Recensie: Man on the run – Tom Doyle

24 maart 2012, een dag die ik nooit meer zal vergeten (al moest ik, eerlijk is eerlijk, de precieze datum even opzoeken). Toen bevond ik* me namelijk in één ruimte met de legendarische Paul McCartney, in Ahoy in Rotterdam. Hoewel hij niet het hele concert even goed bij stem was vond ik het toch een bijna magische ervaring. Hoe vaak krijg je nou de kans om een echte Beatle live te zien?

Man on the Run. Paul McCartney in de seventies. - Tom DoyleToen ik Man on the Run. Paul McCartney in de seventies van Tom Doyle in de bibliotheek zag liggen moest ik deze dan ook wel meenemen. Het boek richt zich op een turbulente tijd in het leven van McCartney en beslaat de periode van zijn vertrek bij The Beatles tot de dood van John Lennon, met daarin de periode dat McCartney met zijn band Wings verschillende samenstellingen doormaakte. Een zeer fascinerende periode waar ik eigenlijk weinig van wist. McCartney is voor mij toch vooral van The Beatles en zijn solowerk ken ik minder goed (hoewel Maybe I’m Amazed een van de allermooiste nummers ooit is). In mijn hoofd zijn McCartney en John Lennon altijd beste vrienden en is McCartney dan de wat bravere van de twee. Nou, dat blijkt allemaal dus nog best wel mee (of tegen) te vallen.

In Man on the Run reconstrueert Tom Doyle de jaren zeventig van Paul McCartney aan de hand van gesprekken met de hoofdpersoon zelf (waarbij vooral het gevoel voor humor van McCartney opvalt) en vele anderen. Het begint met het eind van The Beatles. Een periode waarbij ik altijd moet denken aan een uitspraak van een andere muzikale held van mij, Thomas Acda, die in een van zijn theaterprogramma’s met Paul de Munnik zoiets zei als

En je weet, als je naar The Beatles kijkt bij dat optreden op het dak van het Apple gebouw, dat dat hun laatste optreden zou zijn. Maar je weet ook dat zij dat op dat moment zelf nog niet weten.

Maar echt verrassend zal het toch niet geweest zijn, want er waren al flink wat ergernissen voordat de boel echt definitief klapte. Vooral met John Lennon blijft de relatie nog jaren erg fragiel. Hoewel ze wel weer nader tot elkaar komen. Maar samen opnemen doen ze helaas niet meer, al komt het er wel bijna van wanneer Paul John in januari 1975 uitnodigt om mee te werken aan het volgende Wings album. John denkt er serieus over na.

Hij vroeg aan Art Garfunkel, die het onlangs met Paul Simon had bijgelegd, wat hij aan moest met de toenaderingspogingen van ‘míjn Paul.’ Garfunkel zei tegen hem dat hij vond dat Lennon en McCartney zouden moeten proberen hun verschillen in persoonlijkheid te vergeten en gewoon samen muziek te maken.

Vooral dat “míjn Paul” vond ik zo mooi, natuurlijk in dit geval om aan te geven dat het niet om Paul Simon ging, maar ook vooral omdat het de bijzondere band tussen Lennon en McCartney omschrijft. En dan is het helemaal ontzettend jammer dat het muzikaal nooit meer echt goed kwam tussen Paul en John.

Toch ligt de focus van het boek vooral bij Paul’s pogingen om zijn nieuwe groep, Wings, van de grond te krijgen en zich los te maken van het Beatle zijn. Dat alles wordt op een prettig leesbare manier verteld. Ik kan alleen maar hopen dat er nog eens een complete biografie van Paul McCartney verschijnt van de hand van Tom Doyle.

Voor muziekliefhebbers is dit boek absoluut een aanrader.

Tot slot nog, omdat het zo’n mooi nummer is, Maybe I’m Amazed van Paul McCartney en Wings.

Titel: Man on the Run. Paul McCartney in de seventies
Oorspronkelijke titel: Man on the Run. Paul McCartney in the 1970s
Auteur: Tom Doyle
Uitgeverij: Kosmos Uitgevers
ISBN: 9789021556109
MirandaLeest zegt: Zeker geen complete biografie. Maar een mooi beeld van een zeer turbulente periode in het leven van Paul McCartney.

Nieuwsgierig geworden? Via ISSUU kun je vast een aantal pagina’s lezen van Man on the Run. Of je kunt het boek direct bestellen bij Bol.com via onderstaande links (links is de Nederlandse versie, rechts de Engelstalige).
[bol_product_links block_id=”bol_5416a5038c387_selected-products” products=”9200000021947427,9200000027332223,9200000012127148″ name=”blog” sub_id=”macca” link_color=”F3A703″ subtitle_color=”333333″ pricetype_color=”333333″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”05BFB0″ background_color=”FFFFFF” border_color=”AAAAAA” width=”640″ cols=”3″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”0″ admin_preview=”1″]

* en nog 14.999 mensen 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.