Recensie: Tweede leven – S.J. Watson

Een van de boeken die ik vergat te noemen in mijn lijstje van boeken waar ik me op verheug dit jaar was Tweede leven van S. J. Watson. Voor ik ga slapen heb ik destijds verslonden, zo enorm spannend. Dus toen ik vorige week bij een bezoekje aan het American Book Center in Amsterdam zag dat de Engelstalige versie (Second Life) al verkrijgbaar was, kon ik deze dan ook niet laten liggen. Dus zo kon het gebeuren dat ik al voor de verschijning van de Nederlandse versie, op 17 februari, een recensie kan plaatsen.

Over het boek
S.J. Watson - Tweede levenJulia is een succesvol fotograaf. Ze woont met haar man Hugh, een chirurg, in Londen. Samen zorgen ze voor Connor, van 14. Ze beschouwen hem als hun eigen zoon, want hij is al van kleins af aan bij hen in huis, maar hij is biologisch gezien de zoon van Julia’s zus Kate. Kate en Julia zijn altijd close geweest, hun moeder overleed op jonge leeftijd en hun vader kon de opvoeding eigenlijk niet aan, dus Julia heeft Kate min of meer opgevoed.

Maar hun band staat de laatste tijd onder druk, want Kate, die inmiddels in Parijs woont, wil Connor terug. Maar dan komt het vreselijke nieuws dat Kate vermoord is. Julia gaat, met hulp van Kate’s huisgenoot Anna, (online) op onderzoek uit om erachter te komen wat er met haar zus is gebeurd. Daarbij komt ze in contact met de charmante en mysterieuze Lukas. Julia raakt steeds meer betrokken bij het onderzoek en langzaam maar zeker raakt ze de controle over haar leven kwijt.

Mijn mening over het boek
Zou dit boek weer net zo spannend zijn en net zo verrassen als Voor ik ga slapen (Before I go to sleep)? Het begint in ieder geval goed. Al snel wordt duidelijk dat zus Kate flink wat geheimen had. Maar ook Julia raakt tijdens het onderzoek steeds verder verstrikt in oude en nieuwe geheimen. Je snapt al snel dat Julia bereid is alles te doen om erachter te komen wie haar zus vermoord heeft. En dat ze daarmee haar eigen veiligheid en die van haar gezin op het spel zet. Als lezer wil je haar af en toe wel even beetpakken om te zeggen dat ze te ver gaat, zo wordt je daarin meegesleept.

Op een paar momenten vreesde ik even dat het boek een beetje de 50 tinten grijs (die ik overigens niet heb gelezen) kant opging, wat betreft de relatie tussen Julia en Lukas. Dat bleek gelukkig mee te vallen, maar maakte wel goed duidelijk dat Julia geobsedeerd raakt door de zoektocht naar de moordenaar van haar zus.

Waar ik een klein beetje moeite mee had was het feit dat Julia tamelijk naïef de online-wereld instapt. Ze gaat er vanuit dat iedereen online de waarheid spreekt. Dat strookt niet helemaal met het beeld dat eerder geschetst wordt van Julia. Zou een slimme vrouw die al het nodige heeft meegemaakt in haar leven echt zo goedgelovig zijn? Het lijkt mij wat onwaarschijnlijk. Maar goed, zoals Julia zich in het onderzoek naar de moordenaar van haar zus stort is duidelijk dat ze oogkleppen op heeft en dat ze bepaalde zaken, die haar normaal vast zouden zijn opgevallen, negeert.

Verder heeft S.J. Watson wat mij betreft weer een prima boek afgeleverd. Niet zo huiveringwekkend als Voor ik ga slapen, maar ook in Tweede leven wordt de spanning goed opgebouwd en blijf je tot het eind toe gissen hoe het precies zit. Dus deur op slot, telefoon uit en relaxstand aan, want als je met dit boek op de bank kruipt dan wil je niet stoppen met lezen.

Titel: Tweede leven
Oorspronkelijke titel: Second Life
Auteur: S.J. Watson
Vertaald door: Ernst Boer, Ankie Klootwijk
Uitgeverij: Ambo | Anthos
ISBN: 9789041417251
MirandaLeest zegt: Iets minder spannend dan Voor ik ga slapen, maar nog steeds goed voor een paar uurtjes nagelbijten tot aan de ontknoping.

Ook lezen? De Nederlandstalige paperback verschijnt op 17 februari. Het Nederlandstalige e-boek en de Engelstalige versie zijn reeds verschenen. Bestellen kan via onderstaande links (MirandaLeest ontvangt dan een kleine commissie):
[bol_product_links block_id=”bol__selected-products” products=”9200000036035077,9200000038752373,9200000011826948″ name=”blog” sub_id=”secondlife” link_color=”F3A703″ subtitle_color=”333333″ pricetype_color=”333333″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”05BFB0″ background_color=”FFFFFF” border_color=”AAAAAA” width=”640″ cols=”3″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”0″ admin_preview=”1″]

5 gedachten over “Recensie: Tweede leven – S.J. Watson”

  1. Dit boek lijkt totaal niet op ‘voordat ik ga slapen’, die was namelijk erg spannend. Tweede leven is qua schrijfstijl tenenkrommend, je merkt direct wanneer een ‘onbenullig-tussen-neus-en-lippen-door-feitje’ later een rol gaat spelen het boek. Als je over de helft bent twijfel je of dit boek wel uit de thrillerschap hebt gehaald of toch per ongeluk van de romanstapel hebt gepakt. Meeleven met Julia is er haast niet, want er worden zulke vreemde keuzes gemaakt en ze lijkt er niet van te leren. Op dat moment denk ik van; ja dan verdien je ook alle gevolgen. Het willen wakker schudden van de personages is er niets bij, je wil haar gewoon een klap in der gezicht verkopen met haar houding en gedrag. Leen dit boek bij de bibliotheek voor een druilerige zondag maar wees gewaarschuwd als je er je 20 euro aan uitgeeft, zonde van je geld.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.