen heeft een succesvolle
 carrière als redacteur en een schijnbaar gelukkig gezinsleven, maar innerlijk knaagt de onrust aan de zorgvuldig opgebouwde buitenkant. Rivka groeide op in een gezin waar haar Joodse vader de oorlog altijd met zich meedroeg. Zijn trauma komt tijdens de intense verhouding met de oudere en getrouwde Daniel pijnlijk aan de oppervlakte.

Op zoek naar antwoorden over haar identiteit en haar geschiedenis, reist Rivka naar Israël. Maar hoe dichter ze bij de waarheid komt, hoe meer ze haar zorgvuldig opgebouwde zekerheden dreigt te verliezen .

Hoe ver zal Rivka gaan om het verleden van haarzelf, haar vader en haar verloren familie te herstellen?

Details Rivka – Femmetje De Wind

Titel: Rivka
Auteur: Femmetje De Wind
Uitgeverij: Xander Uitgevers
ISBN: 9789401603133
MirandaLeest zegt: Prachtige familiegeschiedenis.

Ook benieuwd naar deze roman? Het boek bestel je eenvoudig via onderstaande links op Bol.com.

Een reactie

Geef een antwoord

Required fields are marked *.


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.