|

Recensie: Stuff I’ve been reading – Nick Hornby

 

Stuff I've been reading - Nick Hornby
Stuff I’ve been reading – Nick Hornby

Nick Hornby ken je ongetwijfeld als auteur, van zijn verfilmde boeken (About a Boy en het geweldige High Fidelity) of misschien zelfs van zijn muzikale uitstapje met Ben Folds, maar hij is bovenal ook lezer.

Stuff I’ve been reading is een verzameling columns uit het tijdschrift The Believer. Iedere column begint met een rijtje aangeschafte boeken en een rijtje gelezen boeken. Zoals de meeste boekenliefhebbers wel weten, halen die boeken van het linkerrijtje lang niet altijd het rechterrijtje. Helemaal niet erg, al denkt The Pollysyllabic Spree (“the eighty-seven white-robed and intimidatingly effete young men and women who edit this magazine” of “the forty-seven literature-loving, unnervingly, even-tempered yet unsmiling young men and women who remove all the good jokes from this column every month” afhankelijk van Hornby’s stemming) daar vast heel anders over. Zij hebben nogal strenge regels* wat het lezen van boeken betreft.

Gelukkig heeft Nick Hornby daar lak aan en hij leest gewoon waar hij zin heeft. En schrijft daar vervolgens over in The Believer. Het zijn geen diepgaande recensies van boeken, maar de meningen van een lezer en liefhebber. Iemand die het ene moment een dikke pil over de geschiedenis van Groot-Britannië wegwerkt, maar net zo makkelijk helemaal verslaafd raakt aan Young Adult boeken. Iemand die ook wel eens halverwege een boek stopt met lezen (ja ja, dat kan gewoon) of een maand nauwelijks leest vanwege andere belangrijke verplichtingen (het WK voetbal kijken bijvoorbeeld). Het motto van Hornby is dan ook “Read what you enjoy, not what bores you”. Daar kan ik het alleen maar mee eens zijn. Stuff I’ve been reading is zeker niet saai en vooral voor fanatieke lezers zeer vermakelijk.

Een Stuff I’ve been reading column van Hornby lezen? Dat kan op de site van The Believer. Het boek met alle columns kopen kan ook, bijvoorbeeld via bol.com

* Dit moet uiteraard met een flinke korrel zout worden genomen.

Titel: Stuff I’ve been reading
Auteur: Nick Hornby
Uitgeverij: Penguin Books Ltd.
ISBN: 9780241003336
MirandaLeest zegt: voor lezers die die stapel aangeschafte boeken ook nooit weggelezen krijgen

Vergelijkbare berichten

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.