Recensie en winactie: UP – Myrthe van der Meer

Het thema van de boekenweek is waanzin: te gek voor woorden. Het ideale moment dus om een psychiatrische roman (zoals Van der Meer ze zelf noemt) te lezen. Van PAAZ van Myrthe Van der Meer was ik al danig onder de indruk (ik las het boek vorig jaar, maar het verscheen al in 2012), dus naar opvolger UP was ik ook erg nieuwsgierig. Gelukkig ontving ik van uitgeverij House of Books een recensie-exemplaar, nog enorm bedankt daarvoor.

Over het boek
Recensie Up van Myrthe Van der MeerEmma is jong, getalenteerd, bevlogen en ze heeft levenslang… de levenslange diagnose manisch depressief. Als Emma vol goede moed naar het laatste gesprek met haar psychiater gaat, gebeuren er een aantal dingen die ze niet helemaal had voorzien; haar psychiater is verdwenen, de vervanger weet niets van een eindgesprek en voor het einde van de dag is ze opgenomen op de paaz. Alweer.
Terwijl Emma op zoek gaat naar een verklaring, raakt ze langzaam maar zeker verstrikt in de wonderlijke wereld van pillen, psychiaters en patiënten. Hoeveel last mag je als psychiatrisch patiënt je omgeving bezorgen? Waar loopt de grens tussen problemen bespreken en anderen ermee chanteren?

Mijn mening over het boek
UP is net als voorganger PAAZ weer zo’n boek waar je na het lezen even van moet bijkomen. Want het is behoorlijk heftig. Juist omdat Myrthe Van der Meer op een zeer nuchtere en vaak ook grappige manier schrijft over zo’n beladen onderwerp komt het op momenten keihard binnen. Of, zoals Van der Meer zelf schrijft: “een depressie is niet alleen maar leuk”.

UP begint met een bezoek van hoofdpersoon Emma aan haar psychiater. Het gaat eigenlijk heel goed met haar. Uitermate goed. Beter dan ooit. Maar ze heeft wel pillen opgespaard en gaat die allemaal slikken om er een eind aan te maken. Logisch toch? Althans, voor Emma. Haar psychiater (een invaller, want haar eigen psychiater is er niet) denkt daar toch anders over en dus wordt Emma opnieuw opgenomen. En moet ze een nieuwe diagnose leren accepteren en een manier zoeken om deze te delen met haar naasten. Dat valt niet mee. Niet alleen vanwege de vooroordelen die anderen hebben over mensen met een psychiatrische aandoening, maar vooral ook vanwege de vraag in hoeverre je anderen mag belasten met jouw problemen.

Van der Meer laat met UP een duidelijk beeld zien van het reilen en zeilen op een psychiatrische afdeling van een ziekenhuis, de rol van het personeel, de verschillende types patiënten die er zitten en hun onderlinge verhoudingen. Maar vooral ook dat het stigma dat vaak nog gepaard gaat met een psychiatrische aandoening niet nodig zou moeten zijn, want het kan werkelijk iedereen overkomen. En wanneer iemand een arm breekt is het volstrekt normaal om het daar over te hebben, maar het bespreken van een psychiatrische aandoening is toch vaak nog taboe.

Al met al in ieder geval weer een zeer indrukwekkend boek dat door de heldere schrijfstijl en vaak ook zeer grappige beschrijvingen keihard aankomt.

Tip: Myrthe Van der Meer was een poosje terug bij Theo Maassen te gast in 24 uur met… Ook erg indrukwekkend. Je kunt de uitzending van 24 uur met… Myrthe Van der Meer terugkijken via uitzending gemist.

Winactie: Maak kans op een waanzinnige UP-goodiebag
Winactie UP-goodiebagOok zo benieuwd naar UP of de voorganger PAAZ? Dan heb je mazzel. Want ik mag van uitgeverij House of Books een waanzinnig leuke UP-goodiebag weggeven. Met daarin in een exemplaar van UP, een exemplaar van PAAZ, een UP-puzzel en een UP-ballon. Hoe doe je mee? Heel eenvoudig. Laat hieronder een reactie achter waarin je vertelt waarom je graag kans maakt op deze goodiebag. Vergeet niet je mailadres in te vullen (wordt niet getoond op de site) en wie weet ben jij wel de gelukkige winnaar. Meedoen kan t/m 18 maart 2015 en met een geldig postadres in Nederland.

