| | |

Recensie: Blendle

Onlangs ontving ik een uitnodiging voor de bètaversie van Blendle. De voorpremière zeg maar. Wat vind je op Blendle?
Blendle - De beste kranten en tijdschriften van Nederland. En Story
Daar moest ik gelijk om grinniken. Ik ben toevallig dol op Story. Gelukkig verzekerde Marten Blankesteijn van Blendle me via Twitter dat zij ook dol zijn op Story. Dus dat komt vast helemaal goed.

Aanmelden is zo gepiept via je Facebook profiel. Je blijkt gelijk een aantal mensen te volgen na aanmelding. Opiniemakers, Blendle crew en mensen zoals Leo Blokhuis, Georgina Verbaan, etc. Dit verwarde me. Had ik me per ongeluk al eens aangemeld? Wie zijn die mensen? Op basis waarvan volg ik ze? Een melding in de trant van “We denken dat deze mensen interessante artikelen delen” met de optie om ze wel of niet te volgen was wat mij betreft wat duidelijker geweest. Georgina Verbaan had er kennelijk ook al wat klachten over ontvangen.
Blendle

Blendle biedt losse artikelen aan van diverse kranten en tijdschriften. Je ziet hiervan een preview en betaalt een klein bedrag (meestal € 0,10 of € 0,25) om het volledige artikel te kunnen lezen. Je kunt de artikelen niet alleen lezen, maar ook delen met je Blendle volgers. Zelf mis ik nog een optie om de artikelen ook te delen met mensen op andere social media (of ik moet er overheen hebben gekeken). Wellicht volgt dat nog na de officiële lancering.

Als je binnenkomt zie je welke artikelen zijn gedeeld door de mensen die je volgt. Maar je kunt ook de trending artikelen bekijken, de meest recente artikelen of je kunt alle artikelen van een krant of tijdschrift bekijken. Het wijst zich allemaal redelijk vanzelf.
Blendle homepage
Klik je per ongeluk een artikel aan dat je helemaal niet wilt lezen. Geen punt. Direct weg klikken en er wordt niets in rekening gebracht. Supersymphatiek indeed. En als je een artikel wel hebt gelezen, maar het bagger vindt, bestaat er de ‘niet goed, geld terug’ garantie.
Blendle - supersymphatiekVooral op de iPad is het navigeren op Blendle heel eenvoudig. Het wijst zich eigenlijk allemaal redelijk vanzelf. Het taalgebruik op de site is nogal joviaal (supersympathiek, eindbaas), mijn oud-collega Ank zou zeggen ‘Ik heb niet met je geknikkerd’, maar ik vind het wel geestig.

In de bètaversie worden met name krantenartikelen aangeboden. Nou ben ik zelf niet zo’n fanatieke krantenlezer, ik lees alleen de weekendeditie van de Volkskrant, maar juist op deze manier kun je toch de interessante artikelen meepikken zonder een hele krant te hoeven doorspitten.

Het assortiment van Blendle wordt binnenkort uitgebreid met onder andere een aantal tijdschriften (Ook Story. Hiep hoi!). Er zijn een aantal tijdschriften die ik echt van A tot Z lees. En dat zal ik ook blijven doen. Maar Blendle is wel een mooie aanvulling om losse artikelen, interviews of columns te lezen in bladen die je normaal gesproken niet direct zou aanschaffen.

Natuurlijk ben ik wel benieuwd wat voor gevolgen Blendle zal hebben op de abonnementenmarkt (ik werk tenslotte bij Sanoma). We zullen zien. Als lezer kan ik dit initiatief in ieder geval alleen maar toejuichen.

Op dit moment is er een wachtlijst om toegang te krijgen tot Blendle. Nog ruim 14.000 wachtenden voor je op dit moment.

Update: Vanaf 28 april is Blendle voor iedereen toegankelijk. Aantal issues zijn weer opgelost en veel nieuwe features, zoals het delen van artikelen via social media, zijn toegevoegd sinds mijn eerste bezoek. En het allerbelangrijkste, de Story is nu ook te lezen via Blendle!

Vergelijkbare berichten

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.