| |

Recensie: Lekker Nederlands – Colleen Geske

Lekker Nederlands - Colleen Geske

Short note for those visitors who don’t speak or read Dutch:
Welcome! My blog is in Dutch, as is this review of the very funny book Lekker Nederlands (also in Dutch!). I can however highly recommend the English version of the book as well. If you are familiar with Bol.com you can order via the link you’ll find at the bottom of this post. Or simply go to stuffdutchpeoplelikebook.com for the English version of the book or lekkernederlandsboek.nl for the Dutch version.

Nederlanders zijn eigenlijk een raar volkje, althans, voor buitenlanders. We eten met veel smaak rauwe haring, drop en patat met mayonaise. Zodra er iets gevierd moet worden (Koningsdag, WK voetbal) dossen we ons uit in de meest hysterische oranje outfits die we kunnen vinden en als er iemand jarig is geven we hem of haar drie zoenen en feliciteren we het hele gezelschap, terwijl er toch maar een jarige is. Deze en nog veel meer eigenaardigheden verzamelt Colleen Geske al een paar jaar op haar supergeestige blog Stuff Dutch People Like. Geske, zelf Canadese, woont al een aantal jaar in Nederland en kijkt als een ware antropologe naar de Nederlanders.

Na het succes van het blog kon een boek natuurlijk niet uitblijven. Nu is er ook een Nederlandse vertaling. Lekker Nederlands is een lofzang op de lage landen, vol grappige feitjes, persoonlijke anekdotes en hilarisch commentaar van Nederlanders én buitenlanders, waardoor je vervuld raakt met vaderlandse trots – en een klein beetje zelfspot.

Wat vond ik van het boek
Een ontzettend leuk portret van Nederland en Nederlandse gewoontes. Niet alleen voor buitenlanders, maar juist ook voor Nederlanders. Van sommige gewoontes wist ik echt niet dat die zo typisch Nederlands waren. En ik leerde nog wat, want van een Dutch oven had ik nog nooit gehoord. En nee, daar bak je geen broodjes of andere lekkernijen in 😉

De stukjes over die rare Nederlandse gewoontes worden afgewisseld met reacties van lezers van het blog Stuff Dutch People Like en daardoor krijg je een nog beter beeld van hoe er tegen onze gekke tradities wordt aangekeken door buitenlanders en door Nederlanders zelf. Ben je al bekend met het blog? Dan komen de meeste stukjes je wel bekend voor, maar dat maakt eigenlijk niet uit, want ik moet toch iedere keer weer lachen als ik het lees.

Lees je makkelijk Engels? Dan zou ik de Engelse versie van het boek (Stuff Dutch People Like) lezen, wat mij betreft komt de humor in de Engelse teksten iets beter uit de verf dan in de Nederlandse vertaling. Maar wellicht is dat ook persoonlijke voorkeur.

Wat je ook doet, neem sowieso even een kijkje op de blog van Stuff Dutch People Like. Daar krijg je geen spijt van.

Met dank aan uitgeverij Prometheus – Bert Bakker voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

Titel: Lekker Nederlands
Auteur: Colleen Geske
Uitgeverij: Prometheus – Bert Bakker
ISBN: 9789035142046
MirandaLeest zegt: Leuk cadeautje voor buitenlandse familie of vrienden. Maar ook erg leuk voor Nederlanders die om zichzelf kunnen lachen.

Vergelijkbare berichten

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.