Titel: UP
Auteur: Myrthe Van der Meer
Uitgeverij: House of Books
ISBN: 9789044347203
MirandaLeest zegt: Laat je niet op het verkeerde been zetten door de luchtige toon van het boek. De omschrijvingen van het leven op een psychiatrische afdeling komen keihard binnen.

Deze winactie is afgelopen, reageren is niet meer mogelijk.

Boeken van Myrthe van der Meer bestellen

Via bovenstaande links kun je de genoemde boeken/artikelen direct bestellen bij Bol.com. MirandaLeest ontvangt dan een kleine commissie. Dus heel erg bedankt als je via deze link bestelt. Maar uiteraard vind je de genoemde boeken/artikelen ook bij je lokale boekhandel/winkel.

Vergelijkbare berichten

30 reacties

 1. De blogbom rondom UP doet zijn werk erg goed. Ik ben onderhand zo nieuwsgierig geworden dat ik heel graag bij jou ook een kans waag. Ik las PAAZ in het jaar van uitkomst en weet nog goed dat ik onder de indruk was. En ik zou ze beiden graag toevoegen aan mijn eigen collectie daar ik PAAZ via de bieb heb gelezen.

 2. Zodat ik ze zaterdag op het Boekenbal voor Lezers kan laten signeren :3

 3. Ik heb nog geen van beide boeken gelezen, maar door alle recensies ben ik er wel heel nieuwsgierig naar geworden. Daarom doe ik graag mee aan deze winactie!

 4. Van alle kanten hoor en lees je enorm veel goede berichten over de boeken PAAZ en UP. Na het lezen van jouw recensie ben ik helemaal nieuwsgierig geworden en wil ik ze dolgraag lezen.

 5. Ik lees steeds meer recensies over dit boek en begin wel erg nieuwsgierig te worden. Had wel van de boeken gehoord (of in ieder geval gezien, ze hebben zo’n herkenbaar omslag), maar heb ze nog niet gelezen! Maak graag kans!

 6. ik doe graag mee! Op mijn opleiding (pedagogische wetenschappen) hebben we het nu over kinderen in de psychiatrie. De psychiatrie vind ik erg interessant en ben daarom erg benieuwd naar de boeken.

 7. Ik heb PAAZ net uit en was diep onder de indruk. Heerlijk, hoe moeilijke onderwerpen op zo’n luchtige manier beschreven worden dat het toch lekker leest. Maar je ondertussen wel aan het denken zet. Ik schrijf zelf ook graag en zie Myrthe vd Meer als een groot voorbeeld. Graag zou ik nu meteen verder lezen in haar vervolgboek UP.

 8. Hallo!
  De psychiatrie is iets wat mij al een tijdje interesseert. Ik heb deze boeken zelf nog niet gelezen maar wel heel veel recensies over gelezen en goede verhalen over gehoord! Zeker na de uitzending van 24 uur met.. ben ik nog nieuwsgieriger geworden naar deze boeken en zou ik ze graag willen winnen!
  Groetjes Anne

 9. Ik heb zo ontzettend veel respect voor Myrthe van der Meer, zo’n krachtige vrouw die alle psychiatrische taboes doorbreekt met haar prettige schrijfstijl!
  PAAZ las ik toen ik net zelf uit een herstelfase kwam. Ik heb ms en zat er gewoon even helemaal doorheen, de continue pijn en moeheid, het steeds maar inleveren van dingen die ik nog kon en waar ik nog van kon genieten, etc. Toen ik, weer flink aangesterkt, terug kwam, lag PAAZ net in de winkels en daar was ik benieuwd naar, gezien eigen ervaring en ook mijn interesse in de psychiatrie.
  Ik had niet in een psychiatrische instelling gezeten, meer een soort rustplek voor mensen met burn-outs zeg maar. Toch was er zoveel herkenning! En wat heb ik gelachen en gehuild bij die herkenning en haar verhalen, prachtig! Ik kan me niet voorstellen dat Up niet net zo mooi is, vast ook weer een boel herkenning maar ook veel wat ik nog niet weet, ik zou het boek echt heel graag willen winnen

 10. Oh en wat betreft het boek PAAZ in de goodie bag, die zou ik dan heel graag willen geven aan een van de vriendinnen die ik over heb gehouden aan die periode, lijkt me ook heerlijk om een van hen blij te maken :-).

 11. Wat een super leuke actie!

  Ik werk als vrijwilliger in de bibliotheek in het dorp en Paaz van Myrthe van der Meer komt erg vaak voorbij, zowel dat mensen het boek gereserveerd hebben of dat ze graag het boek willen aanvragen.

