| |

Recensie: Before They Pass Away – de verhalen achter de foto’s – Hannelore Vandenbussche

Het zal ergens in 2014 geweest zijn dat ik de fototentoonstelling Leve de mens! bezocht in Museum Volkenkunde in Leiden. Daar waren de foto’s van Jimmy Nelson te zien, hij heeft met zijn project Before They Pass Away bijzondere stammen van over de hele wereld vastgelegd in hun natuurlijke omgeving. Adembenemend mooie foto’s. De Vlaamse fotograaf Hannelore Vandenbussche reisde samen met cameraman Bram Vis met Nelson mee in het kader van dit bijzondere project. In Before They Pass Away – de verhalen achter de foto’s vertelt ze haar persoonlijke verhaal. Met dank aan Not Just Any Book mocht ik dit boek recenseren.

Mijn mening over het boek
Recensie Before They Pass Away - Hannelore VandenbusscheWat een fijn boek zeg! Om te beginnen ziet het boek er al heel verzorgd uit. Het heeft een licht linnen omslag en dat sluit mooi aan bij het binnenwerk, dat ook heel fris en modern oogt. Het boek is onderverdeeld in hoofdstukken, per hoofdstuk komt één locatie aan de orde. Ieder hoofdstuk wordt ingeleid door een pagina met details (zoals vliegtijd, temperatuur, transportmiddelen etc) over de locatie, voorzien van een getekend kaartje, wat foto’s en mooie zwart-wittekeningen.

Wat ik zelf heel fijn vindt is dat er gekozen is voor mat papier. Hoewel de foto’s zeker ook mooi zouden zijn uitgekomen op glanzend papier, is het veel fijner lezen van dit papier. Dat is wel zo prettig, want het boek bevat veel tekst. Helemaal niet erg, want door de bevlogenheid en het enthousiasme van Hannelore Vandenbussche leest het als een trein. Haar schrijfstijl is bovendien heel vlot en informeel, waardoor je het gevoel hebt dat ze naast je op de bank zit te vertellen over haar avonturen. Hannelore is trouwens Vlaamse, dus in de tekst komen regelmatig Vlaamse uitdrukkingen voorbij, zeer plezant. Natuurlijk staat er ook volop foto’s in het boek. Alleen vanwege de foto’s is het boek al de moeite waard, ze geven, ook zonder de tekst, al een heel goed beeld van de totstandkoming van het Before They Pass Away-project.

Recensie Before They Pass Away - Hannelore Vandenbussche

In Museum Volkenkunde waren destijds al wat behind-the-scenes filmpjes te zien, maar dit boek geeft nog een veel uitgebreider kijkje achter de schermen. Als je de foto’s van Jimmy Nelson kent, weet je dat ze enorm veel kracht uitstralen en ze bovendien weinig afleiding bevatten. Het gaat echt om de mensen en hun omgeving, de foto’s zijn ontdaan van alle overbodige zaken. Als je leest hoe sommige foto’s tot stand zijn gekomen is dat bijna een wonder te noemen. Want door erbarmelijke weersomstandigheden, zoekgeraakte bagage en lichamelijke ongemakken was het soms een hele tour om de foto’s te maken. Dat is dus een groot bewijs van de professionaliteit van dit team.

Liefde en respect
Maar naast professionaliteit wordt uit Before They Pass Away, de verhalen achter de foto’s vooral duidelijk met hoeveel respect en liefde dit project ten uitvoer is gebracht. Alles staat in het teken van de volkeren die gefotografeerd zijn. Vooral het hoofdstuk over Mongolië vond ik schitterend, het is duidelijk dat Vandenbussche echt haar hart verpand heeft aan de Mongolen. Ik zou er bijna van willen afreizen naar Mongolië (maar niet echt, want ben lang niet zo avontuurlijk als Hannelore).

Het boek wordt uitgegeven door Keff & Dessing Publishing (in samenwerking met Uitgeverij Brandt), de Dessing in Keff & Dessing is Floortje Dessing. En dat is eigenlijk helemaal niet gek, want dit boek zou je een beetje kunnen beschouwen als Hannelore naar het einde van de wereld. Maar waar Floortje Dessing zich meestal richt op westerlingen die zich vestigen op onmogelijke plaatsen, gaat Hannelore (samen met Jimmy en Bram) juist op zoek naar de oorspronkelijke bewoners van die verre oorden. En dat is minstens net zo interessant.

