| |

Recensie: Het Rosie effect – Greame Simsion

The Rosie Project, The Rosie Effect - Graeme Simsion
A whole lotta Rosie! Ik las The Rosie Project in het Engels en schafte daarna The Rosie Effect ook in het Engels aan. Vervolgens zat Het Rosie Project (NL) bij de selectie van Elly’s Choice en ontving ik een recensie-exemplaar van Het Rosie effect van uitgeverij Luitingh-Sijthoff. Een hele verzameling dus.

Het Rosie Project van Graeme Simsion was vorig jaar enorm populair bij bloggers en lezers. Er werd dan ook met smart uitgekeken naar het vervolg, Het Rosie Effect. De Nederlandse vertaling verscheen vorige week. En hoewel ik Het Rosie Project (in september pas) in het Engels las (en ook de Engelse versie van Het Rosie effect al had liggen) besloot ik toch voor de Nederlandse versie te gaan. Eens kijken of Don in het Nederlands ook zo loveable is (om maar een goed Nederlands woord te gebruiken).

Wat de uitgever zegt
Het Rosie Effect - Graeme SimsionDon Tillman en Rosie Jarman zijn getrouwd en wonen in New York. Juist als Don wil vertellen dat Gene komt, zijn schuinsmarcherende beste vriend uit Australië, heeft Rosie nieuws: ze is zwanger.
Op zijn geheel eigen wijze verwerkt de autistische Don in no time alle kennis om vader te worden. Maar zijn oude zwakheden komen weer boven en brengen hem in de problemen. Terwijl hij opgaat in het perfectioneren van alle praktische details, verliest hij zijn emoties totaal uit het oog. Hij dreigt Rosie kwijt te raken op het moment dat ze hem het hardste nodig heeft.

Wat MirandaLeest zegt
Rosie en Don zijn inmiddels neergestreken in New York. En al snel wordt duidelijk dat er nogal wat gaat veranderen. Want Rosie is zwanger. En als je Het Rosie Project hebt gelezen dan weet je dat verandering niet Don’s sterkste punt is. Don probeert hier op zijn eigen wijze mee om te gaan. En dat gaat natuurlijk niet zomaar.

Maar net als in het eerste boek doet Don echt zijn best en je kunt niet anders dan met hem meeleven in zijn pogingen om zich voor te bereiden op het vaderschap. Ook in het Nederlands komt de humor, die ik zo waardeerde in het eerste boek (dat ik dus in het Engels las) goed uit de verf. Ik zat tijdens het lezen dan ook regelmatig te gniffelen, zoals bij onderstaand fragment.

De uitdrukking op het gezicht van de decaan was moeilijk te interpreteren, maar ‘enthousiast’ was niet een van de opties.

Wel zakt het verhaal wat mij betreft in het midden een beetje in. Don maakt er zo’n puinhoop van en dat drijft een wig tussen hem en Rosie. Maar zijn vrienden helpen hem lange tijd van de regen in de drup. Net op het moment dat het verhaal wat mij betreft wat uit de rails dreigt te vliegen (het wordt allemaal wel erg ongeloofwaardig) keert Simsion het tij en komt de innemende Don weer tevoorschijn.

Is Het Rosie effect net zo goed als voorganger Het Rosie project? Wat mij betreft komt het aardig in de buurt. Door zijn gedrag komt Don ook in dit deel weer in allerlei aparte situaties terecht. Je zou daarom Het Rosie effect als een herhalingsoefening kunnen zien. Maar is dat erg? Zeker niet, want als je zoals Graeme Simsion weer met zo’n origineel, grappig en goed uitgewerkt verhaal komt, dan kunnen er wat mij betreft niet genoeg herhalingen volgen. Op naar a whole lotta Rosie!

Met dank aan uitgeverij Luitingh Sijthoff voor het recensie-exemplaar.

Titel: Het Rosie Effect
Oorspronkelijke titel: The Rosie Effect
Auteur: Graeme Simsion
Vertaald door: Linda Broeder
Uitgeverij: Luitingh Sijthoff
ISBN: 9789024565719
MirandaLeest zegt: In het echt zou ik waarschijnlijk stapelgek worden van Don, maar tijdens het lezen werd ik stapelgek op Don.

[bol_product_links block_id=”bol_5450fa06c2a19_selected-products” products=”9200000027267761,9200000024910162,9200000030255243,9200000016123356″ name=”blog” sub_id=”rosie” link_color=”F3A703″ subtitle_color=”333333″ pricetype_color=”333333″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”05BFB0″ background_color=”FFFFFF” border_color=”AAAAAA” width=”640″ cols=”2″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”0″ admin_preview=”1″]

Vergelijkbare berichten

5 reacties

  1. Wat een heerlijke recensie Miranda! Ik heb Het Rosie effect ook van LS ontvangen en ga het volgende maand lezen en schrijf een recensie op Hebban en Goodreads 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.