|

Recensie: Exit – Michiel Stroink

Ineens vliegen de recensie-boeken me weer om de oren. Heerlijk hoor. Zo ontving ik van Uitgeverij Meulenhoff een vooruitexemplaar van Exit van Michiel Stroink. Het boek verschijnt vandaag.

Over het boek
Recensie Exit - Michiel StroinkVoor mislukt schrijver Abel Schreuder is er maar één manier om aan zijn ambitieloze leven te ontsnappen en dat is: verdwalen. Na een bezoekje aan zijn demente oma in het bejaardenhuis laat hij het lot beslissen en reist via Hannover naar de schimmige ruïnefeesten van Berlijn. In dit zelfgeschapen doolhof ontmoet hij de femme fatale Eva, de backpackprofessional Jerry en vele andere verlorenen die hem helpen de weg kwijt te raken.

Ondertussen zoekt hij naar een verklaring voor zijn verdwaalzucht en begint hij te schrijven over zijn vader en zijn opa. Drie generaties mannen die ogenschijnlijk in vrijwel niks op elkaar lijken, maar onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Zijn reis wordt langzaam logischer, maar hoe kan het dan dat elke stap in de verte hem steeds dichter bij huis lijkt te brengen?

Mijn mening over het boek
Exit is vlot geschreven en ik werd al snel meegesleept in het verhaal van hoofdpersoon Abel. Hij besluit in een impuls om zich voor te doen als iemand anders, alles en iedereen in Nederland achter te laten en gaat verdwalen. Hij ziet wel waar het schip strandt. Natuurlijk komt hij al snel in allerlei rare situaties terecht.

Deze situaties worden met de nodige humor beschreven. Ik vond deze spitsvondigheden vaak erg geestig, maar ze hadden wat bij betreft wat beter gedoseerd kunnen worden. Vooral de eerste helft van het boek staat er vol mee, zo vol dat ik het op een gegeven moment een beetje vermoeiend begon te vinden. Hoe leuk gevonden ook vaak, als je het zo vaak doet (meerdere keren op een pagina) gaat het effect een beetje verloren en leidt het alleen maar af van het echte verhaal.

De tweede helft van het verhaal is gelukkig wat beter gedoseerd. Dat komt misschien ook omdat het verhaal van Abel daar wordt afgewisseld met de verhalen van diens vader en grootvader. Daardoor wordt er even wat vaart geminderd en dat doet het verhaal goed. Toch miste ik uiteindelijk iets te veel de samenhang tussen de drie verhalen en bleef, wat mij betreft, hoofdpersoon Abel aan het eind van het boek nog net zo verward achter als in het begin van het boek.

Complimenten trouwens voor de muziek die zo nu en dan genoemd wordt, als je een hoofdpersoon naar Ben Folds Five laat luisteren dan heb je bij mij al weer een bonuspuntje verdiend.

Al met al weet ik eigenlijk nog niet precies wat ik nou van Exit vind. Het boek las lekker vlot weg en de humor (hoewel soms iets te veel van het goede) kon ik zeker waarderen. Toch vloog het verhaal me soms net iets te veel uit de bocht en vond ik het geheel te onsamenhangend om er echt van onder de indruk te zijn.

Titel: Exit
Auteur: Michiel Stroink
Uitgeverij: Meulenhoff
ISBN: 9789029089425
MirandaLeest zegt: Vlotte roman met de nodige humor, maar vliegt af en toe iets te veel uit de bocht om echt indruk te maken.

De boeken van Michiel Stroink zijn via onderstaande links direct te bestellen bij Bol.com.

Vergelijkbare berichten

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.