Bekentenissen van een leessnob

Ik kom er maar eerlijk voor uit. Ik ben eigenlijk een beetje een leessnob. Niet wat betreft het soort boeken dat ik lees. Dat is namelijk echt niet perse de meest hoogstaande literatuur. Ik kijk niet neer op literaire thrillers of een fijne chicklit. Nee, ik ben vooral een snob als het gaat om de omgang met boeken.

Why yes, I do enjoy when you sit and talk to me

Wat mij betreft zijn er een aantal dingen die een echte boekenliefhebber nooit zou (mogen) doen:

Je boekenkast sorteren op kleur. Toegegeven, het staat best mooi, maar boeken zijn geen modeaccesoire. Dus sorteer ze gewoon alfabetisch op auteur, en daarna chronologisch op titel. Zoals het hoort.

Ezelsoren. Daar zijn boekenleggers voor uitgevonden. Of gebruik een lege envelop, een kassabon of wat voor rondslingerend papiertje dan ook. Het ergste dat ik ooit meemaakte was een man in de trein die na het lezen een pagina uit zijn boek scheurde (neem gerust even een minuutje om hiervan bij te komen).

ISBN-nummer zeggen. Iedere keer dat iemand ISBN-nummer zegt sterft er een boek zei iemand ooit (het zou kunnen dat ik dat zelf was en dat ik dit nu ter plekke bedenk, maar het lijkt me niet onwaarschijnlijk). Het is ISBN of ISB-nummer. Ik geef toe, deze is er op mijn opleiding (destijds Boekhandel en Uitgeverij) een beetje ingeramd en gaat misschien wel erg ver voor de gemiddelde lezer. Maar ik ken zeker 4 mensen (Hoi I., J., P. en F.) die er hetzelfde over denken.

De laatste bladzijde van een boek lezen om vast te kijken hoe het afloopt. Behoeft geen uitleg neem ik aan.

Ben jij diep in je hart ook een leessnob? Of zijn er wat jou betreft andere zaken die echt niet door de beugel kunnen op leesgebied?

6 gedachten over “Bekentenissen van een leessnob”

 1. Haha, heerlijk! En helemaal mee eens! Ben alleen bang dat ik dat van het ISBN (nummer ;-)) ook fout doe! En ik werk nog wel bij de bieb, foei!

 2. Oei, ik geloof dat ik op alle punten ‘guilty’ ben… Wat erg, haha! Ik ben gewoon niet zo zuinig op m’n boeken en dat van die laatste bladzijde: ik ben vooral geïnteresseerd in hoe een auteur het verhaal vertelt (vandaar dat ik ook gerust meteen weer opnieuw kan beginnen in een boek, ook al weet ik hoe het afloopt).

  Wat mij betreft écht niet kan is boeken weggooien of na tien pagina’s gelezen te hebben een boek al terzijde schuiven.

 3. Boeken sorteren op alfabetische volgorde gaat mij te ver (zet wel een beetje soort bij soort) maar op kleur, een keer voor de grap gedaan maar dat ziet er niet uit.
  Wat ik ook niet vind kunnen is schrijven of onderstrepen in boeken, of een plaatje uit een bibliotheek boek knippen!

 4. Hier sluit ik mij helemaal bij aan. Dat ISBN nummer kan handig zijn als je een boek zoekt (online), maar ik gebruik liever de titel.

  Waar ik van gruwel: * schrijven in de kantlijn van een boek, ook met potlood een no go * typefouten in een boek, ik ben serieus geneigd om een uitgever te mailen als ik het tegenkom in een boek haha.

 5. Boeken zijn duur dus ik ben er altijd zuinig op. Inderdaad, er hebben al heel wat papiertjes in welke vorm dan ook, als boekenlegger gefungeerd:-).
  Dat van het “ISBN-nummer” (sorry) wist ik dus niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.