Recensie: Flessenpost – Pia de Jong

Flessenpost - Pia de JongPia de Jong vertrekt in 2012 met haar man (Robbert Dijkgraaf) en drie kinderen naar Princeton in de Verenigde Staten. In dit boek wisselt De Jong haar observaties van Nederland af met haar Amerikaanse ervaringen. Flessenpost is een boek over vergeten en herinneren, pech en geluk, achterlaten en ontmoeten. De columns verschenen al eerder in NRC Handelsblad.

Mijn mening over het boek
Ging mijn vorige recensie nog over een buitenlandse die de Nederlanders probeerde te doorgronden (Lekker Nederlands), in Flessenpost doet Pia de Jong precies het omgekeerde. Zij vertrekt met haar gezin naar de Verenigde Staten en kijkt als nuchtere Nederlandse naar de Amerikaanse samenleving.  

Pia de Jong heeft een hele fijne schrijfstijl. Korte zinnen, geen woord te veel. Ze legt niet te veel uit, probeert niet overal verklaringen voor te vinden, maar observeert wat er om haar heen gebeurt. En doet dat heel aangenaam. De onderwerpen van de columns lopen uiteen, maar zijn over het algemeen redelijk serieus van aard en gaan over het gevaar van orkanen, armoede, vuurwapens en gezondheidszorg, maar worden afgewisseld met wat luchtigere onderwerpen zoals extreme couponing.

Hoewel de Jong hier en daar over haar persoonlijke leven schrijft, haar gezin en haar herinneringen aan Amsterdam, blijft de toon een beetje afstandelijk. Dat is aan de ene kant jammer, want hierdoor komen de, verder interessante, verhalen toch iets minder binnen. Maar aan de andere kant past het ook juist weer goed bij de stijl van schrijven, die vooral beschouwend is. Het is daarom geen jubelboek over hoe fantastisch alles is in de Verenigde Staten, en zeker ook geen boek dat alleen maar alle gekke Amerikaanse gewoontes belachelijk maakt. Het is een nuchtere kijk op het dagelijks leven in de Verenigde Staten (al speelt dat dagelijks leven zich natuurlijk in dit geval wel af in het toch best vooraanstaande Princeton, dus niet persé het doorsnee Amerika).

Flessenpost is boeiende kost voor iedereen die geïnteresseerd is in de Verenigde Staten en wel eens heeft gefantaseerd over hoe het zou zijn om daar te wonen.

Met dank aan uitgeverij Prometheus voor het toesturen van een recensie-exemplaar.

Titel: Flessenpost
Auteur: Pia de Jong
Uitgeverij: Prometheus
ISBN: 9789044626834
MirandaLeest zegt: Interessante en nuchtere Nederlandse blik op de Amerikaanse samenleving.

Nieuwsgierig geworden? Het boek is via onderstaande link direct bij Bol.com te bestellen.

[bol_product_links block_id=”bol_53c2b66fbfbe3_selected-products” products=”9200000025959554″ name=”blog” sub_id=”flessenpost” link_color=”F3A703″ subtitle_color=”333333″ pricetype_color=”333333″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”05BFB0″ background_color=”FFFFFF” border_color=”AAAAAA” width=”640″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”0″ admin_preview=”1″]

Een gedachte over “Recensie: Flessenpost – Pia de Jong”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.