Recensie: Dwaallicht – Josha Zwaan

Dat Josha Zwaan kan schrijven heeft ze voor mij al bewezen met Parnassia en Zeevonk (mijn persoonlijke favoriet). Prachtige boeken vol ontroerende verhalen met een vleug melancholie. Ik genoot enorm van beide boeken. Haar nieuwste boek Dwaallicht gaat over het leven met een psychische stoornis. Met dank aan Sanne van uitgeverij Ambo Anthos voor het toesturen van een exemplaar.

Dwaallicht - Josha Zwaan recensieOver het boek
Marthes leven wordt beheerst door angsten en wanen. Haar man Barend kijkt machteloos toe en hun kinderen zorgen inmiddels meer voor hun moeder dan zij voor hen. Tijdens een vakantie escaleert de situatie en Barend vertrekt met de kinderen. Marthe belandt in een psychose en zwerft wekenlang door Amsterdam. Heel voorzichtig leert ze zichzelf te accepteren en een sprankje zelfvertrouwen groeit. Maar past zij nog in het leven van haar gezin?

Mijn mening over het boek
Josha Zwaan schetst met Dwaallicht een behoorlijk beklemmend beeld over het leven met een psychische stoornis. Niet alleen het leven van de persoon met de stoornis komt op zijn kop te staan, ook de omgeving krijgt veel voor de kiezen. Want probeer maar eens uit te leggen aan je geliefde, je kinderen, vrienden of familie wat je voelt, als je zelf moeite hebt om te accepteren dat er iets mis is. Dat valt niet mee.

En het kost Marthe, de hoofdpersoon uit Dwaallicht, dan ook een hele poos voor ze daar haar weg in heeft gevonden. Het merendeel van het verhaal gaat over de heftige gebeurtenissen die er voor nodig zijn voordat ze weer een manier vindt om volwaardig mee te draaien in het dagelijks leven.

Hoewel er af en toe ook lichtpunten zijn in haar bestaan, meestal in de vorm van kunst, muziek en literatuur, ligt de nadruk toch vooral op de strijd die Marthe voert met haar demonen. Nou zei Myrthe Van der Meer al dat een depressie niet alleen maar lachen is. En dat geldt natuurlijk net zo goed voor de psychische problemen waar Marthe mee worstelt in Dwaallicht, maar het boek stemde mij toch vooral somber.

Gelukkig is Zwaan’s schrijfstijl, die zowel sober is, alsook voorziet in mooie, poëtische zinnen, al genoeg reden om Dwaallicht de moeite van het lezen waard te maken.

Titel: Dwaallicht
Auteur: Josha Zwaan
Uitgeverij: Ambo Anthos
ISBN: 9789026330650
MirandaLeest zegt: Beklemmende roman over het leven met een psychische stoornis.

Meer lezen van Josha Zwaan? Via onderstaande links kun je Dwaallicht en haar eerdere boeken direct bij Bol.com bestellen (en ontvangt MirandaLeest een kleine commissie)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.