Eindoordeel
Wat een schitterend boek. Het enthousiasme van Hannelore Vandenbussche spat van de pagina’s af en je kunt dan ook niet anders dan meegesleept worden in dit bijzondere avontuur. Echt een mooie aanvulling voor iedereen die de foto’s van Jimmy Nelson al heeft gezien, of juist een fijne introductie tot het project.

Over het boek
Before they pass away - hannelore vandenbussche recensieHet is een van de meest tot de verbeelding sprekende boeken van het afgelopen decennium en een wereldwijde bestseller: Jimmy Nelsons fotoproject Before They Pass Away. Een boek dat de laatste inheemse stammen heeft vastgelegd in hun natuurlijke omgeving. Stammen die tradities in ere houden, maar die tegelijkertijd langzaam worden ingehaald door de moderne tijd.
De foto’s vertellen een prachtig verhaal, maar hoe was het om deze foto’s te maken? Hoe kon de fotograaf deze stammen vinden en wat moest de crew doorstaan om deze prachtige beelden te kunnen schieten?
Fotograaf Hannelore VandenBussche vergezelde Nelson drie jaar lang als zijn assistent naar alle uithoeken van de wereld. Nu vertelt ze haar persoonlijke verhaal.

Ondanks extreme temperaturen, fysieke ontberingen en onvoorstelbare reis-en levensomstandigheden, lukte het de crew in contact te komen met onbekende culturen. De ontdekkingsreis had niet alleen impact op de in beeld gebrachte stamleden, maar zou ook Vandenbussche en haar reisgenoten voorgoed veranderen.

Details van Before They Pass Away, de verhalen achter de foto’s
Titel: Before They Pass Away, de verhalen achter de foto’s
Auteur: Hannelore Vandenbussche
Uitgeverij: Keff & Dessing ism Uitgeverij Brandt
ISBN: 9789492037183
MirandaLeest zegt: Het enthousiasme en de trots spatten van de pagina’s af. Musthave voor avonturiers en fotografieliefhebbers en voor iedereen die heeft genoten van de foto’s van Jimmy Nelson.

Dit boek is een prachtig cadeau (voor een ander of gewoon voor jezelf). En mocht je een iets ruimer budget hebben, dan moet je ook zeker het boek met foto’s van Jimmy Nelson aanschaffen. 

Via bovenstaande links kun je de genoemde boeken/artikelen direct bestellen bij Bol.com. MirandaLeest ontvangt dan een kleine commissie. Dus heel erg bedankt als je via deze link bestelt. Maar uiteraard vind je de genoemde boeken/artikelen ook bij je lokale boekhandel/winkel.

Vergelijkbare berichten

4 reacties

  1. Hoi Miranda, een mooie recensie van dit boek. Het boek van Jimmy Nelson “Before they pass away” vind ik adembenemend mooi en is een van de pronkstukken van mijn fotoboekenverzameling. Het boek van Hannelore Vandenbussche is leuk als aanvulling, maar toch duidelijk van een ander niveau. Groetjes, Erik

    1. Hoi Erik,
      Bedankt voor je reactie. Kan me voorstellen dat het fotoboek een waar pronkstuk is. Het staat zeker op mijn verlanglijstje. Dit is een leuk kijkje achter de schermen, en ik werd er weer opnieuw enthousiast over het project door in elk geval.

  2. Hallo Miranda, ik heb dit boek van de bibliotheek geleend, nadat op de site van “moors magazine” een tamelijk vernietigende recensie had gelezen. En dus nieuwsgierig was geworden naar het boek van Hannelore (het project van Jimmy Nelson kende ik natuurlijk al). Ik denk dat de waarheid ergens in het midden ligt; als je oppervlakkig kijkt, dan is jouw recensie waar: ontberingen, verhalen, boeiende trips naar verre oord. Maar er is een diepere laag, van geprotretteerden die na de sessie hun gewone westerse kleding weer aantrekken… Minder positief… Tja, misschien dat ook aanstippen is gezond!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.