|

Recensie: Gerard Heineken – Annejet van der Zijl

Ik lees graag biografieën. Vaak van mensen die ik bewonder of die iets hebben gedaan waardoor ik geïnteresseerd ben geraakt. Maar soms ook gewoon omdat iemand een interessant leven heeft gehad of omdat ik veel positieve recensies lees over een bepaalde biografie. In het geval van de biografie over Gerard Heineken gaf vooral de schrijfster de doorslag. Ik drink tenslotte geen bier en van Gerard Heineken had ik in alle eerlijkheid nog nooit gehoord. Maar van Annejet van der Zijl las ik al eerder met veel plezier Anna, de biografie over Annie M.G. Schmidt en Bernhard, over prins Bernhard. Dus zonder twijfel schafte ik Gerard Heineken, De man, de stad en het bier aan tijdens de Boekenweek.

Gerard Heineken - Annejet van der Zijl

Gerard Heineken was de oprichter van de bierbrouwerij Heineken. En ook een van de drijvende krachten achter de economische en culturele bloeiperiode van Amsterdam in de negentiende eeuw. Maar gek genoeg lijkt alles wat aan hem herinnert spoorloos verdwenen. Er is nog maar een enkele foto, maar verder correspondentie of persoonlijke bezittingen zijn nergens te bekennen.

Net als de voorgaande boeken van Van der Zijl was dit ook weer een zeer vlot geschreven boek. Ik had het binnen een mum van tijd uit. Jammer, want het was een zeer fascinerend verhaal. Niet alleen het verhaal over Gerard Heineken en zijn familiegeschiedenis (en zeker ook zijn schoonfamilie) en het ontstaan van het wereldberoemde biermerk, maar het boek geeft ook een mooi kijkje in een ontzettend belangrijke bloeiperiode van Amsterdam. Daarom is het boek ook zeker de moeite waard voor mensen die geïnteresseerd zijn in de geschiedenis van Amsterdam.

Maar bovenal is het een mooi eerbetoon aan een man die een beetje in de vergetelheid is geraakt. Iemand die aan de wieg heeft gestaan van een van Nederlands meest bekende merken had best wel wat meer eer verdiend. En dat is met deze biografie een beetje rechtgezet.

In het voorwoord geeft de auteur ook nog aan dat zij een aantal jaar terug ook gevraagd is om een biografie over Freddy Heineken te schrijven (door de man zelf). Maar helaas, zij mocht daarbij niet onafhankelijk werken, dus dit ging niet door. Eeuwig zonde, want die biografie zou ik ook graag lezen. Maar voorlopig zullen we het moeten doen met deze boeiende biografie over Freddy’s grootvader, Gerard Heineken.

Titel: Gerard Heineken. De man, de stad en het bier
Auteur: Annejet van der Zijl
Uitgeverij: Querido | Bas Lubberhuizen
ISBN: 9789021455440
MirandaLeest zegt: Niet alleen voor bierdrinkers, ook voor liefhebbers van Amsterdam zeer interessant

Bestel boeken van Annejet van der Zijl

Via bovenstaande links kun je de genoemde boeken/artikelen direct bestellen bij Bol.com. MirandaLeest ontvangt dan een kleine commissie. Dus heel erg bedankt als je via deze link bestelt. Maar uiteraard vind je de genoemde boeken/artikelen ook bij je lokale boekhandel/winkel.

Vergelijkbare berichten

2 reacties

  1. Ik hoorde de schrijfster spreken over dit boek tijdens het Feest der Letteren en ik was meteen enthousiast! Het lijkt me heerlijk om als schrijver te speuren in een archief en reaearch te doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.