Recensie: Aan de Amsterdamse wallen – Paul Arnoldussen e.a.

Voor Bol.com mocht ik een tijdje terug het prachtige Aan de Amsterdamse Wallen van Paul Arnoldussen recenseren. De recensie is inmiddels verschenen op het blog van Bol.com en vandaag deel ik hem ook op MirandaLeest.

Mijn recensie van Aan de Amsterdamse Wallen

Recensie: Aan de Amsterdamse Wallen - Paul ArnoldussenHet fraai uitgevoerde Aan de Amsterdamse Wallen neemt ons mee naar de meest veelzijdige buurt van Amsterdam. En vertelt aan de hand van foto’s, persoonlijke verhalen en historisch onderzoek hoe dit oudste deel van Amsterdam kon uitgroeien tot de veelbesproken buurt die het nu is.

Aandacht voor de bekende kanten van de Wallen zijn er uiteraard. Want zelfs in de negentiende eeuw hadden de Wallen al te maken met comazuipers en ook prostitutie is niet iets van de laatste jaren. De auteurs schetsen een mooi beeld van alle ontwikkelingen die de buurt heeft meegemaakt en schuwen daarbij zeker de wat minder flatteuze kanten niet.

Minstens even boeiend zijn de minder voor de hand liggende verhalen. Want waarom vind je er zoveel kerken? En wist je dat Vincent Van Gogh nog les gegeven heeft op een van de zondagsscholen? En waarom zat het Nederlandse hoofdkwartier van het Leger des Heils jarenlang op de Wallen? Deze vragen, en nog veel meer, worden allemaal beantwoord.

En laten we vooral niet vergeten dat er gewoond werd op de Amsterdamse Wallen. Natuurlijk door alle bijzondere figuren, maar ook doodnormale gezinnen. Kinderen die er op uit werden gestuurd door prostituees om even een zak ‘snoep’ (in werkelijkheid condooms) te halen. Of een jonge buurtbewoner die een paar gulden in zijn hand gedrukt kreeg om te verzwijgen dat hij de moeder van een klasgenootje achter het raam had zien zitten.

Ieder hoofdstuk bespreekt een bepaald onderwerp dat kenmerkend is voor de Wallen. Natuurlijk aandacht voor de bekende seks, drugs en criminaliteit, maar ook religie, architectuur en het dagelijkse leven komen ruim aan bod. Bovendien worden de hoofdstukken afgewisseld met korte portretten van markante figuren uit het heden en verleden. Deze combinatie van achtergronden, geschiedenis en persoonlijke verhalen zorgen ervoor dat de buurt echt gaat leven.

Zelfs als je niet bijzonder veel hebt met de Wallen, of Amsterdam, is Aan de Amsterdamse Wallen echt de moeite waard door de mooie historische verhalen, boeiende portretten en fraaie afbeeldingen uit heden en verleden.

Bestel Aan de Amsterdamse Wallen direct online
Dit boek is een prachtig cadeau voor liefhebbers van Amsterdam. Je bestelt het boek via onderstaande link eenvoudig bij bol.com.

2 gedachten over “Recensie: Aan de Amsterdamse wallen – Paul Arnoldussen e.a.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.