  Helaas heb ik zelf nog geen boek van Myrthe gelezen en zou graag kennis willen maken met haar schrijfstijl!

  Bedankt voor deze super leuke actie!

 12. Ik doe mee. 🙂 Ik heb al vaker interviews met de schrijfster gezien (onder andere bij 24 uur met inderdaad) en ben al zo lang benieuwd naar Paaz! Inmiddels zie ik overal recensies over haar nieuwe boek verschijnen en die klinken ook veelbelovend.

  (P.S. Misschien nog een tip voor anderen die interesse hebben in dit onderwerp: er is momenteel een programma op tv waarin Anita Witzier twee klinieken bezoekt en een tijdje meeloopt. Anita wordt opgenomen, heet het. Ik vind het in ieder geval interessant!)

 13. Zelf ben ik werkzaam op een crisisafdeling van een psychiatrisch ziekenhuis. Ik heb PAAZ gelezen en ben benieuwd naar UP. Het helpt mij om steeds verfrissend te blijven kijken naar de clienten/patienten op een afdeling. En de andere kant niet te vergeten.

 14. Ik zou dit pakket heel graag willen winnen omdat ik de ePub versie van PAAZ aan het lezen ben, en ik al 9 jaar in ongeveer dezelfde situatie zit als ‘Emma’ in het verhaal. Dit helpt mij heel erg door het proces heen omdat ik niet meer het gevoel heb dat ik gek ben en de enige ben.

 15. Ik wil die goodiebag omdat ik UP nog niet gelezen heb en ik vond PAAZ een geweldig boek. Als ik heb nu weer win zal ik hem cadeau geven aan een vriend of vriendin.

 16. Jouw blog heeft me nieuwsgierig gemaakt naar de boeken. Als boekliefhebber is het altijd leuk om weer kennis te maken met, voor mij, nieuwe auteurs en boeken.
  Uiteraard zal ik helemaal uitzinnig enthousiast zijn als ik voor de eerste keer in mijn leven iets win!

 17. Ik doe graag mee, ik heb beide boeken nog niet gelezen en ben inmiddels ontzettend nieuwsgierig door alles wat ik er over gehoord en gelezen heb.

 18. Ik wil dit boek enorm graag winnen omdat ik een rasechte boekenwurm ben en omdat ik een tante heb die zelf een psychiatrische aandoening heeft. Ook zij houdt veel van boeken lezen en herkent zichzelf in Emma. Ik bezoek mijn tante regelmatig.

 19. Ja, Myrthe maakte op mij veel indruk bij “24 uur met…”

  Wil graag haar boeken lezen. Sterkte aan ieder met ‘overleven’…

 20. Omdat ik erg enthousiast ben over PAAZ en KALF, maak ik graag een kansje op dit goodiepakket. Want PAAZ en KALF zijn heerlijke boeken om te lezen. Beide met zware onderwerpen die toch luchtig worden verteld en met humor die mij bevalt. Ik ben dan ook erg benieuwd naar UP en deze staat al sinds ik de aankondiging van het boek zag op mijn verlanglijstje.

 21. Mooie actie! Ik zou graag willen winnen om meer te leren over de situatie waar enkele van mijn vrienden helaas doorheen moeten.

 22. Ik zou het gewoon waanzinnig leuk vinden om te winnen.
  De laatste boeken van 3 van mijn favoriete schrijvers vielen heel erg tegen dus ben dringend op zoek naar werk van een nog niet door mij gelezen schrijver.
  En aangezien ik binnenkort zeeën van tijd over heb (dringend op zoek naar een nieuwe hobby), denk ik dat veel van die tijd opgevuld zal worden met lezen.

 23. Ik zou graag winnen omdat ik benieuwd ben naar deze boeken.
  Ik heb net zelf een jaar van psychische problemen achter de rug maar zonder opname, gelukkig. Ik ben benieuwd hoe zij het beschreven heeft, maar sta er ook huiverig tegenover want komt het niet te dichtbij.
  Vandaar dat ik ze nog niet gekocht heb, maar toch graag wil hebben:)

 24. Graag zou ik meer van Myrthe van der Meer willen lezen! Door KALF heb ik kennis gemaakt met haar schrijfstijl en ook het onderwerp van het boek (de boeken PAAZ en UP) spreeekt mij aan en daar zou ik graag meer over lezen.

Reacties zijn gesloten.