Recensie: My Most Wanted Life – Ray Cokes

Wie van mijn generatie is (1977) kan zich waarschijnlijk nog de tijd herinneren dat MTV daadwerkelijk muziek uitzond. Het waren de jaren dat er nog één MTV voor heel Europa was (MTV Europe) en ze VJ’s hadden die de plaatjes aankondigden. Ray Cokes was misschien wel de populairste van het stel. Zijn programma MTV’s Most Wanted was een aaneenschakeling van chaos, muziek en flauwe humor. Ideaal dus voor de puber die ik toen was.

Voor mij blijft Cokes ook onlosmakelijk verbonden met de dood van Kurt Cobain. Want in de categorie “Waar was jij toen je het hoorde van…”, keek ik net naar MTV toen Ray Cokes aankondigde dat er een dode man was gevonden in het huis van Kurt Cobain. Eerst dacht ik nog dat het gewoon de gebruikelijke gekkigheid van het programma was, maar later bleek natuurlijk de trieste waarheid, Cobain had zelf een eind aan zijn leven gemaakt. Nog altijd als ik iets hoor of lees over de dood van de frontman van Nirvana (vandaag is het x jaar geleden, etc), moet ik even aan Ray Cokes denken.

Op een gegeven moment was Ray Cokes echter ineens van de buis verdwenen. Er staat mij nog wel iets bij van een relletje, maar verdere details kon ik me niet meer herinneren. Dus dat maakte me extra nieuwsgierig naar de memoires van Ray Cokes, die onlangs verschenen. Niet alleen om er nu eens achter te komen wat er met hem gebeurd is en wat hij na MTV heeft gedaan, maar ook zeker omdat de beginjaren van MTV vast wat fijne verhalen opleveren.

Over het boek
Ray Cokes - My Most Wanted LifeNa een paar hoofdstukken over zijn jeugd, zijn punkjaren en jaren in de horeca (in België) wordt het pas echt interessant op het moment dat Ray bij MTV aan de slag gaat. Die eerste jaren van MTV zijn namelijk fascinerend. Een heel nieuw fenomeen in Europa in die tijd en voor de meeste VJ’s ook een ware ontdekkingstocht. Er was de nodige concurrentie onderling en ook met de bazen van MTV Europe en het Amerikaanse moederbedrijf wilde het regelmatig rommelen. En hoe gesmeerd alles op tv ook altijd leek te gaan, zo chaotisch ging het er soms achter de schermen aan toe.

Waar ik eigenlijk een beetje op zat te wachten waren de wilde verhalen over de artiesten die bij MTV langskwamen. Maar, helaas, behalve wat bekende gevallen en een paar anekdotes over de artiesten die echt enorme eikels waren blijven die verhalen achterwege. Dat siert Ray natuurlijk, want zoals hij zegt, die verhalen zijn voor de biografieën van die betreffende artiesten, maar daardoor blijft het toch wel een beetje een braaf. Want tussen de regels door wordt duidelijk dat er genoeg gebeurde wat wij op tv niet zagen.

Ray is gelukkig niet de beroerdste en vertelt in My Most Wanted Life wel uitvoerig over zijn eigen leven, en alle bijbehorende ups en downs. De succesperiode bij MTV (met zijn eigen verhalen over drugs, wilde personeelsfeestjes bij MTV en ruzies achter de schermen), maar ook de keerzijde. Vooral de jaren na het MTV-succes vielen niet mee.

Al met al een vermakelijke biografie voor wie heel wat uurtjes heeft doorgebracht met het kijken naar MTV Europe en Ray Cokes.

Ray Cokes - My Most Wanted Life

Speciale handgesigneerde en genummerde editie van de biografie van Ray Cokes.

Titel: My Most Wanted Life
Auteur: Ray Cokes
Uitgeverij: Schwarzkopf & Schwarzkopf
ISBN: 9783862653331
MirandaLeest zegt: Vroeger dagelijks uren naar MTV Europe gekeken? Dan wordt je blij van dit boek, leuk kijkje achter de schermen door de ogen van een van populairste VJ’s uit die tijd.

Wil je de biografie van Ray Cokes ook lezen? Bij Bol.com kun je een (met de hand gesigneerd!) exemplaar bestellen via onderstaande link.

Een reactie

  1. Pingback: Gelezen in februari | MirandaLeest

Geef een antwoord

Required fields are marked *.


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.